Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nenávidený pondelok: Vedci odhalili, prečo je najhorším dňom v týždni

Práve pondelok je deň, kedy sme najdepresívnejší.
Práve pondelok je deň, kedy sme najdepresívnejší.

Väčšina z nás nemá rada pondelok. Dni voľna sa skončili a začínajú sa opäť pracovné povinnosti, čo nás najviac frustruje. Z oddychovania sa tak musíme preladiť na pracovnú vlnu. Vedci skutočne zistili, že pondelok je jeden z najhorších dní v týždni. Nejde o výmysel, práve v tento deň sme najviac telesne, ale hlavne duševne vyťažení.

Prečo sme unavení?

Pondelok je pre mnohých kritický hlavne z jedného dôvodu. Počas voľných dní väčšina ľudí oslavuje, chodieva na návštevy, jednoducho robia všetko preto, aby sa odreagovali z ťažkého týždňa a stresu. S príchodom pondelka sa preto mnohí cítia unavení.

Nepomôže, ak budete vyspávať celý víkend po žúroch, vaše vnútorné hodiny sa tak spomalia a pondelok len prezívate a ledva udržíte hlavu hore. Únavu spôsobuje aj priveľa jedla na víkendových oslavách, ktoré zaťažujú nielen žalúdok, ale aj krv, čím telo prijíma málo kyslíka. Preto sa vám na začiatku nového týždňa chce len spať.

Je to najdepresívnejší deň

Keďže sa víkend skončil, veľa ľudí prepadáva depresiám a sú pesimistickí práve v pondelok. Dnešný deň je teda jednoznačne dňom, kedy sú ľudia najdepresívnejší, sú podráždení, nervózny a majú stavy úzkosti. Dôsledkom toho býva práve v tento deň najviac samovrážd, pracovných úrazov a rôznych nehôd.

Objavuje sa tzv. pondelňajšia chrípka a infarkty

Tým, že sme po víkende ospalí, často nás vtedy bolia svaly a ľahko ochorieme na tzv. pondelňajšiu chrípku. Z celého týždňa bývame totiž najviac chorí práve v tento deň a s príchodom ďalšieho víkendu, sa pravdepodobnosť ochorenia stále znižuje.

Výskumy tiež ukazujú, že v pondelok ráno býva nahlásených najviac infarktov ako v iný deň počas celého pracovného času. Podľa britskej štatistiky až 20% infarktov sa stane v pondelok. Môže za to pravdepodobne vyšší krvný tlak a stres z návratu do práce.

Najzaujímavejšie fakty o pondelku

  1. Podľa zahraničných výskumov sa začneme v pondelok usmievať až po 11.16 h.
  2. Najlepšie spôsoby ako prekonať pondelkovú depresiu sú: sledovanie televízie, sex, nakupovanie cez internet, čokoláda a plánovanie nielen dovolenky, ale i toho, ako budeme tráviť čas cez ďalší víkend.
  3. Práve v pondelok mešká najviac zamestnancov do práce. Až vyše 50 % z nich príde do práce o viac ako polhodinu neskôr.
  4. Náchylnejší na pondelkovú depresiu sú ľudia medzi 45 a 54 rokov.
  5. Zamestnanci tento deň efektívne pracujú len tri a pol hodiny, pondelok je celkovo považovaný za najmenej produktívny pracovný deň.
  6. Na tomto dni je však predsa len niečo pozitívne. Najlepší deň na kúpu auta je práve pondelok. V pondelok majú predajcovia áut obyčajne málo zákazníkov a pred sebou dlhý pracovný týždeň. I preto sú zúfalí, a tak sa s nimi skôr dohodnete na cene.

Stravujte sa zdravo

"Depresia sa často spája s nevhodným stravovaním. Na jednej strane s depresiou spojené nechutenstvo môže viesť k podvýžive a na druhej strane nevhodná strava môže viesť k depresii, lebo sa do organizmu nedostávajú látky potrebné k normálnemu fungovaniu. S nadmerným užívaním kávy, cukru a alkoholu, spojená citlivosť na potraviny môže byť spúšťačom rôznych aj psychických ochorení," uviedol psychoterapeut, reflexológ a Shiatsu terapeut Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra Mind and Body.

Vyhýbajte sa v pondelok preto cukru, alkoholu a kofeínu - ich užívanie vedie k zvýšenému výskytu depresie, ktorej máte aj tak dosť vzhľadom na deň, ktorý sa začal. Pozor aj na nedostatok vitamínov a minerálnych látok.

"Nedostatok vitamínov A, B a vitamínu C môže zohrať dôležitú úlohu pri vzniku depresie.  Pre organizmus dôležitý komplex vitamínov B pozostáva z B1, B2, B6, B12 okrem toho z kyseliny listovej,  niacínu, kyseliny pantotenovej a biotínu. Depresia je  aj klinickým príznakom skorbutu, čo je ochorenie spôsobené nedostatkom vitamínu C. Nevyváženosť minerálnych látok môže tiež viesť  k vzniku depresie. Medzi najdôležitejšie môžeme zaradiť železo, horčík, kalcium a draslík," uviedol psychoterapeut, reflexológ a Shiatsu terapeut Mgr. Attila Balog zo zdravotného centra Mind and Body.

Ako ešte prežijete pondelok?

Pondelok prežijete aj tak, že si v piatok nikdy nebudete nechávať pracovné povinnosti na ďalší týždeň, tak vás nebude frustrovať pocit, že vás po víkende budú čakať nevyriešené veci. Pondelkovej depresie sa môžete zbaviť i konzumáciou liečivých byliniek, ktoré upokojujú.

Choďte cez víkend včas líhať do postele. Najlepšie však urobíte, ak budete počas celého týždňa chodiť spať v rovnakej hodine. A nezabudnite na kvalitnú stravu - neraňajkujte v pondelok nič ťažké, lebo budete ešte viac unavení.

Pomôže aj pomyslenie na to, že tento pracovný týždeň nebude taký dlhý, ako ostatné. Keďže sa blíži Veľká noc, čakajú nás sviatky a predĺžený víkend voľna. Máme sa teda už teraz na čo tešiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9