Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď psychiku zasiahnu veľké tragédie: Ako sa s nimi vyrovnať?

Tragédie, ktoré sa dejú vo svete, dokážu zamávať s ľudskou psychikou.
Tragédie, ktoré sa dejú vo svete, dokážu zamávať s ľudskou psychikou.

S tragédiami sa akoby vrece roztrhlo. Pred niekoľkými dňami zasiahol bombový útok účastníkov a divákov na Bostonskom maratóne, pričom si vyžiadal i mŕtvych a desiatky zranených. Aby to toho nebolo málo, potom otriasol americkým štátom Texas výbuch továrne na výrobu hnojív, čo sa nezaobišlo opäť bez vyhasnutých životov. Podobná tragédia sa môže stať kedykoľvek a kdekoľvek, vrátane Slovenska a isté je, že má na ľudí veľmi zlý psychologický dopad.

Psychika trpí

Ako potvrdil klinický psychiater z nemocnice Lenox Hill v New Yorku Alan Manevitz, "keď sa stane niečo zlé, ako tieto posledné tragické udalosti, každý má ihneď stresovú reakciu, čo je úplne normálne." Je jasné, že ak sa človek dozvie o nejakej tragickej udalosti, jeho psychika trpí: je v strese, prevláda smútok a depresia z toho, čo sa deje vo svete a pomyslenie na to, čo ak by sa to stalo aj u nás.

Pozrite si niekoľko odborných tipov, ako sa vysporiadať s nepríjemnými udalosťami vo svete:

Vypnite televíziu

Všetky média, vrátane televízie sú plné tragédií, nehôd a momentálne smrtiacich výbuchov. Keď sa k tomu pridajú šokujúce fotografie z miest nešťastia, netreba sa čudovať, ak to v ľuďoch vyvolá nepríjemné pocity spojené so smútkom a stresom. Vypnite preto radšej televíziu. Namiesto toho trávte čas s rodinou a priateľmi.

"Trávenie času s ostatnými posilňuje citové a sociálne väzby, ktoré nám pomáhajú cítiť sa v bezpečí," hovorí Dr. Manevitz.

Zamerajte sa na hrdinov

"Aj keď nás ničí pohľad na to, čo spôsobili tragédie, všímajte si ľudí, ktorí vo veľkom mnohým pomohli. Príkladom je Bostonský maratón, kde sa našlo množstvo hrdinov po bombovom útoku. Mohli to byť stovky Bostončanov, ktorí sprístupnili svoje domovy tým, ktorí boli zranení. Hrdinom bol aj jeden muž, ktorý rozdával potraviny pre ľudí schúlených na ulici alebo iný muž, ktorý použil svoju košeľu ako obväz na ranu zraneného bežca. Zamerajte sa preto hlavne na týchto hrdinov - pomocníkov," hovorí Catherine Mogil, riaditeľka detských a rodinných traumatických psychiatrických služieb na UCLA Geffen School of Medicine.

Ak si uvedomíte, že sú tu aj dobrí ľudia, vďaka ktorým mnohí prežili, hneď sa vašej psychike uľaví.

Spojte sa s ostatnými a komunikujte

Choďte na Facebook, Twitter alebo iné sociálne médium, zdieľajte svoje emócie, budete sa cítiť lepšie. Ako povedala Dr. Mogil, o tragédii môžete hovoriť úprimne s priateľmi alebo s rodinou, tým dáte svoje negatívne emócie zo seba von. Neklamte svoje deti, ak sa vás spýtajú na tragédiu, ktorá sa stala. Povedzte im pravdu, no súčasne ich upokojte s tým, že budete robiť všetko preto, aby boli v bezpečí.

Udržte si svoju každodennú rutinu

Je normálne cítiť sa nesvoj a mať strach po útoku, ale o to je dôležitejšie, aby ste si zachovali svoju každodennú rutinu a s ňou spojené činnosti. Uistite sa, že pijete dostatok pitnej vody, dobre jete, neužívate alkohol, cvičíte a máte dostatok spánku. Je totiž pravda, že keď má niekto strach a je v strese, často sa to prejaví nedostatočným spánkom či obmedzeným alebo naopak prehnaným jedením.

"Nemeňte to, čo ste robili doteraz. Nedovoľte emóciám, aby vás ovládli. Uvedomte si, že život pokračuje ďalej," radí Dr. Mogil.

Urobte niečo pozitívne

Aj vy môžete pomôcť tým, ktorých sa tragédia priamo dotkla. Môžete napr. zapáliť sviečku v miestnom kostole a venovať niekoľko minút obetiam tragédie. Aj keď ste ďaleko od miesta, kde sa hrozivá udalosť stala, môžete pomôcť aj tým, že prispejete organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam alebo môžete darovať krv. Možností je veľa, stačí len chcieť. Potom sa vám zaručene uľaví a vaša psychika nebude tak trpieť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9