Dali ste si instantné rezance? Pozrite sa, ako reaguje váš žalúdok, keď ich zjete!

Vifonka nie je práve najzdravšia, radšej si spravte klasickú polievku!
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-09 21:00:00

Ušetrí čas i peňaženku, zaženie hlad a chutí celkom dobre. Preto je často riešením hlavne pre študentov či ľudí, ktorí sa niekam ponáhľajú. Vietnamská polievka s rezancami, vám síce zachráni hlad, no váš žalúdok „zaplače“!

Instantné rezance sú medzi ľuďmi veľmi populárne. Aj keď ich zrejme budete považovať za zdravé jedlo, ktoré nie je o nič horšie, ako napr. hamburger z rýchleho občerstvenia, pravda je iná.

Produkt z ropného priemyslu

Polievka s instantnými rezancami obsahuje okrem množstva sodíka (jedno balenie môže obsahovať 2800 miligramov sodíka, čo prekračuje denné doporučené množstvo) aj TBHQ, čo je konzervačná látka, ktorá patrí medzi vedľajšie produkty ropného priemyslu. Používa sa ako prídavná látka v tukoch, margarínoch, hamburgeroch, lupienkoch a iných výrobkoch. Zabraňuje oxidácii tukov a olejov, čím predlžuje životnosť spracovaných potravín. Môže však spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a malátnosť. V niektorých krajinách je dokonca zakázaná!

Porucha metabolizmu a málo živín

Nová štúdia zverejnená v časopise Journal of Nutrition zistila, že ženy, ktoré konzumovali instantné rezance mali významne vyššie riziko metabolického syndrómu ako ostatní, ktorí ich nemali v jedálničku bez ohľadu na celkový príjem živín a cvičenie. Tie, ktoré si ich dali viac ako dvakrát týždenne, mali 68-percentnú väčšiu pravdepodobnosť metabolického syndrómu. Môžu sa u nich prejaviť príznaky ako obezita, zvýšený krvný tlak a hladina krvného cukru, zvýšená hladina triglyceridov a nízke hladiny dobrého HDL cholesterolu.

Navyše, instantné rezance majú malú výživovú hodnotu a môžu prispieť ku vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Tí, ktorí ich jedli, mali významne nižší príjem dôležitých živín ako sú bielkoviny, vápnik, fosfor, draslík, vitamín A, niacín a vitamín C s porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali.

Nájdete v nich aj glutaman sodný, ktorý sa používa v potravinárskom priemysle ako dochucovadlo. Má neurotoxické vlastnosti, je nebezpečný pre zdravý vývoj mozgu detí od embryonálneho štádia cez novorodenecký až do školského veku cca 12 rokov. Po požití jedla s glutamánom sa môže objaviť zvracanie, zadržovanie vody v tele, búšenie srdca, bolesti hlavy a studený pot. Môže sa zhoršiť astma, prispieva k zmene nálady, spôsobuje poruchy spánku a depresie.

Čo na to odborník?

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra má konzumácia takýchto polievok dve strany.

„Na jednej strane nám teplá polievka vie naštartovať žalúdočné šťavy a rozhýbať tráviaci systém a samozrejme dostaneme určitú energiu pomocou cestoviny. Druhá, negatívna strana, poukazuje najmä na škodlivosť rôznych prísad, ktoré sa využívajú pri výrobe danej potraviny, čím môžu vzniknúť pri dlhodobom užívaní rôzne gastrointestinálne obtiaže (napr. nadúvanie, hnačky až vredy žalúdka),“ povedal Libor Javro.

Výsledok experimetu

Gastrointestinálny špecialista Dr .Braden Kuo z Massachusetts General Hospital tvrdí, že by ľudia mali prehodnotiť lásku k instantným rezancom. Zrealizoval experiment, v ktorom použil minikameru vo veľkosti pilulky. Pacient zjedol instantné rezance spolu s kamerou, ktorá snímala, čo sa deje v bruchu. Výsledkom je šokujúce zistenie! Ani po pár hodinách nedokáže ľudské telo takto spracované jedlo stráviť. Veľmi sa pritom namáha a snaží sa jedlo „posunúť“ ďalej.

Pozrite sa na nižšie priložené video, čo sa deje v našom žalúdku, keď zjete instantné rezance!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-09 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailyhealthpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia