Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kde v Banskobystrickom kraji sa dá okúpať? Zoznam vodných plôch!

V deviatich prírodných jazerách BBSK je voda kvalitná
V deviatich prírodných jazerách BBSK je voda kvalitná (Zdroj: thinkstock.com)

Na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je do zoznamu vôd určených na kúpanie pre tohtoročnú sezónu zaradených deväť najvýznamnejších vodných plôch. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici je v nich kvalita vody výborná.

Kde je kvalitná voda?

Ide o vodné plochy Ružiná pri obciach Divín a Ružiná, ďalej pláž Ormet a Drieňok pri Teplom vrchu, takisto Počúvadlianske jazero v Banskej Štiavnici, Veľké Kolpašské jazero v Banskom Studenci a Vindšachtské jazero v Štiavnických Baniach. Kvalitnú vodu má aj Dolno Hodrušské jazero pri obci Hodruša-Hámre a Veľké Richňavské jazero v Štiavnických Baniach. Posledné dve jazerá však budú počas sezóny z dôvodu rekonštrukčných prác zatvorené.

"Neznamená to, že ďalšie prírodné lokality nemajú vyhovujúcu kvalitu vody a naopak, že spomínané vodné plochy budú mať vyhovujúcu kvalitu vody počas celej sezóny", hovorí vedúca odboru hygieny RÚVZ v Banskej Bystrici Kvetoslava Koppová.

Ako dodáva, v spádovom území RÚVZ, v okresoch Banská Bystrica a Brezno, nie sú vody určené na kúpanie, ani iné prírodné kúpaliská.

Pozor na mikroorganizmy a alkohol

Koppová varuje pred kúpaním v nekontrolovaných vodných plochách.

"Z vody do organizmu ľudí prenikajú mikroorganizmy rôznymi cestami, napríklad prehltnutím, vdýchnutím aerosólu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. Z vody, do ktorej sa dostali výlučky hlodavcov, sa ľudia pri kúpaní môžu infikovať leptospirami, ktoré spôsobujú ochorenia podobné chrípke, ale aj zápal mozgu, mozgových blán, pečene a obličiek. V prírodných kúpaliskách sa môžu premnožiť aj toxické a alergizujúce cyanobaktérie", zdôrazňuje Koppová.

Zdravotníci tiež pripomínajú, že podľa štatistík sa väčšina ľudí utopí pri kúpaní v jazerách a vodných plochách. Pri smrteľných úrazoch zohráva najdôležitejšiu úlohu alkohol.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9