Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aby blesk nezabíjal: Takto by ste sa mali správať počas búrky

Búrky sú nebezpečné, každý by mal preto vedieť, ako sa správať.
Búrky sú nebezpečné, každý by mal preto vedieť, ako sa správať.

Vedeli ste o tom, že podľa rôznych autorov je ročne na svete až 15 miliónov búrok, pričom každá z nich má v priemere okolo 200 elektrických výbojov, teda bleskov? Pre človeka môžu znamenať značné riziko až životu ohrozujúce nebezpečie. Nejedného Slováka zabil blesk, pritom sa tomu dá vyhnúť. Ako sa správať, keď vonku vyčíňa búrka?

Ľudia podceňujú ochranu pred bleskami

Ako nám potvrdil Prof. RNDr. Milan Lapin, PhD., meteorológ a klimatológ, vedúci oddelenia meteorológie a klimatológie na FMFI UK, najčastejšie u nás dochádza k úrazom človeka pri búrkach v súvislosti s bleskami. Veľa ľudí ochranu pred bleskami a tiež tichými elektrickými výbojmi medzi skalnými prevýšeniami a oblakmi v horách stále podceňuje. Napriek tomu je známych niekoľko prípadov, kedy blesk zabíjal. Pred niekoľkými týždňami zahynul 29-ročný turista z Martina, ktorého zasiahol blesk. Koncom júna zase kvôli blesku vyhasol život rybára. Slovenský hydrometeorologický ústav má pritom na svojej stránke výstrahy v prípade možnosti vzniku búrok v nejakej časti Slovenska, tieto výstrahy zverejňuje aj väčšina médií.

Ako spoznáme, že sa blíži búrka?

Blížiacu sa búrku by mal spoznať takmer každý podľa búrkového oblaku (meteorológovia ho nazývajú kumulonimbus). Nečakajte na to, až sa začne blýskať a hrmieť. Aj vtedy by mal byť človek opatrný, ak sa búrkový oblak začína vyvíjať.

Búrkový oblak (aj potenciálne búrkový oblak) rozpozná ľahko aj amatér s malými znalosťami z meteorológie. Ide o oblak kopovitého tvaru, ktorý má niekedy vzhľad karfiolu. Búrkovým sa takýto oblak môže stať vtedy, ak sa jeho horná časť začne rozplývať do tvaru nákovy. Opatrní by sme mali byť aj vtedy, keď sa ešte nevyskytujú blesky a nepočuť hrmenie. Rozvoj kopovitého oblaku do búrky trvá niekedy len 10 až 20 minút,“ upozorňuje Prof. RNDr. Milan Lapin, PhD.

Ak počujete na vyvýšených miestach v horách známe bzučanie tichého elektrického výboja, tak sa okamžite treba premiestniť do nižších polôh. Ak už vznikla búrka (vidíme blesky a počujeme hrmenie), tak v horách urýchlene vyhľadáme úkryt so suchou pôdou na najnižšom mieste v okolí (ale nie pod stromom).

Musia mať bleskozvody

Dôležité je, aby boli budovy, ktoré akýmkoľvek spôsobom prevyšujú okolitý terén alebo okolité budovy, vybavené minimálne dvomi bleskozvodmi. Samozrejmosťou je, že by mali byť zhotovené a schválené akreditovanou profesionálnou inštitúciou.

Pozor na kovový predmet v rukách

V prípade výskytu búrkových oblakov v blízkom okolí (do 3 km od stredu búrky) sa v žiadnom prípade nezdržujte na vyvýšených miestach, najmä nie na takých, kde ste vodivo spojení s vlhkou pôdou alebo akýmkoľvek elektricky vodivým podkladom. Nevidíte žiadne blesky a nepočujete hrmenie? Signálom je vývoj akéhokoľvek kopovitého oblaku v blízkosti alebo blížiaca sa hradba frontálnej oblačnosti.

Nebezpečné je aj to keď držíme v ruke ostrý kovový predmet otočený smerom nahor, ak existuje možnosť vzniku blesku,“ povedal Prof. RNDr. Milan Lapin, PhD.

Vyhnite sa vysokým objektom a kúpaniu

Zdržovať by ste sa nemali ani v blízkosti vysokých stromov či stožiarov. Dokonca to platí aj vtedy, ak ste v aute.

V prípade výskytu búrkových oblakov v blízkom okolí sa tiež nezdržujeme v bezprostrednej blízkosti vysokých objektov (stromy, stožiare, kamenné prevýšenia), pokiaľ nie sme vo vnútri tzv. Faradayovej klietky (uzavretý priestor obklopený vodivým materiálom). Keďže ani automobil nie je celkom bezpečný v prípade výskytu silného blesku, tak aj pri jazde autom sa radšej vyhneme blízkej polohe pri takých objektoch,“ Prof. RNDr. Milan Lapin, PhD.

Letné búrky sú veľmi časté aj na Slovensku (25 až 35 dní s blízkou búrkou v priemere za rok). Aj keď je počas horúčav ideálnym osviežením kúpanie sa v jazere, hrozí vám zásah bleskom. Dokonca aj vtedy, ak vám nad hladinou vyčnieva len hlava.

Máme si vypnúť mobil?

Zo všetkých strán počúvame, ako je nebezpečné mať pri sebe zapnutý mobil, ak sme vonku počas búrky. V skutočnosti však nebolo dokázané, že zapnutý mobil alebo rozhlasový prijímač môžu nejako zvýšiť riziko zásahu bleskom. Napriek tomu sa odporúča, aby ste si ich počas búrky vypli, ak ste na vyvýšených miestach.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9