Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Postihuje najmä mladých ľudí: Zákerná choroba, ktorá udrie nenápadne!

Choroba Zobraziť galériu (3)
Choroba (Zdroj: thinkstock.com)

Keď človeku oznámia, že má rakovinu, zvyčajne sa mu zmení celý život. Choroba však nemusí znamenať koniec plánov a snívania. Túžba zažiť niečo krásne totiž súvisí so životom, s jeho pokračovaním, s budúcnosťou.

Aj pacienti, ktorí vyhrali boj s rakovinou lymfatických uzlín - lymfómom,  snívajú.  A chcú žiť svoje sny.

Aj vyliečení chcú mať raj na zemi

Po úspešných dvoch ročníkoch OZ Lymfoma opäť vyhlasuje výsledky motivačného projektu "Opäť môžem snívať 3 ". Je postavený na príbehoch pacientov, ktorí si chcú splniť svoj sen po úspešne absolvovanej liečbe malígneho lymfómu. Z osemnástich súťažných príbehov (prišli aj dva nesúťažné)  porota vybrala dva, ktorých pisatelia získali splnenie svojho sna z grantu 3 333 Eur. 

"Raj na zemi si musí človek vytvoriť sám... Každý máme ten svoj film, ktorý hráme. Musíme si však uvedomiť, že si treba navzájom pomáhať,"  napísala 23-ročná pacientka Táňa.

Pacientka Táňa bojovala s rakovinou lymfatických uzlín a zvíťazila! (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (3)
Pacientka Táňa bojovala s rakovinou lymfatických uzlín a zvíťazila! (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Členovia poroty - MUDr. Veronika Ballová, víťaz prvého ročníka projektu Karol Kantek a prezidentka OZ Lymfoma Miroslava Fekiačová  sa zhodli, že práve Tatiana Zmeková bude mať svoj "raj na zemi" - vysnívanú keramickú dielničku a Eve Lukáčikovej sa tiež splní sen. Pôjde sa s rodinou pozrieť za sestrou a jej deťmi na ostrov Hvar. 

Mgr. Miriam Fekiačová, prezidentka občianskeho združenia Lymfoma, pomáha pacientom plniť si svoje sny. (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (3)
Mgr. Miriam Fekiačová, prezidentka občianskeho združenia Lymfoma, pomáha pacientom plniť si svoje sny. (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

OZ Lymfona plní sny

OZ Lymfoma sa však v priebehu budúceho roka bude snažiť splniť aj sny ostatných účastníkov projektu. Pre všetkých, ktorí sa doň zapojili, prezidentka OZ Lymfoma Miroslava Fekiačová chce pripraviť relaxačno-vzdelávacie stretnutie. Zúčastní sa ho psychologička, ktorá bude s pacientami trénovať relaxačné techniky  a tiež expert na výživu, ktorý ich poučí o podpore liečby a výživy počas nej.

Cieľom projektu je motivovať pacientov po prekonaní ochorenia, aby sa nebáli plánovať svoju budúcnosť a podporiť ich pri uskutočnení  vlastného sna. Taktiež prostredníctvom príbehov vyliečených spolupacientov povzbudiť  tých, ktorí v súčasnosti bojujú s lymfómom.  Možno práve tieto príbehy so šťastným koncom dodajú silu niekomu, kto sa snívať zatiaľ neodvážil.

Bojuje s ním viac ako milión pacientov

Občianske združenie Lymfoma Slovensko už osem rokov združuje pacientov s  lymfómom, ich blízkych a aj tých, ktorí sa už na toto onkologické ochorenie liečili. Lymfóm postihuje celosvetovo viac ako milión pacientov, často napáda mladých ľudí vo veku 15-30 rokov a je dokonca tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. V počiatočných štádiách má väčšinou nenápadný priebeh, preto nie je ľahké diagnostikovať ho včas. No pokiaľ sa to podarí, väčšina pacientov má šancu na úplné vyliečenie.

Čo je to lymfón?

Lymfóm je všeobecný názov pre zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému. Lymfocyty - bunky lymfatického systému, ktoré sa vyskytujú sa vo všetkých častiach tela a tvoria lymfatické tkanivo, začnú nekontrolovane  bujnieť. Lymfómy vznikajú najčastejšie v lymfatických uzlinách, slezine, kostnej dreni, v krvi, ale aj v ďalších orgánoch. Aj preto býva zväčšenie lymfatických uzlín jedným z prvých príznakov lymfómu.  Sú hmatateľné na krku, v podpazuší či slabinách, väčšinou ide o rôzne veľké, pružné, nebolestivé hrčky. Niekedy však zväčšené uzliny nemusíme vôbec objaviť.

Aké má príznaky?

Väčšina lymfómov má spočiatku nenápadný priebeh. Častým príznakom ochorenia je zvýšená teplota, bolesti hlavy a nechutenstvo. Pacienti sa potia najmä v noci, chudnú, sú unavení, môže ich svrbieť koža a objavuje sa aj vyrážka. Taktiež ich trápi  pretrvávajúci kašeľ či zväčšené mandle. Tieto príznaky však môžu byť sprievodným javom aj úplne iných, viac či menej závažných ochorení.

Dôležitá je včasná liečba

Ako pri každej chorobe, aj pri lymfóme platí, že čím skôr sa ochorenie zistí, tým skôr sa môže začať s liečbou. Správna a včasná liečba najmä pri tomto nádorovom ochorení dáva nádej aj na úplné vyliečenie. Pri liečbe lymfómu sa využíva najmä chemoterapia, rádioterapia, liečba cielenými liekmi – tzv. monoklonovými protilátkami, ale aj transplantácia kmeňových buniek. Poznáme viacero typov lymfómov. Každý sa prejavuje inak, odlišne rýchlo rastie a  inak sa aj lieči.

Typy lymfómov

Tzv. Hodgkinove lymfómy postihujú najmä mladých vo veku 15-30 rokov a tiež starších ľudí. Zo všetkých typov lymfómov sa práve Hodgkinov lymfóm lieči najľahšie a  75-95 % ľudí, ktorým ochorenie odhalia vo včasnom štádiu, sa môže úplne vyliečiť.

Druhým hlavným typom lymfómu sú non-Hodgkinove lymfómy (NHL), ktoré sú najčastejším typom rakoviny lymfatického systému. V liečbe tohto typu prinášajú najlepšie výsledky tzv. monoklonové protilátky, ktoré dokážu rozpoznať a zabíjať zhubné lymfómové bunky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9