Prevratný objav vedcov: Včelí jed dokáže zabiť vírus HIV

Včelí jed dokáže zabiť vírus HIV.
2013-03-12 09:00:00

Včely sú užitočné nielen v záhrade, ale najnovšie majú význam i v boji proti vírusu HIV. Unikátny objav sa podaril vedcom z Washingtonskej univerzity v americkom St. Louis, ktorí zistili, že včelí jed dokáže účinne bojovať proti vírusu HIV.

Vedci na čele s vedúcim výskumu Joshua L. Hoodom prišli na to, že proti vírusu možno účinne bojovať toxínom menom melitín, ktorý tvorí polovicu obsahu včelieho žihadla. Funguje to tak, že melitín napáda ochrannú membránu okolo vírusu a vytvára v nej otvory.

Ako to funguje?

Vedci vyvinuli nanočastice menšie ako je vírus HIV a naplnili ich melitínom. Ide o peptid, ktorý je zložený z 26 aminokyselín, ktorého pôsobením vznikajú zápaly. Na povrchu nanočastíc vytvorili ochranné nárazníky, ktoré zaisťujú, že sa odrazia od zdravých buniek a nenapadnú ich. Keďže je vírus HIV menší než normálne bunky, zachytia sa medzi nárazníkmi.

"Melitín sa v nanočasticiach spojí s obalom vírusu. Vytvára pórovité útočné útvary, ktoré na obale robia trhliny a nakonec ho z vírusu strhnú. Útočíme na základnú fyzickú súčasť vírusu. Ten potom nemá žiadnu možnosť, ako sa adaptovať. Potrebuje svoj ochranný plášť tvorený dvojvrstvovou membránou," povedal vedúci výskumu Joshua L. Hood.

Chcú vyvinúť gél ako prevenciu proti HIV

Vedci by chceli vyvinúť vaginálny gél, ktorý by dokázal zabrániť šíreniu HIV a vnútrožilne podávaný prípravok pre tých, ktorí už boli infikovaní. Hood by chcel, aby tento gél používali ľudia ako preventívne opatrenie v tých oblastiach, kde sa HIV najviac šíri.

Vďaka tomuto jedinečnému objavu vedcov by mali tak milióny ľudí, ktorí sú nakazení vírusom HIV, nádej na lepší život bez tejto zákernej choroby.

Len pred vyše týždňom, ako sa objavila táto štúdia, sa svet dozvedel o tom, že sa americkým vedcom podarilo vyliečiť dieťa infikované pri narodení vírusom HIV. Už rok je bez známok infekcie. Vďaka lekárom tak nastal veľký zlom vo výskume AIDS.

 

2013-03-12 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia