Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce ochorenia, ktoré spôsobujú videohry: Netušíte, že vôbec existujú

Nepreháňajte to s hraním videohier, inak vám hrozia zdravotné problémy.
Nepreháňajte to s hraním videohier, inak vám hrozia zdravotné problémy. (Zdroj: SITA)

O problematike závislosti na hrách sa diskutuje často. Milovníci videohier však hazardujú so svojim zdravím viac, ako si myslia. Nielenže im neskôr hrozí nadváha, ale i také choroby, o ktorých ste netušili, že vôbec existujú.

Playstation palec

Ochorenie s názvom "Playstation palec" môže postihnúť kohokoľvek, kto často používa hernú konzolu. Príznakmi tohto nezvyčajného ochorenia je necitlivosť a brnenie v palci a veľké, otvorené pľuzgiere, spôsobené opakovaným pohybom, ktoré si vyžadujú liečbu niekoľko týždňov. Dotyčný si môže tak poškodiť svaly, šľachy a nervy. Iným termínom pre tento zdravotný problém je hidradenitída dlane, kožné ochorenie vyvolané hernými konzolami. Symptómami sú bolestivé lézie (poranenie) na dlaniach a prstoch.

Choroba z nintenda

Podobným ochorením je "Nintendonitída", ktorá sa používa na označenie šľachových poranení rúk a zápästia. Užívatelia hier trpia opakovanými opuchmi prstov.

Ovládač Wii Balance Board je cvičebnou pomôckou, ktorá sa nedrží v ruke, ale stojíte na nej a šliapete. Tento ovládač spôsobuje veľké poranenia, vrátane kolenných a bedrových problémov a zlomenín v dôsledku pádu.

Záchvaty

V zriedkavých prípadoch môže hranie videohier vyvolať nebezpečné záchvaty. U niektorých milovníkov videohier dokonca spúšťajú epilepsie. Ide o tzv. fotosenzitívnu epilepsiu (PSE), t.j. obyčajnú formu epilepsie, ktorej záchvaty vyvolávajú vizuálne podnety ako napr. rýchlo blikajúce svetlá alebo pravidelné pohyblivé vzory.

Závislosť

Hranie videohier môže ľahko prepuknúť do závislosti, čo je vážna choroba. Príznakmi je úbytok hmotnosti, nedostatok osobnej hygieny, narušený spánok a nedostatočné stravovanie. Závislý žije len vo virtuálnej realite, nevie, čo sa deje v jeho okolí.

Agresívne správanie a psychické problémy

Štúdie ukazujú, že patologickí hráči videohier sú depresívni a trpia úzkosťou viac ako ostatní. Ohrozené sú hlavne deti, ktoré sú impulzívne a výbušné. Majú problém s koncentráciou, spánkom, taktiež disponujú zvýšeným hnevom a sociálnou fóbiu. Hlavne pri hraní násilných hier majú tendenciu byť agresívne.

Syndróm Tetrisu

Obľúbenej hre Tetris prepadli na svete už milióny ľudí. Tento syndróm nastáva vtedy, keď ľudia venujú dostatok času a pozornosti činnosti, ktorá začne ovládať ich myšlienky, mentálne predstavy a sny. Užívatelia Tetrisu sa priznali, že po niekoľkých hodinách hrania sa prvky herného obsahu preniesli do ich každodenného života, t.j. všade videli padajúce objekty, o ktorých sa im dokonca aj snívalo.

Vizuálne problémy

Oči patria k najcitlivejším a najviac vyťaženým orgánom ľudského tela. Pri niekoľkohodinovom hraní videohier hazardujete so zdravím svojich očí. Neustále pozeranie sa na obrazovku spôsobuje únavu očí. U tých, ktorí sú krátkozrakí, môže byť dlhodobé používanie počítača spojené so vznikom glaukómu (zelený zákal oka), ktorý je u mnohých príčinou slepoty. Pohľad na jasný displej je veľmi škodlivý pre oči, keďže pritom zvykneme prestať žmurkať, čo naše oči namáha a vysušuje.

Syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela je ochorenie, ktoré je spôsobené tlakom na nerv v zápästí zvaného stredný nerv. Ak je nerv stláčaný, nemôže normálne fungovať, čo sa prejaví stratou citlivosti a pohyblivosti ruky. Hranie počítačov je už dlho spojené s týmto syndrómom, a tak niet divu, že je to fyzický symptóm hráčskej závislosti. Týka sa to aj počítačovej myši, jej používanie môže spôsobiť také podráždenie a opuch v zápästí, ako aj herná konzola od videohier.

Migrény

Intenzívna pulzujúca bolesť v jednej oblasti hlavy, nevoľnosť, vracanie a extrémna citlivosť na svetlo a zvuk – to všetko sprevádza nepríjemnú migrénu. Silné bolesti pritom môžu trvať aj niekoľko hodín až dní. Aj keď existuje nespočetné množstvo impulzov, ktoré spúšťajú migrény, tí, ktorí hrajú videohry dlhšiu dobu, sú náchylnejší k bolestiam hlavy. Tie spôsobuje intenzívna koncentrácia potrebná pri hraní hier, rovnako, ako aj napätie očí pri pozeraní sa na jasnú obrazovku.

Smrť

Hráči sa môžu niekedy „ponoriť“ tak do hry, až celé hodiny nevnímajú nič iné, len virtuálnu realitu. Sú dokonca známe prípady, kedy ľudia zabudli na základné potreby, čo si vyžiadalo zlyhanie organizmu. Príkladom je 28-ročný muž, ktorý sa hral v internetovej kaviarni v Južnej Kórei v roku 2007. Počas 72-hodinového herného maratónu nespal, takmer nejedol a nemal skoro žiadne prestávky na toaletu. Jeho organizmus to však nevydržal. Bol taký vyčerpaný, že mu zlyhalo srdce.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9