Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozlúštite tajomstvá dlhovekosti: Toto je 5 netradičných spôsobov

Dožite sa dlhovekosti, stačí len, ak budete dodržiavať pár spôsobov!
Dožite sa dlhovekosti, stačí len, ak budete dodržiavať pár spôsobov!

Konzumácia zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín a dostatočná fyzická aktivita. O tom už každý vie, že je zárukou dlhého života s pevným zdravím. Sú ale aj iné spôsoby, vďaka ktorým sa dožijete vysokého veku. Aj keď sú netradičné, za pokus stoja, keďže vedci dlhodobým skúmaním naozaj zistili, že vďaka nim sa budete tešiť z dlhého života.

Učte sa jazyky

Dobre fungujúci mozog je kľúčom k dlhému a šťastnému životu. Mnoho štúdií ukázalo, že schopnosť hovoriť dvoma a viac jazykmi, výrazne spomaľuje nástup demencie a Alzheimerovej choroby.

Dr. Fergus Craik spolu s ostatnými kolegami na Rotman Research Institute v Chicagu podrobili výskumu 200 pacientov. Zistili, že skutočne tí, ktorí vedeli hovoriť dvoma a viac jazykmi, mali oneskorený nástup Alzheimerovej choroby, pričom u niektorých to bolo až o 5 rokov neskôr.

Zaujímavé je, že výskum bol aplikovateľný na ľudí, ktorí sa naučili jazyky ako dospelí, nie ako deti. Takže, máte ešte kopu času, prihlásiť sa jazykový kurz a zaistiť si tak dlhý život!

Čím viac peňazí máte, tým ste zdravší

Krutá realita, ale je to tak. Tí, ktorí sú bohatí, sú zákonite zdravší. Ľudia v chudobnejších krajinách sa dožívajú nízkeho veku, keďže ich vlády majú menej peňazí na zdravotnú starostlivosť. Niektoré výskumy zistili, že aj keď chudobní ľudia žijú v bohatej krajine, dožijú sa napriek tomu nižšieho veku ako bohatí.

Hovorí sa síce, že zdravie si za peniaze nekúpiš, no v prevažnej väčšine ide o realitu, že ten, kto má peniaze, má kúpené zdravie.

Pracujte a stresujte sa

Projekt zameraný na dlhovekosť s názvom The Longevity Project urobil štúdiu, v ktorej 80 rokov pozoroval približne 1 500 detí, pričom výsledkom boli prekvapujúce zistenia. Deti, ktoré boli šťastné a bezstarostné so zmyslom pre humor žili kratšie ako tie, ktoré boli seriózne a vážne.

V dospelosti ťažko pracovali, pričom ich neobišiel ani stres a spomínaná vážnosť. Podľa vedcov je to tým, že po ťažkej práci a strese sa ľudia stávali odolnejšími a nič ich len tak nerozhádzalo. Aj keď je známe, že šťastie a zdravie idú ruka v ruke, vedci sa domnievajú, že ľudia sú spokojní preto, lebo sú zdraví a naopak.

Žite v horách

Čerstvý horský vzduch robí naozaj dobre. Zistilo sa, že väčšina ľudí, ktorí žijú v horách sa dožívajú vysokého veku, obvykle 90 rokov. Je to spôsobené aj tým, že často musia prejsť istý kus cesty, aby sa dostali napr. do mesta. Tým majú väčší pohyb a pevnejšie zdravie.

Naordinujte si nízkokalorickú diétu

Výsledky dvoch výskumov potvrdili, že laboratórne potkany, ktorým bola naordinovaná diéta, žili oveľa dlhšie, než sa očakávalo. Jeden výskum sa robil už v roku 1934 a druhý v roku 1986, pričom obidva ukázali rovnaké výsledky.

Teraz to skúšajú ľudia na sebe. The CR Society je skupina ľudí, ktorí sú na nízkokalorickej diéte s cieľom, dožiť sa čo najvyššieho veku. Už teraz na sebe pociťujú priaznivé účinky diéty - znížil sa im krvný tlak a tiež majú nižšiu inzulínovú rezistenciu.

Dôkazom je jeden z najdlhšie žijúcich národov na svete, sú to obyvatelia japonskej Okinawy. Ich zvykom je dojesť ešte pred tým, než sa cítia plní a uprednostňujú len nízkokalorické jedlá. Tak zjedia za deň približne 1 200 kalórií a tešia sa vysokému veku.

Pátranie po dlhovekosti je jednou z vedeckých priorít posledných rokov. Vedci sa stále snažia zistiť, aké sú tajomstvá dlhého života, ako sa dožiť vysokého veku a tešiť sa z pevného zdravia. Dlhý život tak máme už na dosah ruky. Nikdy nie je neskoro, začať niečo robiť pre to, aby sme tu boli aj ďalšie desiatky rokov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9