Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čím sa opíja celý svet? Týmto alkoholom si štrngajú národy

Podľa mapy zistíte, čím si štrngajú jednotlivé národy. Zobraziť galériu (2)
Podľa mapy zistíte, čím si štrngajú jednotlivé národy.

Každý národ uprednostňuje iný alkohol. Niekde si pripíjajú pohármi dobrého piva, inde do seba „kopú“ tvrdý alkohol či zvolia radšej víno. Ukázalo sa, že v mnohých štátoch je zaužívaný stereotyp. Vďaka unikátnej mape zistíte, akému alkoholu holdujeme nielen my, Česi či Maďari, ale dokonca aj ľudia v Afrike či na Madagaskare.

Mapa ukazuje celosvetovú distribúciu najviac konzumovaných alkoholických (pivo, víno​​, liehoviny a ostatné) nápojov v litroch čistého alkoholu.

Tvrdému alkoholu nepodľahnú Rusi i Slováci

Každá krajina je zobrazená inou farbou podľa toho, aký alkohol si tunajší obyvatelia doprajú. Do očí udrie fialová farba, ktorou je zahalené nielen celé Rusko, ale i niektoré krajiny Ázie, Madagaskar, Filipíny či Saudská Arábia. Táto farba zobrazuje konzumáciu tvrdého alkoholu, čo hlavne u Ruska, kde sa uprednostňuje obľúbená vodka, nie je ničím nezvyčajným. Tvrdý alkohol si radi doprajú i Rumuni, Bulhari, ale i Slováci.

Ako je to s pivom a vínom?

A čo naši susedia Česi? Tí si na rozdiel od nás radi pochutnávajú na dobrom pive. Rovnako sú na tom aj Poliaci, Nemci, Rakúšania, Macedónci, Briti, Íri, Turci, z Afriky sú to obyvatelia Alžírska a Nigérie, Austrálčania a Indonézčania. Nepohrdnú mu ani zo Severnej a Južnej Ameriky.

Víno však na rozdiel od iných alkoholických nápojov nie je práve najobľúbenejšie, má nízku spotrebu. Holdujú mu len Švédi, Portugalci, Francúzi, Švajčiari, Taliani, Chorváti, Gréci a Argentínčania.

Podľa mapy holduje veľa národov pivu i tvrdému alkoholu. (Foto: Boredpanda.com)
Zobraziť galériu (2)
Podľa mapy holduje veľa národov pivu i tvrdému alkoholu. (Foto: Boredpanda.com)

Kde sa nepije?

Aj keď je mapa potvrdením, že takmer nikde si národ neodoprie dobrý alkohol, predsa len sa nájdu krajiny, kde je spotreba menej ako 0,1 litra. Zaraďujú sa sem krajiny ako Pakistan, Afganistan, Bangladéš, Somálsko, Jemen, Mauritánia a Líbya.

Ďalšie fakty o pití alkoholu

  • Viac ako 45% z celkového zaznamenaného alkoholu sa spotrebuje vo forme liehovín, prevažne v juhovýchodnej Ázii a západnom Tichomorí.
  • Približne 36% z celkovej zaznamenanej konzumácie alkoholu predstavuje pivo.
  • Spotreba piva je najvyššia v Severnej a Južnej Amerike.
  • Vysoká úroveň spotreby alkoholu je práve v Rusku, kde sa jej obyvatelia oddávajú tvrdému alkoholu.
  • Spotreba vína z celkového zaznamenaného alkoholu je celosvetovo pomerne nízka (8,6%).
  • Iné alkoholické nápoje okrem liehovín, piva a vína majú najväčšiu spotrebu v Afrike (48,2%) a vo východnom Stredomorí (31,3%).

Mapa je jednoznačným dôkazom toho, že prevažná väčšina národov nepohrdne alkoholom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9