Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane, ak budete kŕmiť baktérie v ústach sladkosťami? Hotová pohroma!

Dbajte sa hygienu zubov detí, ktoré dostanú mikulášsky balíček.
Dbajte sa hygienu zubov detí, ktoré dostanú mikulášsky balíček. (Zdroj: thinkstock.com)

Vaše deti si už vyčistili čižmičky a tešia sa, čo im do nich Mikuláš nadelí. Vrecko plné sladkostí patrí k tradíciám, ktoré sa budú dodržiavať vždy a veľmi ochotne. Dajte však pozor, aby si vaše ratolesti vyčistili dôkladne aj zuby. A to vo zvýšenej miere platí počas celých sviatkov.

December je najsladšie obdobie v roku. Doslova. Adventný kalendár, Mikuláš, vianočné sviatky, Silvester... Dlhšie prázdniny, dovolenky a návštevy prajú explózii jedál. A sladkosti k nim bez debaty patria.

Vedeli ste, že žena by mala skonzumovať najviac 6 a muž 9 kávových lyžičiek cukru denne? Vo vyspelom konzumnom svete sa nám však darí túto spotrebu zvýšiť na 20. Počas sviatkov môže byť tento nárast až dvojnásobný. Ale čo to robí s naším organizmom? Hoci sa väčšina z nás hrozí prírastku na hmotnosti, nejde o to najhoršie, čo nám privodí nadbytok sladkostí. Vnútrobrušný tuk, pocit hladu, nervozita – to je len zopár prejavov, pod ktoré sa podpisujú priehrštia cukru.

Čerpajú cukor

A spôsobujú najrozšírenejšie ochorenie na svete – zubný kaz. Podľa štatistík Svetovej federácie zubných lekárov (FDI) ním trpí 60 – 90% populácie. Mechanizmus jeho vzniku vás možno zarazí. V našich ústach žijú baktérie, ktoré z potravy čerpajú, ako inak, práve cukor. Živia sa ním a ako vedľajší produkt tvoria kyseliny, ktoré naleptávajú sklovinu. Nie je pritom jedno, aké baktérie si nosíte v ústach. Niektoré môžu byť dosť nebezpečné a časom viesť k strate zubov.

Hlavní nepriatelia zubov

„Mám zuby ako rešeto, ale nič s tým nenarobím. To je genetika,“ použije známe zaklínadlo dedičnosti Marta netušiac, že ide o mýtus. Získať od rodinného príslušníka môžete len nesprávnu techniku čistenia alebo baktérie zodpovedné za zvýšenú kazivosť zubov. Hlavní nepriatelia sú laktobacily a Streptococcus mutans, hoci v ústach žije množstvo baktérií, ktoré sa podľa rizika delia do 4 komplexov. 

Ako sa zbaviť stvrdnutého povlaku?

Keď sa chcete dozvedieť, akú mikroflóru si pestujete v ústach, požiadajte svojho zubného lekára o test. Mikroskopickí škodcovia totiž kolujú v slinách a na udomácnenie využívajú stabilný komponent – zuby. Môžeme ich cítiť, keď si po nich prejdeme jazykom. Tvoria totiž hlavnú súčasť neslávne známeho zubného povlaku, ktorého sa snažíme zbaviť čistením zubov. Ibaže bežný človek dokáže týmto spôsobom efektívne odstrániť len 56% povlaku. Nehovoriac o tom, že baktérie žijú najmä v zubnom kameni, čo je vlastne stvrdnutý povlak, a toho vás zbaví jedine profesionálna dentálna hygiena.

Baktérie sú infekčné, prenášame ich bozkami na ústa, pitím z rovnakého pohára, oblízaním cumlíka, čoho následkom má zubný kaz približne 80% predškolákov. K tejto hrozivej štatistike treba prirátať fakt, že cukor – hlavná potrava pre baktérie, sa vyskytuje v 80% potravinách na trhu. A už spomínané sladké obdobie ničnerobenia počas sviatkov výrazne nahráva tichým nepriateľom v našich ústach.

Čo robiť, aby sme mali zdravé zuby?

Zubní lekári odporúčajú umyť si zuby do 30 minút po zjedení sladkosti. Každý večer by po zubnej kefke mala nastúpiť zubná niť alebo medzizubná kefka, ktoré vytiahnu baktérie z medzizubných priestorov, kde kaz vzniká najčastejšie. A nemožno zabúdať ani na jazyk, kde sa nachádza ďalší zdroj streptokokov. V súčasnej dobe dokonca existujú špeciálne gély na jeho čistenie. Po mechanickej očiste by mala prísť na rad ústna voda určená na odstránenie povlaku, ktorá vá ako bonus zabezpečí aj svieži dych.

Zubná kefka CS 5460 ultra soft s jemnými štetinami je určená pre každodennú hygienickú straostlivosť o zuby.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9