Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Unikátny objav vedcov: Pozrite sa, ako odhalili tajomstvo snov

Vedci majú prístroj, ktorý vie prečítať naše sny.
Vedci majú prístroj, ktorý vie prečítať naše sny.

Prístroj na čítanie snov? Dnes je možné už čokoľvek! Americkí vedci z Brown University zostrojili prístroj na čítanie snov, ktorým chcú odhaliť mozgovú činnosť a zlepšiť spánok pacientov. Pozrite sa na to, či sa im to podarilo.

Čo si myslia odborníci o snívaní?

Vedci si trúfajú odhaliť tajomstvo, ktorým je zahalené fungovanie snov. Aj keď existuje rada teórií, prečo sa v našom podvedomí objavujú sny, žiadna z nich nie je nejakými dôkazmi podložená. Napr. najčastejším vysvetlením je, že snami si mozog triedi informácie, nazbierané behom dňa a vyrovnáva sa s realitou.

Niektorí lekári sú presvedčení, že sny slúžia k ukladaniu noviniek do pamäti podľa daného kódu. Iný, najnovší názor má Deidra Barretová z Harvard University, podľa ktorej je snívanie iný spôsob uvažovania. Je vedúcou experimentu, z ktorého vyplynulo, že väčšina ľudí vie rozlúštiť zložité otázky a problémy behom fázy REM, v ktorej snívame.

Takto vyzeral experiment

Veci z Brown University sa tak rozhodli zistiť, či zachytením mozgovej aktivity behom snívania odhaliť, ako mozog pracuje. Ich skúmanie bolo založené na snímaní mozgových vĺn a frekvencií, ktoré merali behom spánku pomocou magnetickej rezonancie. Dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli podstúpiť tento experiment, pritom budili každú chvíľu preto, aby zistili, čo konkrétne sa im v danom úseku snívalo.

Jednotlivé motívy snov - napr. posteľ či kľúče - priradili ku konkrétnej vlnovej frekvencii. Za niekoľko týždňov už mali zostavený súbor dvoch desiatok motívov s konkrétnymi vlnovými dĺžkami, ktoré uložili do počítača. Následne pri ďalšom nočnom snímaní mozgovej aktivity už vedel počítač sám upozorniť, že sa v mozgu odohráva proces spojený s konkrétnou myšlienkou.

Koniec nočným morám?

Ako uviedla štúdia uverejnená v odbornom časopise Science, ukázalo sa, že po prebudení sa človeku o danej veci skutočne snívalo. Toto zistenie doslova nadchlo spoluautora štúdie Masako Tamaki. Podľa neho by nové poznatky mohli pomôcť ľuďom s nočnými morami a nespavosťou. Teraz sa chce zamerať na to, či je možné odlíšiť živé a neživé predmety a či mozog pracuje inak pri pomyslení na konkrétnu osobu a inak pri abstraktnom myslení.

"Sú tu určité podobnosti u všetkých ľudí. Musíme to ešte overiť, ale je možné, že sa nám podarí zostaviť univerzálny model najčastejších snov, ktorý bude aplikovaný na viac ľudí," prezradil na záver Tamaki.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9