Dajte zbohom vysokému krvnému tlaku: Tento objav s ním zatočí

Dajte si šťavu z červenej repy a zbavíte sa vysokého krvného tlaku!
Zdroj: profimedia.sk
2013-12-09 18:30:00

Na začiatku nemá žiadne príznaky. Človeka však dokáže potichu zabiť. Reč je o hypertenzii, ktorá sa považuje za masovo rozšírené ochorenie a často sa označuje za neinfekčnú epidémiu. Vyliečiť sa však dá pomocou tohto zázračného lieku.

Vykašlite sa na tabletky, ktoré vám nielenže zaťažia organizmus, ale i peňaženku. Je tu prírodný spôsob, ako spoľahlivo zatočiť s vysokým krvným tlakom. Pomôže vám v tom šťava z červenej repy, vďaka ktorej vám tlak klesne už na druhý deň! Môžu za to dusičnany, ktoré obsahuje. Rozširujú totiž cievy a zlepšujú tým krvný obeh.

Krvný tlak zníži až o 7 percent

Podľa lekárov uvidíte účinok po vypití iba 250 mililitrov! Po troch hodinách sa budete cítiť lepšie a ostane vám to až do ďalšieho dňa. Aby bol tento liek čo najúčinnejší, je dôležité, aby ste pohár šťavy z červenej repy konzumovali pravidelne každý deň. Stačí, ak si doprajete denne len jeden pohár. Zistila to vedúca štúdie a profesorka farmakológie Amrita Ahluwalia, ktorá prezradila, že jeden pohár tejto šťavy dokáže znížiť hodnotu krvného tlaku až o 7 percent.

„Boli sme prekvapení, aký obrovský vplyv môže mať i malé množstvo dusičnanov. Dúfame, že zvýšený príjem zeleniny s ich prirodzeným vysokým obsahom, ako je listová zelenina a práve červená repa, pomôže zlepšiť kardiovaskulárne problémy,“ povedala Amrita Ahluwalia.

Dôkaz o účinnej repe

V štúdii bolo zapojených osem žien a sedem mužov, ktorí mali systolický tlak (horné číslo) medzi 140 a 159 mm Hg. Nebrali žiadne lieky na vysoký krvný tlak. Jedna skupina účastníkov vypila 250 ml šťavy z červenej repy, ktorá obsahovala menšie množstvo dusičnanov. Druhá skupina pila len vodu. Ich krvný tlak monitorovali po dobu 24 hodín. V porovnaní so skupinou pijúcou pitnú vodu, v tej druhej sa vďaka šťave z červenej repy ľuďom znížil systolický tlak o 10 mm Hg. Účinok bol pritom najvýraznejší ešte tri až šesť hodín po vypití šťavy a stále pretrvával aj po 24 hodinách.

Vysoké koncentrácie dusičnanov má pritom aj zeler, kapusta a ďalšia listová zelenina, ako je špenát.

Ďalšie zdravotné účinky repy

Červená repa by mala byť súčasťou vášho jedálnička aj pre tieto jej zdravotné výhody:

  • Urýchľuje trávenie.
  • Bojuje proti rakovine.
  • Má omladzujúce účinky.
  • Upravuje funkciu pečene.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Priaznivo pôsobí na imunitný systém.

Prečo je nebezpečný?

O vysokom krvnom tlaku hovoríme vtedy, ak sú jeho hodnoty od 140/90 a vyššie. Ak sa nelieči, môže viesť k infarktu, mŕtvici, či dokonca k zlyhaniu obličiek. Na hypertenziu zaberá celková zmena životného štýlu, obmedzenie soli a alkoholu a pridanie pohybu. Ak k tomu pridáte konzumáciu červenej repy, vysokému krvného tlaku môžete dať zbohom!

2013-12-09 18:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia