Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ako dlho by mal trvať normálny kašeľ? Zistite, kedy ísť k lekárovi

Ak máte kašeľ, ktorý trvá viac ako sedem dní, je to úplne normálne, nepotrebujete antibiotiká.
Ak máte kašeľ, ktorý trvá viac ako sedem dní, je to úplne normálne, nepotrebujete antibiotiká.

Kašlete už vyše týždňa a ste presvedčení o tom, že je potrebné navštíviť lekára, aby vám predpísal antibiotiká? Nie je to dobré riešenie. Experti v novej štúdii poukázali na to, že veľa ľudí má mylnú predstavu o tom, ako dlho by mal trvať normálny kašeľ, ktorý by sa nemal liečiť antibiotikami.

Vystrašení ľudia s kašľom plnia ordinácie, aby si dali predpísať antibiotiká, no pritom je to úplne zbytočné. Antibiotiká ich problém nevyriešia, s čím súhlasí Dr. Robert Graham, internista na Lenox Hill Hospital v New Yorku.

"Nikto nechce mať pretrvávajúci kašeľ. Pacienti sa ho jednoducho chcú zbaviť. Po vyčerpávajúcom kašli, ktorý trvá viac ako sedem dní, navštívia preto svojho lekára, aby im predpísal antibiotiká, ktoré však kašeľ nevyliečia," povedal Dr. Robert Graham.

Ako dlho trvá kašeľ? 

Je normálne, ak kašeľ trvá viac ako sedem dní. Tím vedcov z University of Georgia v Aténach preskúmal lekársku literatúru a zistil, že priemerná doba kašľa je skoro tri týždne (presne 17,8 dní). Je teda normálne, ak sa ho neviete úplne zbaviť i po dvoch týždňoch.

Lieky kašeľ nevyliečia

Výskumom sa tiež prišlo na to, že pacienti žiadajú svojho lekára o antibiotiká približne po piatich až šiestich dňoch, počas ktorých ich trápi kašeľ.

Myslia si totiž, že im pri kašli pomôžu. Ak pacient začne užívať antibiotikum sedem dní po tom, ako jeho kašeľ začal, môže sa prirodzene cítiť lepšie po troch až štyroch dňoch neskôr. Približne za tri týždne sa už bude cítiť fit, avšak nie vďaka antibiotikám. Kašeľ jednoducho sám ustúpi.

Lekár by mal pacienta upozorniť na dobu trvania kašľa

Experti upozorňujú, že nadmerné a zbytočné užívanie antibiotík môže podporiť genetické mutácie, ktoré pomáhajú baktériám odolávať liekom. Vedci tvrdia, že je preto dôležité, aby lekári nepredpisovali antibiotiká a vysvetlili každému svojmu pacientovi, ako dlho má trvať normálny kašeľ. Súhlasí s tým aj Dr. Robert Graham.

"Táto štúdia je skvelou pripomienkou pre lekárov, ktorí by si mali zapamätať, že treba pacientov upozorniť na to, koľko trvá normálny kašeľ a zbytočne im nepredpisovať antibiotiká. To najlepšie, čo môžu v tomto prípade ponúknuť svojim pacientom, je čas," tvrdí Dr. Robert Graham.

So štúdiou súhlasia aj iní odborníci

Stotožňuje sa s tým aj Dr. Neil Calman, predseda oddelenia rodinného lekárstva a komunitného zdravia na Icahn School of Medicine v New Yorku.

"Štúdia je skvelá v tom, že upozorňuje, po koľkých dňoch je vhodné začať kašeľ riešiť a tiež to, aké je dôležité sa informovať u svojho lekára," súhlasí so štúdiou Dr. Neil Calman.

K lekárovi stačí ísť za 4 týždne

Nemajte strach, ak vám kašeľ neustúpi po dvoch týždňoch. Dajte tomu čas a neberte zbytočne antibiotiká, ktoré zaťažujú žalúdok. Určite sa oplatí vyhľadať lekára vtedy, ak sa kašeľ nezlepšil ani po štyroch týždňoch.

Kašeľ sa dá liečiť aj inak, ako antibiotikami. Prečítajte si dva články o tom, ako sa vyliečiť z kašľa, a kedy môže znamenať vážnejšie ochorenie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9