Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Boj proti tuberkulóze pokračuje aj tento rok: Ohrozuje Slovákov?

Tuberkulóza je zákerná choroba, ktorú sprevádza okrem iného aj nepríjemný kašeľ.
Tuberkulóza je zákerná choroba, ktorú sprevádza okrem iného aj nepríjemný kašeľ.

Tuberkulóza je najzávažnejšou sociálnou chorobou. V niektorých prípadoch i zabíja, čo sa týka hlavne afrických krajín. Svedčí o tom fakt, že ročne ne ňu zomrie až 3 milióny ľudí. Práve dnešný deň je venovaný tejto zákernej chorobe, na ktorú však netreba zabúdať ani počas celého roka.

Svetový deň boja proti tuberkulóze je príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto chorobe na celom svete, o jej prevencii a kontrolnej liečbe. Rok 2013 je druhý ročník dvojročnej kampane k tomuto svetovému dňu, so sloganom "Stop tuberkulóze za môjho života".

Snažia sa zastaviť šírenie choroby

Svetová zdravotnícka organizácia WHO a Stop TB Partnership spoločne podporujú Svetový deň tuberkulózy. Občianske spoločnosti, organizácie, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti spolu s ďalšími partnermi podporujú ďalšiu diskusiu a plánujú ďalšiu spoluprácu na splnenie sľubu, ktorým je zastavenie tuberkulózy v našich životoch prostredníctvom advokácie a akcie.

Problémy, ktoré sa snažia krajiny odstrániť

  • V roku 2011 bolo zaznamenaných 8,7 milióna nových prípadov tuberkulózy a 1,4 milióna ľudí na ňu zomrelo.
  • Viac ako k 95% úmrtí na túto chorobu dochádza v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Chudobné spoločnosti a zraniteľné skupiny sú postihnuté najviac, ale vo vzduchu je riziko pre všetkých.
  • Tuberkulóza je medzi prvými tromi príčinami úmrtí žien vo veku 15 až 44 rokov.
  • U detí bolo zaznamenaných 500 000 prípadov a 64 000 úmrtí.
  • Pomalý pokrok bol zaznamenaný v boji proti multirezistentnej tuberkulózy (MDR-TB): 60 000 pacientov bolo zaradených do liečby do konca roka 2011 - to je len jeden z piatich oznámených prípadov pacientov u ktorých bol predpoklad MDR-TB.
  • Africký a európsky región nie je na ceste k splneniu cieľa znížiť počet úmrtí na tuberkulózu v období rokov 1990 a 2015.

Ako sa vyvíjala tuberkulóza na Slovensku?

Slovensko je, na rozdiel od niektorých afrických krajín, na tom dobre. Výskyt tuberkulózy, podľa údajov Národného registra tuberkulózy, ktorý sídli v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, každým rokom postupne klesal. Zatiaľ čo, v roku 1960 bolo registrovaných 7817 prípadov tuberkulózy, o desať rokov neskôr došlo k poklesu absolútneho počtu hlásených ochorení a v druhej polovici osemdesiatych rokov bol pokles ešte výraznejší.

V roku 2002 bolo nahlásených 1053 prípadov novozistenej tuberkulózy a o rok neskôr sa po prvýkrát počet novozistených prípadov nedostal ani na tisícku. Aj keď je v súčasnosti situácia na Slovensku stabilizovaná, stále sa nájdu desiatky prípadov tejto zákernej choroby.

V roku 2012 bolo 345 prípadov tuberkulózy

Minulý rok bolo do Národného registra tuberkulózy nahlásených 345 prípadov tuberkulózy a počet novozistených prípadov bol 292. V 298 prípadoch išlo o pľúcnu formu tuberkulózy, v 47 prípadoch o mimopľúcnu formu tuberkulózy a o recidívu tuberkulózy išlo v 53 prípadoch. Touto chorobou pritom trpelo viac mužov ako žien, pričom u deti sa vyskytla v 19 prípadoch.

Aj na Slovensku zabíjala

Ako ukazujú údaje Národného centra tuberkulózy, z 345 prípadov pre ťažkosti  bolo zistených 270 prípadov, pri kontrole evidovaných  15 prípadov, v rámci vyšetrenia kontaktov  27, pri preventívnej prehliadke   14 a pri pitve nebol zistený ani jeden prípad. Bohužiaľ, tuberkulóza minulý rok aj zabíjala. V roku 2012 zomrelo 5 pacientov, 16 prípadov bolo registrovaných ako úmrtie pacienta s tuberkulózou.

Najhoršie je na tom Prešovský kraj

Čo sa týka geografického rozloženia na Slovensku, podľa údajov Národného registra tuberkulózy bolo v roku 2012  najhoršou oblasťou s najvyšším výskytom tohto ochorenia oblasť Prešovského kraja a najnižší výskyt je v Nitrianskom kraji. Vysoký výskyt tuberkulózy bol zaznamenaný aj v Košickom kraji, ďalej nasleduje Banskobystrický, Trnavský, Bratislavský, Trenčiansky a Žilinský kraj.

Aj keď je na Slovensku tuberkulóza ako najzávažnejšie infekčné ochorenie pod kontrolou, treba venovať zvýšenú pozornosť klasickým rizikovým skupinám obyvateľstva – asociáli, alkoholici, bezdomovci, staršie vekové skupiny, pretože tuberkulóza je najzávažnejšou sociálnou chorobou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9