Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hlava plná šedín: Skutočná pravda o tom, kedy začíname šedivieť!

Šedivenie môže začať už v 30 rokoch
Šedivenie môže začať už v 30 rokoch (Zdroj: thinkstock.com)

Predstavte si, že sa pozriete do zrkadla a objavíte svoj prvý šedivý vlas. Pravdepodobne spanikárite, keďže si uvedomíte, že starnete. Viete, prečo vlastne človek šedivie? Budete sa čudovať, no šedivieť môžu aj deti!

Prečo šedivieme?

Čím je človek starší, tým viac začínajú pigmentové bunky na vlasových folikuloch umierať. Vlas, ktorý obsahuje menej pigmentových buniek, bude produkovať menej melanínu. A tak stráca farbu. S postupným poklesom množstva melanínu bude vlas nakoniec úplne sivý, biely až priesvitný. Melanín je zlúčenina v ľudskom tele, ktorá je zodpovedná za farbu pokožky, vlasov, či očí.

Týka sa to aj detí a mladých ľudí

"Šedivenie vlasov zapríčiňuje hneď niekoľko faktorov. Najprirodzenejším je vek," povedala dermatologička MUDr. Zuzana Murárová z dermatologicko-laserovej kliniky Tomar.

Priemerný vek človeka, kedy začína šedivieť je okolo 30 rokov. U žien je to o niečo neskôr, vo veku 35 rokov. Vek, kedy začneme šedivieť, je zväčša daný geneticky. Celkové šedivenie je veľmi pomalý proces a zvyčajne trvá približne desať rokov, kým nemá človek všetky vlasy šedivé.

"Nie je výnimkou, keď si „strieborný“ vlas nájdu aj tridsiatnici či dokonca dvadsiatnici. Vtedy z predčasného šedivenia môžeme viniť napríklad genetiku, dlhodobý stres, nesprávne stravovanie či dokonca neblahý vplyv vážnejšej choroby. Keď nám vlasy šedivejú priskoro, môže to byť aj nedostatkom vitamínu B, medi, železa alebo jódu," upozorňuje MUDr. Murárová.

Dokonca aj školou povinné deti môžu mať predčasné známky starnutia. Na vine je nedostatok vitamínu B12. So šedivými vlasmi musia rátať hlavne fajčiari, keďže táto neresť znižuje produkciu melanínu vo vlasoch. Majú až štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť, že zošedivejú ako nefajčiari. Predčasné šedivenie môže byť spôsobené dokonca aj ožarovaním, teda chemoterapiou.

Skrytý vinník

Zložitejšie odhalíme pokles aktivity enzýmov tyrozinázy a MSR A a B, ktoré v stave svojej plnej aktivity dokážu zmierniť škody napáchané peroxidom. Zníženie tvorby melanínu a prirodzených zásob je zapríčinené poklesom dôležitých enzýmov v bunkách, ktoré zabezpečujú ochranu vlasového folikulu pred peroxidom vodíka.

"V mladom veku dokážu tieto enzýmy redukovať kyslík v molekule melanínu nášho ovlasenia a melanín sa neustále počas života vlasu sfarbuje tmavo. Bunky vlasových korienkov však pod vplyvom určitých okolností „zlenivejú“ a prestanú tvoriť enzým katalázu, dôsledkom čoho už melanín nie je dostatočne chránený pred pôsobením peroxidu vodíka," vysvetľuje MUDr. Murárová.

Predpokladá sa, že do desiatich rokov by mohli odborníci vytvoriť taký doplnok stravy alebo šampón, ktorý bude obsahovať chýbajúci enzým alebo vytvoria niečo, čo bude mať podobný účinok na zastavenie šedivenia vlasov.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9