Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aby sa Silvester nezmenil v nočnú moru a boj o život: Pravidlá pri odpaľovaní výbušnín!

Doprajte si krásne prežitie´Silvestra bez neželanej nehody.
Doprajte si krásne prežitie´Silvestra bez neželanej nehody. (Zdroj: thinkstock.com)

Záver roka patrí veselým oslavám s priateľmi na horách, na chate alebo doma. Nesmie chýbať množstvo šampanského, ohňostroj, hudba, či smiech. Aby ste tento deň prežili v zdraví, je vhodné myslieť na to, aké následky môže mať vaše správanie práve v tento deň!

Bez rôznych výbušnín, rakiet a inej zábavnej pyrotechniky si posledný deň v roku dnes nikto nedokáže predstaviť. Avšak výber a nákup zábavnej pyrotechniky by si mal človek, ktorý nie je skúsený, dobre rozmyslieť. Zlou kúpou môže prísť k zdravotným následkom, ktoré by mohol celý život ľutovať.

Vonku alebo vo vnútri?

Ako správne vybrať a nakúpiť pyrotechniku na Silvestra? Záleží na tom, či chcete oslavovať vonku alebo vnútri. Do vnútorných priestorov je vhodné použiť izbové fontány. Horia malým plamienkom do výšky okolo 20 centimetrov. Ideálne a bezpečné sú prskavky, ktoré kúpite skoro všade. Pri nich máte istotu, že sa nestane nič vážne v porovnaní s pirátmi či raketami.

Kalciová masť Herbacos obnovuje poškodenú pokožku a premasťuje ju. Je vhodná okrem iného aj na ľahké a stredne závažné popáleniny menších plôch.

Buďte triezvi pri zapaľovaní výbušnín

Ak sa nemienite vzdať výbušnín, pred ich odpálením ich dajte napr. medzi dve tehly alebo ich k niečomu priviažte a vzdiaľte sa čo najďalej. Problém však nastáva hlavne vtedy, ak ten, čo odpaľuje silvestrovské výbušniny, nie je triezvy. V žiadnom prípade neodpaľujte výbušniny na balkóne!

Nebezpečenstvo skorého výbuchu

Čo ak sa odpálenie výbušniny oneskorí? Čas od zapálenia do doby spustenia efektu by mal byť tri až šesť sekúnd. Ak je tento čas kratší alebo dlhší, hrozí, že napr. svetlica vybuchne v nevhodnej chvíľu, keď budete práve pri nej...

Ani na Silvestra sa nemusíte prejedať

Ďalším kameňom úrazu po vianočných sviatkoch je prejedanie, tentokrát na Silvestra. V tomto prípade sa jedná o množstvo chlebíčkov, jednohubiek a alkoholu. K tomu budú na stole pripravené aj rôzne čipsy, tyčinky, krekry a iné pochutiny, ktoré sú plné tuku. Dôležité je zachovať si chladnú hlavu a nepreháňať to nielen s alkoholom, ale aj s jedlom!

Aj v tento deň si doprajte, čo chcete, ale len neseďte pred televíziou. Tancujte v klube alebo si užívajte iným aktívnym spôsobom. nech je tohtoročný Silvester bezpečný, ale pre vás výnimočný!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9