Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prečo by sa nemali deti fyzicky trestať? Odhaľte, čo im hrozí

Deti by sa nemali fyzicky trestať, inak im neskôr hrozia zdravotné problémy.
Deti by sa nemali fyzicky trestať, inak im neskôr hrozia zdravotné problémy.

Fyzicky trestané deti sú v dospelosti náchylnejšie k zdravotným problémom. Vyplýva to z výskumu zverejneného v odbornom časopise Pediatrics. Vedci v ňom opätovne analyzovali dáta z rokov 2004 a 2005 o 34-tisíc ľuďoch a viedla ich pri tom Tracie Afifi z University of Manitoba v kanadskom Winnipegu.

Afifi už zhruba pred rokom zverejnila výsledky, podľa ktorých súvisia pohlavky a iné výchovné fyzické tresty s vyšším rizikom výskytu depresie a úzkosti v dospelosti. V terajšom výskume sa zamerala na otázku, či opýtaných zvykli doma rodičia alebo iní dospelí udrieť, schmatnúť, sotiť alebo im dať zaucho, a sledovala spojitosť ich odpovedí s výskytom zdravotných problémov v dospelosti.

Mali vyššiu pravdepodobnosť chronického ochorenia

Zhruba 1300 ľudí priznalo, že občas sa nevyhli fyzickému trestu, avšak neboli týraní alebo zanedbávaní. V porovnaní s tými, ktorých v detstve týmto spôsobom netrestali, sa u nich ukázala vyššia pravdepodobnosť výskytu aspoň jedného chronického ochorenia. Pravdepodobnosť problémov s artritídou bola u nich vyššia o 25 percent a šanca na vznik kardiovaskulárneho ochorenia bola vyššia o 28 percent. Až 31 percent trestaných detí malo v dospelosti ťažkosti s obezitou, zatiaľ čo medzi netrestanými to bolo 26 percent. Afifi však dodala, že problémy sa nemusia prejaviť u každého trestaného dieťaťa.

Vedú k dlhodobým problémom

Bolesť a zápaly spôsobené fyzickými trestami, rovnako ako psychologické behaviorálne následky, môžu podľa Afifi viesť k dlhodobým problémom.

"Nie je to najlepšia metóda, ako si vynútiť disciplínu. Vaše dieťa to môže zvládnuť bez následkov, ale aj nemusí," povedala o tvrdých výchovných metódach. "Odporúčanie nepoužívať fyzické tresty však nezahŕňa vyhýbanie sa disciplíne. Nehovoríme, aby ste svoje dieťa nechali zdivočieť," zdôraznila na záver.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9