Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Lucia Copáková varuje: Rakovina prsníka sa týka i mladých žien

Klinický genetik a odborný garant diagnostického centra GenesPro MUDr. Lucia Copáková nám prezradila niečo o rakovine prsníka.
Klinický genetik a odborný garant diagnostického centra GenesPro MUDr. Lucia Copáková nám prezradila niečo o rakovine prsníka.

Rakovina prsníka sa týka stále väčšieho počtu žien. Dokonca aj herečky Angeliny Jolie, ktorá si z obavy o vlastné zdravie nechala odstrániť oba prsníky. Lekári jej totiž zistili, že je nositeľkou génu BRCA1 a hrozí jej 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka. Zistite, či sa to netýka aj vás! Opýtali sme sa preto klinického genetika a odborného garanta diagnostického centra GenesPro MUDr. Lucii Copákovej, ako je to v prípade dedičnej rakoviny prsníka, aké má príznaky, koho sa týka, a ako by mala vyzerať prevencia a liečba.

Keď mala mama a tiež babka rakovinu prsníka, máme sa obávať aj my?

Pokiaľ mala vaša mama a stará mama rakovinu prsníka, tak riziko pre vás je omnoho vyššie ako u žien v bežnej populácii, v rodine ktorých sa rakovina prsníka nevyskytla. Pri takejto anamnéze sa dokonca dá predpokladať, že sa jedná o dedičnú formu, ktorú je vhodné otestovať.

Čo ak sa u nás potvrdí gén na dedičnú rakovinu prsníka?

Ak sa u vás potvrdí, že ste nositeľmi patologicky zmeneného génu (to znamená, že už prebehla DNA analýza a bola nájdená patologická mutácia v príslušnom géne), tak je dôležité komunikovať všetky možnosti, ktoré umožnia redukovať riziko prípadného karcinómu v budúcnosti, to je od preventívnych prehliadok až po radikálne často-krát život zachraňujúce operácie.

Príznakom rakoviny prsníka je nahmataná hrčka v prsníku alebo podpazuší. Sú však aj iné príznaky, vďaka ktorým zistíme, že sme chorí?

V úvodných štádiách ochorenia nemusíte mať žiadne príznaky, niekedy sa môžu objavovať aj rôzne výtoky, prípadne kožné zmeny, zmeny veľkosti prsníkov a iné.

Týka sa rakovina prsníka aj mladých žien (20-ročných)?

Bohužiaľ rakovina prsníka sa týka aj takýchto mladých žien, tam je však jednoznačne indikované vyšetrenie - molekulovo-genetická analýza pre podozrenie na dedičný karcinóm prsníka (a to dokonca aj v prípade, že sa v rodine predtým rakovina prsníka vôbec nevyskytla).

Stačí, ak budeme chodiť pravidelne na gynekologické vyšetrenia? Máme robiť pre to, aby sme neochoreli aj niečo viac?

Pravidelné gynekologické a ďalšie skríningové vyšetrenia sú na mieste. Dôležité je však do toho zapojiť aj správnu životosprávu a minimalizáciu rizikových faktorov.

Mnoho žien si myslí že pri diagnóze rakoviny prsníka je takmer isté, že prídu o svoj prsník. Je to pravda? Alebo sa to dá ešte inak zachrániť?

Možnosti a formy operácie sú rôzne, iný rozsah chirurgického zákroku je však odporúčaný pokiaľ sa potvrdí, že je u ženy prítomná dedičná forma rakoviny prsníka.

Kedy by mali ženy určite podstúpiť chirurgický zákrok a kde?

Jednoznačne operáciu odporúčam ženám, ktoré majú potvrdenú mutáciu v BRCA géne, znižuje riziko karcinómu prsníka o 95%. Na Slovensku robia diagnostiku BRCA génov na NOU, OUSA a v Gendiagnostice. Vybrané mutácie najčastejšie sa vyskytujúce v slovenskej populácii robia v neštátnom diagnostickom centre GenesPro.

Ak je pacientka indikovaná na vyšetrenie klinickým genetikom, tak vyšetrenie hradí zdravotná poisťovňa, výsledok je k dispozícii najskôr o 3 mesiace až pol roka. V GenesPro testujeme najčastejsie mutácie pre slovenskú populáciu, sme neštátne zdravotnícke zariadenie, cena vyšetrenia vybraných mutácií v GenesPro je 149 EUR a výsledok je k dispozícii do 2 týždňov.

Hovorí sa, že psychická stránka je prepojená s fyzickou stránkou tela. Hrajú myšlienky v hlave veľkú úlohu, ak máme rakovinu prsníka?

Vnútorné nastavenie a pozitívne myslenie je veľmi dôležité. U žien, ktoré sa chorobe poddajú, je priebeh ochorenia zložitejší.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9