Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Apríl patrí smiechu: Pozrite sa, čo všetko dokáže tento zázrak

Smiech má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus.
Smiech má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Aj keď je prvoaprílový Deň bláznov, kedy sa nasmejeme viac než dosť, za nami, celý mesiac by sme mali mať úsmev na tvári. Apríl je totiž Národným mesiacom humoru, kedy ide vážnosť bokom. U nás síce nie je veľmi známy, za to v zahraničí ho veľmi dobre poznajú. Je načase pripomínať si ho každý rok aj na Slovensku, úsmev má totiž pozitívne účinky na zdravie ľudského organizmu.

Aj keď apríl môže byť skôr depresívnym mesiacom, kedy množstvo ľudí trápia dane a upršané počasie, práve naopak - prvý apríl je začiatkom Národného mesiaca humoru, takže dovolené je všetko, čo vám zdvihne kútiky úst smerom nahor, a pri čom sa zabavíte.

Bol založený v roku 1976 komikom a autorom bestsellerov Larry Wildeom, riaditeľom inštitútu The Carmel Institute of Humor. Vznikol hlavne preto, aby zvýšil povedomie verejnosti o tom, ako smiech dokáže zlepšiť zdravie, posilniť morálku, zlepšiť komunikačné zručnosti a obohatiť kvalitu života. Američania, Briti, Kanaďania, Austrálčania, Juhoafričania a Novozélanďania si pripomínajú tento mesiac každý rok, Keďže veľmi dobre vedia, aké zdravotné účinky má úsmev.

Je to lekársky objav

Lekári ho považujú za jeden z najväčších lekárskych objavov dnešnej doby.  Množstvo vedeckých výskumov potvrdilo, že má smiech obrovskú silu. Autor Norman Cousins dokonca vo svojej knihe píše o smiechu, ako o účinnom nástroji pre podporu hojenia. Má pozitívny vplyv na mozgovú činnosť, je výborný pre naše srdce, má priaznivý vplyv na krvný tlak, srdcovú frekvenciu a uvoľňuje krvné cievy, čo môže znížiť záťaž na srdce.

Toto všetko dokáže smiech

Znižuje stres a úzkosť: Keď sa stresujeme, produkujeme hormón kortizol. Smiech však môže výrazne znížiť hladiny tohto hormónu.

Znižuje bolesť: Smiech spôsobuje produkciu endorfínov, ktoré prírodné a dokážu utíšiť bolesť.

Posilňuje imunitný systém: Výdatný smiech znižuje stresové hormóny a zvyšuje produkciu tzv. T-buniek, imunitných proteínov a vytvára protilátky, ktoré bojujú proti infekciám.

Pomáha srdcu: Keď sa smejeme, zvyšuje sa prietok krvi a funkcie krvných ciev, ktoré nás môžu ochrániť pred kardiovaskulárnymi problémami.

Uvoľňuje celé telo: Jedno dobré zasmiatie od pľúc môže zmierniť fyzické napätie a uvoľniť svaly na 45 minút.

Mení i fyzickú stránku tela

Smiech nás mení nielen duševne, ale i fyzicky. Prirovnáva sa k cvičeniu - zvyšuje srdcovú frekvenciu a prietok krvi, takže dýchame rýchlejšie a kyslík sa tak ľahšie dostáva do telesných tkanív. Naše tvárové svaly sa pri smiechu pretiahnu a pomaly sa spaľujú kalórie.

Smejte sa

Vedci sa zhodujú na tom, že nie je lepšia kombinácia ako zmysel pre humor a zdravá strava, čím si môžeme predĺžiť život aj o niekoľko rokov. Preto by sme mali aj my oslavovať Národný mesiac humoru len smiechom a aspoň jeden mesiac v roku nebrať veci tak vážne. Žijeme predsa len raz a navyše, s úsmevom pôjde hneď všetko ľahšie.

Prečítajte si skutočný príbeh, ktorý potvrdzuje, že smiech je najlepším liekom. Dokonca dokáže aj znížiť hladinu krvného cukru!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9