Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výmenné lístky sú späť: Toto si o nich myslia lekári a pacienti

Lekári majú na zavedenie výmenných lístkov rôzne názory.
Lekári majú na zavedenie výmenných lístkov rôzne názory.

Znovuzavedenie výmenných lístkov je tu. Ak chceme byť vyšetrení špecialistom, od 1. apríla musíme zájsť najprv k všeobecnému lekárovi. Mnohí pacienti si myslia, že je to len strata času a peňazí a niektorí lekári sú zase toho názoru, že sú výmenné lístky len zbytočným papierom. Pozrite sa na názory lekárov a pacientov!

Všeobecný lekár má dostatok informácií o pacientovi

Podľa MUDr. Lenky Bachratej, všeobecnej lekárky pre dospelých zo zdravotného centra Mind&Body z Bratislavy, nie je ľahké vyjadriť sa jednoznačne, či je v našom neefektívne organizovanom zdravotníctve výmenný lístok prevažne užitočný, alebo skôr zbytočný.

"Slovenský všeobecný lekár je vo všeobecnosti veľmi vyťažený. Navyše, v rámci mnohých ochorení nemá právomoc ani ordinovať vyšetrenia, ani predpísať potrebnú liečbu, takže väčšinou nestráca drahocenný čas a len podľa základného príznaku pacienta odvelí k špecialistovi, ktorý má k problému najbližšie. Nie je to správne, ale je to realita. Preto tieto lístky, ktoré by mali sprostredkovať dôležitú informáciu o pacientovi od všeobecného lekára k špecialistovi, často túto funkciu neplnia a sú len bezcenným zdrapom papiera," povedala MUDr. Lenka Bachratá.

Na druhej strane je podľa nej všeobecný lekár v zdravotnom systéme jediným, kto je predurčený na zhromažďovanie všetkých informácií o pacientovi a výmenný lístok mu umožňuje plniť túto funkciu, pretože „donúti“ pacienta prísť s problémom najskôr k nemu.

"Len na základe dostatočného množstva informácií môže totiž lekár rozhodnúť o skutočnej príčine ťažkostí, navrhnúť najefektívnejší pohyb pacienta v zdravotnom systéme a určiť správnu diagnózu a liečbu. Špecialisti väčšinou dostatok informácií nemajú a nie je ani ich cieľom riešiť pacienta globálne," tvrdí MUDr. Lenka Bachratá.

Výmenné lístky sú pre rodičov s deťmi potrebné

Podľa nemenovanej detskej endokrinologičky je nutné, aby mali rodičia s dieťaťom výmenný lístok pred príchodom k odbornému lekárovi.

"Jednoznačne považujem za potrebné, aby dieťa prišlo do odbornej ambulancie s výmenným lístkom, kde by mal pediater uviesť, prečo žiada odborné vyšetrenie, aké má pacient ťažkosti, kedy začali, aké vyšetrenia už boli urobené, s akým výsledkom atď. Často sa totiž stáva, že prídu rodičia s dieťaťom bez výmenného lístka a nevedia povedať, prečo ich detský lekár posiela na odborné vyšetrenie," povedala detská endokrinologička.

Je to len buzerácia pacientov

Nemenovaný odborný garant pre klinickú biochémiu a laboratórnu medicínu je jednoznačne proti znovuzavedeniu výmenných lístkov.

"Výmenné lístky sú svojím spôsobom buzerácia pacientov. Vystojíte si radu u praktického lekára, potom sa objednáte u špecialistu a budete čakať. Niekoľkých pacientov to odradí, čo je výhoda pre poisťovne a na druhej strane, praktický lekár si to bude môcť vyúčtovať poisťovni," povedal nemenovaný odborný garant pre klinickú biochémiu a laboratórnu medicínu.

Dlho to trvá

Dvadsaťsedemročná pacientka Silvia je za zavedenie výmenných lístkov jednoznačne proti. Problém vidí hlavne v dĺžke trvania, kým sa dostane na vyšetrenie k špecialistovi.

"Mám zamestnanie, v ktorom musím byť stále k dispozícii, keďže ma nemôže nikto nahradiť. Zavedenie výmenných lístkov preto považujem za úplný nezmysel, ktorým len stratím čas. Kvôli nim mi bude trvať vyšetrenie dlhšie, keďže budem musieť ísť najprv k všeobecnému lekárovi a potom sa objednať k špecialistovi. Je to zbytočne zdĺhavé, " povedala znepokojene Silvia.

Je to zbytočná strata peňazí

Podobný názor má aj 51-ročný Anton, ktorý považuje za nevýhodu aj zbytočnú stratu peňazí.

"Takto sa budeme musieť zbytočne presúvať po celom meste z jedného miesta na druhé, platiť dvakrát lístok na MHD alebo parkovné, dvakrát dlhšie čakať u lekárov, čo je vyhadzovanie peňazí a času," povedal rozhorčený Anton.

Len všeobecný lekár má prehľad o zdravotnom stave pacienta

Naopak, 35-ročnému Romanovi nevadí, že musíme ísť k špecialistovi len s odporúčaním od lekára. Podľa neho to má veľkú výhodu.

"Som rád, že sa opäť po dvoch rokoch bude musieť chodiť najprv k všeobecnému lekárovi. Ten má totiž najlepší prehľad o zdravotnom stave pacienta, čo zase odborný lekár nemá. Len všeobecný lekár vás po zdravotnej stránke najlepšie pozná a pošle vás za tým správnym odborníkom," tvrdí Roman.

Výmenné lístky sú od 1. apríla už realitou bez toho, či sa to niekomu páči alebo nie. Treba sa tým len zmieriť. Pozrite sa na najdôležitejšie informácie, ktoré by ste mali vedieť o výmenných lístkoch!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9