Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odhaľte 6 mýtov o horúčke, ktoré vás zbytočne zavádzajú

Horúčku by ste nemali zbytočne znižovať liekmi.
Horúčku by ste nemali zbytočne znižovať liekmi.

Pri zvýšení teploty sa mnohí z nás vyľakajú a považujú horúčku za niečo, s čím treba hneď bojovať. Ak ste však doteraz každú horúčku znižovali liekmi a izolovali ste sa od ostatných, robili ste zbytočné chyby. Odhaľte 6 mýtov o horúčke!

1. mýtus: Normálna telesná teplota je 37 stupňov Celzia.

V skutočnosti má každý z nás inú normálnu telesnú teplotu. Navyše to závisí aj od veku, ktorým sa znižuje a podľa toho, či je ráno, obed alebo večer, keďže teplota sa odlišuje aj podľa dennej doby.

2. mýtus: Horúčka vždy znamená infekciu.

Nie je to pravda. Keď sa vám zvýši teplota, môžete to znamenať vznik nejakej alergie, dehydratáciu, hormonálnu nerovnováhu alebo aj rakovinu.

3. mýtus: Keď máte horúčku, mali by ste sa liečiť liekmi.

Horúčka je prirodzená obrana organizmu a lekári navrhujú, aby ste jej nechali voľný priebeh. Zaťažovať organizmus tabletkami nie je práve najlepšie, čo si myslí i všeobecná lekárka pre dospelých zo zdravotného centra Mind and Body MUDr. Lenka Bachratá.

"Zbytočné znižovanie teploty, ktorá nie je príliš vysoká, predlžuje priebeh ochorenia," povedala MUDr. Lenka Bachratá.

Nezabudnite však piť veľa vody a v prípade, ak máte teplotu viac ako 39 stupňov Celzia, je už liečba liekmi potrebná.

4. mýtus: Aspirín je najlepší liek na horúčku.

Ako povedala Mary E. Frank, profesorka na University of California a lekárka v Rohnert Park, CA, nielen aspirín patrí medzi najúčinnejšie lieky. Všetky lieky s látkou paracetamol výborné fungujú na znižovanie horúčky.

5. mýtus: Ak máte horúčku, ste nákazliví.

Ak trpíte horúčkou, to neznamená, že ste nákazliví. Platí to aj naopak, ak ste nákazliví, nemusíte mať automaticky horúčku. Takže horúčka nie je dôvodom k tomu, zdržiavať sa od ľudí čo najďalej.

6. mýtus: Všetky teplomery sú presné.

Opäť ďalší mýtus, ktorý hovorí o tom, že vám každý jeden teplomer ukáže rovnakú telesnú teplotu. Vlastné ortuťové teplomery sú najlepšie, no s digitálnym je to už niečo iné. Keď si zmeriate teplotu najprv s ortuťovým a potom s digitálnym teplomerom, je možné, že vám namerajú rozdielnu teplotu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9