Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Voda v uchu: Bežná vec alebo problém, z ktorého ohluchnete?

Nepodceňujte vodu v uchu, môže spôsobiť infekciu.
Nepodceňujte vodu v uchu, môže spôsobiť infekciu.

Vodu v uchu mnohí ignorujú, nepovažujú ju za problém. Vo väčšine prípadov platí, že keď sa vám dostane do uší, bez akejkoľvek pomoci sa dostane von. Netreba sa však na to spoliehať. Niekedy môže voda preniknúť až do zvukovodu a upchať ucho. Potom vás môžu trápiť problémy ako nepríjemné bolesti, svrbenie, zníženie sluchu či pískanie v ušiach. V horšom prípade môže vzniknúť infekcia, čo si vyžaduje odbornú liečbu. Ak sa nelieči, jej výsledkom je trvalé poškodenie sluchu.

V prvom rade by ste sa mali uistiť, či máte skutočne vodu v ušiach. Ľahko si to skontrolujete miernym poklepkaním na spánok pomocou zápästia. Ihneď pocítite, že niečo nie je v poriadku. Nenechávajte to len tak a odstráňte vodu z ucha čo najskôr. Pomôžu vám nasledovné tipy.

Takto odstránite vodu z ucha

  • Skloňte hlavu zo strany na stranu k ramenu, podľa toho, ktoré ucho máte postihnuté a dlaňou búchajte na opačnú stranu. Je to jeden z najúčinnejších a najbežnejších tipov, ako sa zbaviť vody v uchu.
  • Osvedčeným tipom je tiež vyvinúť tlak na postihnuté ucho tak, že dlaň silno priložíte u uchu a odsuniete. Sací efekt vytiahne vodu z ucha.
  • Nalejte trochu vody pomocou kvapkadla do postihnutého ucha. Počkajte tri sekundy a otočte hlavu tak, aby postihnuté ucho smerovalo nadol. Voda sa vyleje a vy pocítite veľkú úľavu.
  • Môžete vyskúšať 2-3 kvapky čistého alkoholu, ktoré si nalejte do ucha rovnakým spôsobom ako to bolo v prípade vody.
  • K dispozícii máte aj roztoky, ktoré vám pomôžu. Použite roztok, ktorý obsahuje 50 % kyseliny octovej alebo jednoduchého octu a 50 % izopropylalkoholu. Postačia 2-3 kvapky. Pomôže vám uvoľniť ušný maz, ktorý môže zadržiavať vodu v uchu.
  • Trikom je aj použitie sušiču na vlasy. Držte ho pri uchu a chvíľu počkajte, až sa pomocou horúceho vzduchu odparí voda z ucha. Dávajte si ale pozor, aby ste si ucho nepopálili!
  • Vody v uchu vás môže zbaviť gravitácia. Ľahnite si na posteľ tak, že vám bude visieť hlava dole a postihnuté ucho bude smerovať k zemi.
  • Nikdy sa nepokúšajte vložiť do ucha nejaký predmet ako napr. bavlnený tampón. Ušný maz by sa mohol dostať hlbšie do zvukovodu, blokovať vodu a zhoršiť celý problém.

Čo ak uvedené tipy nepomáhajú?

Ak vám voda z uchu neodtiekla napriek tomu, že ste vyskúšali uvedené tipy, mali by ste zvážiť lekársku pomoc. Lekár vám môže predpísať kvapky alebo antibiotikum, ktoré vám môžu pomôcť. Nečakajte však príliš dlho, inak vám môžu vzniknúť nepríjemné zdravotné problémy, ktoré bez odbornej pomoci nevyriešite a ešte môžete mať trvalé následky v podobe poškodeného sluchu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9