Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Priebeh tehotenstva Kate: Pozrite sa, čím si musela prejsť

Kate Middleton čaká s princom Williamom následníka britského impéria.
Kate Middleton čaká s princom Williamom následníka britského impéria.

Celý svet bol počas týchto dní v napätí, očakával sa jeden z najmedializovanejších pôrodov. Vojvodkyňa Kate Middleton priniesla včera na svet následníka britského trónu. Veľká chvíľa už za nami, Kate je momentálne v nemocnici v St. Mary aj s princom Williamom. Priebeh tehotenstva však nebol pre ňu práve najpríjemnejší.

Okolo jej tehotenstva sa rozpútala doslova hystéria. V decembri minulého roku oznámil kráľovský manželský pár celému svetu, že očakáva následníka britského impéria. Odvtedy sa špekulovalo, akého pohlavia bude bábätko. Dvojica však doteraz zaryto mlčí.

Kate Middleton robila počas uplynulých 9 mesiacov všetko, aby ostala ona i jej dieťatko zdravé. Preto sa musela i niektorých vecí vzdať. Napriek tomu jej tehotenstvo neprebiehalo práve najlepšie...  

Dieťa s poruchou pozornosti?

Priebeh tehotenstva nebol pre Kate prechádzkou ružovou záhradou. V prvom trimestri bola 31-ročná vojvodkyňa hospitalizovaná v nemocnici s extrémnou rannou nevoľnosťou, známou ako Hyperemesis Gravidarum. Zaujímavé je, že postihuje len 2 % všetkých tehotných žien, hlavne štíhlych, medzi ktoré sa bohužiaľ zaradila i Kate. Prejavom Hyperemesis Gravidarum je časté, neprestávajúce vracanie, približne 10-krát za deň.

Ochorenie spôsobuje značnú stratu tekutín, elektrolytov, nedostatok výživných látok a metabolickú nerovnováhu. Ženy s touto diagnózou čo-to schudnú, dokonca hrozí podvýživa plodu. Sprievodnými javmi sú aj vysoké teploty, malátnosť či takmer žlté sfarbenie kože ako prejav poruchy funkcie pečene. Celkový stav tehotných žien sa tak zhorší v priebehu niekoľkých dní, čo bolo i v prípade Kate Middleton.

Dokonca hrozí, že ženám sa s touto diagnózou narodí dieťatko s poruchou pozornosti. Treba len dúfať, že v tomto prípade bude následník britského impéria úplne zdravý.

Čo jej ešte hrozilo?

Vojvodkyňa z Cambridge bola pred tehotenstvom veľmi aktívna, pohyb bol u nej na každodennom poriadku. Často behávala, chodievala na dlhé prechádzky so svojím psom Lupom a milovala jógu. Počas tehotenstva pravidelne cvičila Gravid jógu, aby sa cítila fyzicky i psychicky dobre. Samozrejme, že častý pohyb počas gravidity nie je najlepší. Preto ho obmedzila, aby neublížila sebe a dieťatku. Tehotná žena má totiž slabé kĺby, ktoré si musí šetriť.

Kate údajne nikdy nezdravo nejedávala. Jej jedálniček bol plný výživných látok, nevyhýbala sa morčaciemu a kuraciemu mäsu, ani sušenému ovociu a orieškom. Kvôli tehotenstvu sa však musela vzdať každodennej dávky kofeínu. Často pila kávu, čo však obmedzila. Kofeín, ktorý káva obsahuje, by v opačnom prípade mohol zvýšiť srdcovú frekvenciu plodu i matky.

Samozrejme, že sa starala i o svoju vonkajšiu krásu. Bola milovníčkou sprejového opaľovania. Keď sa blížila nejaká významná udalosť, navštívila salón, kde jej odborníci na telo nastriekali samoopaľovací sprej. Výpary z opaľovacích sprejov sú však nebezpečné, obzvlášť pre tehotné ženy, preto sa toho vzdala v prvom trimestry. Podľa niektorých vedcov spôsobuje sprejové opaľovanie rakovinu pľúc. Takéto spreje obsahujú dihydroxyacetón alebo inak povedané DHA, ktoré spôsobujú pri kontakte so živými bunkami v ľudskom organizme zmenu DNA, vznik mutácie a následne rakovinu.

Posledné dni bola len doma

Pár dní pred tehotenstvom sa musela Kate zdržiavať len v domácom prostredí. Nariadili jej to lekári, aby sa vyhýbala slnku v priebehu horúčav, ktoré postihli Londýn. Tak sa zabráni prehriatiu organizmu a jej tehotenstvo nebude ohrozené. Tehotné ženy bývajú počas horúčav viac v strese, sú letargické, trpia dehydratáciou a taktiež hrozí riziko vzniku opuchov nôh a rúk. Preto lekári nenechajú nič na náhodu a radšej upozornili Kate, aby sa zdržovala len vo svojom paláci.

V pondelok 22. júla ráno bola prijatá Kate do pôrodnice v Londýne. Následník britského impéria je už na svete. Treba len dúfať, že mamička i dieťatko budú naďalej v úplnom poriadku. Narodil sa im zdravý chlapček.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9