Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bolí vás hlava a máte upchatý nos? Neuveríte, ale toto je príčinou

Vianočné ozdoby môžu spôsobiť alergické reakcie.
Vianočné ozdoby môžu spôsobiť alergické reakcie. (Zdroj: photl.com)

Ak sa cítite posledné dni po zdravotnej stránke zle, kýchate, kašlete a trápi vás nepríjemný vodový výtok z nosa, je veľmi pravdepodobné, že za to môžu blížiace sa Vianoce.

Zaprášené vianočné ozdoby, zákusky s orechmi, či vonné tyčinky. To všetko môže u citlivých ľudí vyvolať alergické reakcie.

Prieskumy jasne hovoria, že alergici zažívajú medzi Štedrým večerom a Novým rokom výrazne viac alergických reakcií než v iných častiach roka. U ľudí, ktorí trpia chronickými chorobami, podporuje zdravotné problémy navyše aj stres, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc.

Pleseň na vianočnom stromčeku

Hlavným nepriateľom alergikov nie je vianočný stromček. Problémy spôsobujú plesne, ktoré na stromčeku rastú. Výhrou nemusí byť ani umelý stromček. Ak ho máte celý rok uložený na vlhkom mieste, môže sa aj na ňom objaviť pleseň a roztoče.

Ozdoby a vonné tyčinky

Alergikom nerobia dobre ani zaprášené vianočné ozdoby. Aby ste sa vyhli prachu, krabice s ozdobami otvárajte radšej na čerstvom vzduchu, napr. v garáži. Alebo môžete nechať ozdoby a stromček cez noc vonku, než ich prinesiete do bytu.

Aj vonné tyčinky a iné umelé vône môžu napáchať škody na zdraví alergikov. I obyčajná horiaca sviečka sa môže pre alergika zmeniť v nepríjemnú "zbraň". Splodiny z plamienkov môžu nepríjemne podráždiť priedušky a to platí i o horiacom krbe. Mnohým vadia i spreje s vôňou ihličnatých stromov, ktoré sa striekajú na umelé stromy.

Sviečky nielenže osviežia vzduch, spríjemnia interiér a navodia vianočnú atmosféru. Prečítajte si na Vyšetrení, prečo by ste mali byť pri ich používaní opatrní!

Alkohol a orechy

Nepriateľom sa môže stať alkohol, po ktorom alergikom nepríjemne tečie z nosa a ich nosná sliznica je podráždená. Je množstvo ľudí, ktorí sú alergickí na orechy, ktoré sa často používajú do vianočných zákuskov. Preto musia byť ostražití. Mali by vedieť, čo si môžu z vianočných dobrôt dopriať.

Ako sa tomu vyhnúť?

Aby ste si užili vianočné sviatky v zdraví, oplatí sa umyť umelý stromček ešte pred tým, než si ho doma ozdobíte. Ak máte živý stromček, vždy ho nechávajte v suchom chladnom prostredí, kde plesne nemajú šancu.

Dávajte si pozor na mlieko, vajcia, orechy, pšenicu a sóju. Za 90 % potravinových alergií môžu práve spomínané potraviny. Dobré je, ak budete preventívne vyzbrojení liekmi, ktoré účinne bojujú proti alergii. Ak spozorujete na tele nepríjemné vyrážky, či červenú škvrnu, ktorá svrbí, pomôže vám kožný lekár. Preto nečakajte a ihneď ho navštívte, užijete si tak zvyšok Vianoc v zdraví.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9