Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britskí vedci šokujú: Sushi je kalorická bomba ako fastfood

Sushi nie je zdravou pochúťkou, je kalorické a obsahuje málo živín.
Sushi nie je zdravou pochúťkou, je kalorické a obsahuje málo živín.

Podľa britských vedcov môže byť sushi kalorické ako hamburger a hranolky z fastfoodu! Pritom je táto japonská pochúťka veľmi populárna a obľúbená hlavne preto, že ide o zdravé jedlo.

Teraz to však britskí vedci vyvracajú a zdôvodňujú, prečo podľa nich nie je zdravé.

Victoria Beckham, Cheryl Cole či Keira Knightley - to sú známe osobnosti, ktoré si radi a pravidelne pochutnávajú na tomto pokrme pripravovanom zo surových rýb. Hlavným dôvodom je, že patrí medzi diétne a zdravé jedlá. Navyše, vďaka pravidelnej konzumácii sushi sú japonské ženy najzdravšie na svete. Aspoň doteraz to tak platilo... V súčasnosti toto tvrdenie britskí vedci považujú za mýtus.

Má veľa kalórií a sacharidov

Aj dietologička Rachel Beller považuje sushi za kalorickú bombu. Vo svojej knihe Eat To Lose hovorí o sushi ako o potravine, ktorá má veľa kalórií a uhľohydrátov.

"Typická sushi rolka obsahuje 290 až 350 kalórií a má toľko sacharidov, koľko má zhruba dva a pol až štyri krajce chleba," povedala dietologička Rachel Beller.

Takto to britskí vedci zdôvodňujú

Britskí vedci zistili, že sushi nie je zdraviu prospešné preto, lebo má menšiu výživovú hodnotu a hlavne kvôli pridanej sójovej omáčke je veľmi slané. Niektoré sushi preto môže byť kalorickejšie ako jedlá z fastfoodu.

Mnohé z japonských pochúťok dokonca môžu obsahovať až štyri a pol gramov soli, čo sú tri štvrtiny odporúčaného denného príjmu soli (odporúčaný denný príjem pre dospelých je 6 g soli). Navyše, ryža, ktorá je súčasťou mnohých sushi, je varená v osolenej vode a niekedy aj so sójovou omáčkou. Ryby, ako je losos alebo makrela, zelenina a zázvor, sú tiež nasiaknuté soľou.

Viaceré sushi obsahujú málo živín, dokonca menej, ako napr. v hamburgeri. Majú málo vápnika, vitamínu A, vitamínu C a kyseliny listovej, ktorá pomáha udržiavať zdravý nervový systém. Aj keď sú niektoré zabalené v liste z morských rias, ktorý obsahuje vlákninu, železo, vápnik a draslík, ide len o nepatrné množstvo živín. Tým pádom by ste museli zjesť viac kúskov sushi, čo by však znamenalo väčší príjem soli.

Zvyšuje riziko ochorenia srdca

Konzumácia jedla s množstvom soli zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, čo je stav, ktorým trpí množstvo mužov a žien. S tým súvisí i zvýšené riziko ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice, čo už ide o vážne choroby, ktoré môže skončiť smrťou. Preto si dávajte pozor na túto slanú dobrotu a na to, aby ste neprekročili príjem soli nad 6 g.

Čo si o tom myslí výživový poradca?

Opýtali sme sa výživového poradcu Ing. Libora Javra z výživového štúdia SH NUTRITION, čo si myslí o tvrdení britských vedcov, že je sushi nezdravou pochúťkou.

"Určite sa nedá porovnávať s fastfoodom, pretože väčšinou obsahuje ryby a plody mora, ktoré sú vo všeobecnosti brané za najzdravsie potraviny, ktoré dodávajú veľké množstvo kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselin (omega 3 a 6), taktiež veľké množstvo vitamínov," povedal Ing. Libor Javro.

Podľa neho je normálne, ak obsahuje nízke množstvá niektorých vitamínov a minerálov, predsa nikto netvrdí, že každá zdravá potravina musí obsahovať všetky známe biologicky aktívne látky vo zvýšenej miere.

"Čo sa týka zvýšeného obsahu soli, je to taktiež diskutabilné. Vo všeobecnosti je známe, že v dnešných reštauráciách a domácnostiach sa omnoho viac solí a je väcsi príjem soli, ako spomínaných 5 alebo 6 gramov v sójových omáčkach alebo obsahu na v samotnom sushi," tvrdí Ing. Libor Javro.

Ako urobiť zo sushi zdravú pochúťku?

Keď sa neviete vzdať suchi, skúste vynechať aspoň sójovú omáčku. Ak ponoríte sushi do tejto omáčky, je to isté, ako keby ste ho ponorili priamo do tekutej soli. K sushi sa niekedy podáva miso polievka, ktorá však tiež vášmu zdraviu neulahodí - okrem toho, že obsahuje morské riasy, japonský vývar a koreniny, je plná soli (obsahuje až 3 g soli). Nahraďte ju radšej zeleným čajom, ktorý je zdraviu prospešný. Aspoň dodáte telu vitamíny a živiny, ktorých je v sushi podľa britských vedcov veľmi málo...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9