Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je to možné? Tomuto neuveríte, vzhľad vraj ovplyvňuje riziko ochorenia!

Krásni ľudia to majú v živote nielen jednoduché, ale dokonca ich netrápia choroby.
Krásni ľudia to majú v živote nielen jednoduché, ale dokonca ich netrápia choroby. (Zdroj: thinkstock.com)

Dokonale súmerná tvár a čistá pleť. Ak vám ľudia zvyknú hovoriť, že ste pekní, máte veľké šťastie. Výskum prišiel s kontroverzným tvrdením! U atraktívnych ľudí je vraj menej pravdepodobné, že budú trpieť zdravotnými problémami.

Podľa britského denníka Daily Mail, vzhľad údajne môže ovplyvniť riziko ochorenia. U atraktívnych ľudí je totiž menej pravdepodobné, že budú trpieť zdravotnými problémami od vysokej hladiny cholesterolu, astmy, cukrovky, vysokého krvného tlaku až po depresiu. Takíto ľudia sa cítia dobre vo svojej koži, sú šťastnejší a zdravší a majú dobrý fyzický a duševný zdravotný stav.

Hodnotenie tvárou v tvár

Tieto zaujímavé výsledky, na ktoré prišli americkí vedci z University of Cincinnati, sú založené na štúdii 15-tisíc mužov a žien vo veku od 24 do 35 rokov. Ide o najväčšiu štúdiu, ktorá zistila súvislosť medzi atraktivitou a dobrým zdravím. Doteraz bola väčšina štúdií vykonaná na študentoch. Na rozdiel od iných, v tejto hodnotili výskumní pracovníci fyzickú príťažlivosť účastníkov tvárou v tvár.  Robili s nimi rozhovory, vypisovali dotazníky a tiež urobili analýzu údajov o ich zdravotnom stave.

Vedci, ktorých práca je publikovaná v časopise Evolúcia a ľudské správanie tvrdia, že príťažlivosť môže byť ukazovateľom dobrých génov, ktoré signalizujú dobré zdravie, rovnako, ako sa zvyšuje pravdepodobnosť, že budú mať zdravé deti.

Čím krajší, tým menšie riziko vzniku chorôb

Muži a ženy boli vyspovedaní, či im bola niekedy v živote diagnostikovaná nejaká choroba alebo akými zdravotnými problémami trpeli. Výskumníci ohodnotili atraktivitu muža alebo ženy po 90-minútovom stretnutí s konkrétnym účastníkom. Rozdelili ich do piatich kategórií – veľmi neatraktívni, neatraktívni, priemerní, atraktívni a veľmi atraktívni. Nakoniec zistili priame spojenie medzi atraktivitou a radom zdravotných problémov. Čím atraktívnejšia bola osoba, tým mala nižšie riziko zlého zdravotného stavu.

Pri každom náraste v hodnotení fyzickej atraktivity mužov bolo znížené riziko vysokého cholesterolu o 13 percent, vysokého krvného tlaku o 20 percent, depresie o 15 riziko a diagnózy ADHD o 23 percent.

U žien, ktoré boli hodnotené ako atraktívnejšie, mali o 21 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vysoký krvný tlak, o 22 percent, že budú čeliť cukrovke, o 12 percent astme, o 17 percent depresie a o 18 percent menej pravdepodobné, že im bude diagnostikovaná ADHD.  

Muži a ženy, ktorí boli hodnotení ako fyzicky veľmi atraktívni, boli pozitívni, čo sa týka ich zdravia. Mali znížené riziko chronických ochorení, psychických porúch a vôbec nejakých diagnóz, týkajúcich sa ochorenia. Výskumníci preto naznačujú, že príťažlivosť je ukazovateľom zdravých génov.

Zaujímavý je tiež predchádzajúci výskum z univerzity v Newcastli v roku 2012, ktorý ukázal, že deti, hodnotené ako fyzicky neatraktívne, mali horšie zdravie vo veku 50 rokov.

Lepšie zaobchádzanie s atraktívnymi ľuďmi

Ľudia si myslia, že čo je krásne, je dobré. Atraktívni ľudia sú šťastnejší, populárnejší a úspešnejší. Celkovo s nimi ostatní zaobchádzajú lepšie ako s menej peknými ľuďmi. Je dokonca pravdepodobnejšie, že pomôžeme skôr atraktívnemu človeku. Ľahšie sa zamestnajú i zdravotnú starostlivosť majú lepšiu – aj preto sú vraj menej  chorí. Zdravotný prínos môže byť nepriamy výsledok lepšieho zaobchádzania v spoločnostiach, ktoré ocenia atraktivitu.

Tento výskum môže u mnohých vyvolať pobúrenie, keďže ho možno označiť za povrchný. Je totiž celá rada faktorov, ktoré vplývajú na zdravie jednotlivcov. Atraktívna žena, ktorá fajčí, holduje alkoholu a napcháva sa sladkosťami, môže byť aj najkrajšia, no jej telo to dlho nevydrží...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9