Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nádej pre smrteľne chorých Slovákov: Budú sa liečiť v modernom centre?

Pacient je pripravený na ožarovanie v protónovom centre v Prahe.
Pacient je pripravený na ožarovanie v protónovom centre v Prahe.

Slovákom trpiacim na rakovinu svitá nádej na uzdravenie. Možno sa už onedlho budú môcť liečiť v exkluzívnom klinickom protónovom centre v Prahe - Proton Therapy Center, ktoré lieči pacientov s nádorovým ochorením. Je vybavené modernou technológiou, ktorá je v súčasnosti svetovou špičkou a jediná svojho druhu v strednej a východnej Európe! Využíva protónové žiarenie, pričom je táto liečba jednou z najperspektívnejších metód liečby rakoviny 21. storočia.

Chcú spolupracovať s Dôverou

Je šanca, že sa v tomto exkluzívnom centre budú môcť v budúcnosti liečiť i smrteľne chorí slovenskí pacienti. Ako nám potvrdila Monika Šimunová, PR špecialistka zo zdravotnej poisťovne Dôvera, protónové centrum v Prahe Proton Therapy Center chce s poisťovňou spolupracovať.

„Môžem potvrdiť, že Proton Therapy Center v Prahe prejavil záujem o zmluvu so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Momentálne analyzujeme ich ponuku z pohľadu medicínskej a materiálnej efektívnosti,“ povedala pre Vysetrenie.sk PR špecialistka Monika Šimunová.

Ak by zdravotná poisťovňa Dôvera súhlasila so spoluprácou, jej poistenci by sa mohli v centre uzdraviť, pričom by ich liečba bola poisťovňou uhradená. Momentálne je to zatiaľ v štádiu rozhodovania, či sa Dôvera rozhodne pristúpiť na zmluvu s protónovým centrom alebo nie.

Rokujú aj so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou

Centrum by malo rokovať nielen s Dôverou, ale aj so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, aj keď nám to z poisťovne nepotvrdili. Detský radiačný onkológ z Proton Therapy Center MUDr. Sepeši nám však prezradil, že obe oslovené poisťovne si vyžiadali podklady pre zodpovedné oboznámenie sa s nákladovou efektivitou. Centrum pritom ponúka poisťovniam rôzne spolupráce

"Naše centrum zahájilo jednanie s oboma uvedenými poisťovňami. Spolupráca je možná na viacerých úrovniach – na úrovni dlhodobej zmluvy, jednorazovej liečby slovenských pacientov, ale tiež školenie slovenských odborníkov," povedala pre Vysetrenie.sk Jana Kulhánková, PhD., marketingová manažérka z Proton Therapy Center.

Bude sa to týkať aj poistencov z Unionu?

Ťažko povedať, pre akú spoluprácu sa obe poisťovne rozhodnú. Podarilo sa nám ale zistiť, že centrum plánuje spoluprácu i s treťou slovenskou poisťovňou - Union.

"Povedať, či bude spolupráca prebiehať na úrovni dlhodobého zmluvného vzťahu, alebo bude schválenie jednotlivých prípadov viazané na rozhodnutie revízneho lekára, je zatiaľ predčasné a nie je to kľúčovou záležitosťou. Záujem poisťovní a zvažovanie možností rozšírenia liečebných možností svedčí o ich starostlivosti o svojich poistencov, a to je v tejto chvíli to najdôležitejšie. Preto nechceme z eventuálnej spolupráce vynechať ani tretiu zo slovenských poisťovní, Union, ktorú s ponukou na spoluprácu tiež plánujeme osloviť,“ povedal MUDr. Sepeši, detský radiačný onkológ z Proton Therapy Center.

V čom je liečba výnimočná?

Protónová terapia je vysoko účinnou metódou liečby rakoviny a jej výnimočnosť spočíva v tom, že sa pri nej minimálne poškodzujú zdravé bunky. Riziko vedľajších účinkov je menšie ako u klasickej chemoterapie a chorý pacient sa po liečbe rýchlejšie zotaví.

Ako sa uvádza na webovej stránke centra Ptc.cz, liečbe sa môžu podrobiť pacienti bez rozdielu veku, ktorí trpia nádorovým ochorením, ako napr. zhubným nádorom oka, nádorom prostaty, hlavy a krku, pľúc a mnoho iných.

"Liečbu v našom centre umožníme každému pacientovi z ČR i zahraničia, ktorému ju odborníci odporučia ako vhodnú. O protónovú liečbu je dnes záujem po celom svete," povedala pre Vysetrenie.sk Jana Kulhánková, PhD.

Ako to je s cenou vyšetrenia?

Aj keď je centrum vybavené modernou technológiou na liečbu rakoviny, cena nemusí byť vôbec vysoká, ako by sa mohlo zdať. Ako nám povedala Jana Kulhánková, PhD., protónové centrum v Prahe však ponúka prijateľnejšiu cenu liečby, než je tomu bežne v zahraničí (USA či Nemecko). Navyše, treba tiež zvážiť jej výsledky a absenciu nežiaducich účinkov.

„Tieto vlastnosti dovoľujú bez zníženia účinnosti či zhoršenia kvality života pacienta v mnohých prípadoch zvýšiť jednotlivú dávku žiarenia, čím sa celkový čas liečby podstatne skráti. Tým logicky klesajú i priame náklady na liečbu, ktoré sú len o málo vyššie než sú náklady na špičkové metódy fotónovej rádioterapie. Najpodstatnejšie však je, že výrazne nižší počet i menšia závažnosť nežiaducich následkov oproti konvenčnej rádioterapii z dlhodobého hľadiska prispieva k lepšej kvalite života pacienta a rezortu. A tak šetrí nemalú časť finančných prostriedkov. V niektorých prípadoch, napríklad u detských nádorov, kde konvenčná RT často spôsobuje až invalidizujúce následky, môže byť protónová liečba nakoniec až 2,6-násobne lacnejšia," povedal MUDr.  Sepeši.

Na zákernú rakovinu umiera stále viac Slovákov

Rakovine podlieha množstvo Slovákov a najhoršie na tom je, že výskyt zhubných nádorov stále stúpa. Patrí medzi najzávažnejšie choroby, na ktoré Slováci najčastejšie umierajú. Spolupráca poisťovne Dôvera, Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union s protónovým centrom v Prahe by znamenala pre Slovákov veľkú nádej na ich uzdravenie, a tým aj zníženie počtu úmrtia na túto zákernú chorobu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9