Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Užite si zimné radovánky v zdraví: Ako sa vhodne obliecť?

Obliekajte sa v zime dostatočne teplo!
Obliekajte sa v zime dostatočne teplo!

Zima je v plnom prúde a s ňou nepríjemné mrazivé počasie. Pobyt v treskúcej zime preto mnohí z nás vymenia radšej za teplo svojho domova. Zimné radovánky si ale môžete užívať i v zdraví bez toho, aby ste si domov „odniesli“ nepríjemný zdravotný problém.

Čo spôsobuje nedostatočné obliekanie?

Nedostatočné obliekanie v zimnom počasí môže vážne ohroziť vaše zdravie. Ak je telesná teplota človeka pod 35 stupňov Celzia, nastáva podchladenie. Vzniká vtedy hypotermia, teda stav, v ktorom teplota organizmu klesne pod hodnotu nutnú pre normálny metabolizmus a telesné funkcie.

Prechladnutie nespúšťa len obyčajnú nádchu. Ohrozíte tak takmer všetky orgány, najviac kardiovaskulárny systém a nervovú sústavu. Prechladnutie spôsobuje nepravidelnú srdcovú činnosť, až život ohrozujúci stav - fibrilácie komôr.

Zakryte si holú kožu

Aby ste predišli spomínaným zdravotným komplikáciám, na začiatok sa oplatí zopakovať staré známe, že si treba zakryť všetky vyčnievajúce časti kože. To znamená, nosiť čiapky, šály aj palčiaky, ktoré udržujú prsty pri sebe a zostanú tak teplejšie. Dôležité je, aby čiapky prekrývali uši. Uši sú totiž jedným z prvých orgánov, ktoré sú ovplyvnené chladom a omŕzajú. Nezabudnite aj na vysoké topánky nad členky s dostatočne tuhou a odolnou konštrukciou. Najlepšie bude, ak budete mať vo vnútri kožušinu, ktorá vám nohy zahreje.

Držte sa „cibuľového“ princípu

Základom je držať sa „cibuľového“ princípu. To znamená, že treba dať prednosť viacerým vrstvám tenkého oblečenia pred jednou alebo dvomi vrstvami hrubého. Tak sa udrží optimálna telesná mikroklíma, čo je tenká vrstva vzduchu na tele hrubá asi jeden milimeter. Vrstvy by mali byť ľahké a vyrobené hlavne zo syntetických materiálov.

Dôležitá je spodná vrstva

Pri chladnom počasí, kedy sa teplota pohybuje okolo 0 stupňov Celzia, by ste mali mať na sebe vždy tri rôzne vrstvy. Najdôležitejšiu úlohu pri ochrane zdravia hrá spodná vrstva, ktorá odsáva pot čo najrýchlejšie od tela a udržuje tak stálu teplotu. Tým, že sa telo potí, odovzdáva do okolia prebytočné teplo formou odparovania potu z kože.

Ak je spodná vrstva oblečenia vlhká alebo mokrá, telesná teplota sa rýchlo znižuje hlavne vtedy, keď sa prestanete hýbať. Následkom môže byť prechladnutie svalovej hmoty, kĺbov a vnútorných orgánov.

Ako spodnú vrstvu môžete použiť termoprádlo, ktoré je vyhotovené z elastického materiálu a má často priliehavý strih. Aby spĺňalo svoju funkciu, musí byť čo najbližšie k povrchu tela. Pokiaľ je príliš voľné, pot kondenzuje priamo na pokožke, steká po nej a čo je najhoršie, chladí.

Pre koho je vhodné funkčné oblečenie?

Termoprádlo patrí medzi funkčnú bielizeň, ktorá udržuje telo v teple. Odvádza pot do ďalšej vrstvy oblečenia, čím bráni ochladzovaniu tela. Táto vlastnosť je dôležitá, keďže spotiť sa v mínusových teplotách môže byť veľmi nebezpečné.

Funkčné oblečenie je dôležité hlavne pre tých, ktorí sa chcú v zime venovať športom. Dobre poslúži aj tým, ktorí sa chystajú na dlhší výlet v zimnom počasí a pobudnú vonku niekoľko hodín.

Nezabúdajte na strednú a vrchnú vrstvu

Stredná vrstva musí nielen odvádzať vlhkosť smerom von, ale musí fungovať aj ako tepelná izolácia. Najvhodnejším materiálom je tzv. fleece, čo je mäkká tkanina. Jej výhodou sú ľahkosť, vysoká elasticita a jednoduchá údržba.

Keďže je vrchná vrstva vystavovaná poveternostným vplyvom, musí byť nepremokavá, teda odolná voči vode aj vetru. Ak oblečenie premoká, môže zmraziť kožu a spôsobiť omrzliny. V horšom prípade, ak je koža pod mrazom, hrozí možnosť amputácie. Ak budete v zime mokrí, telo sa rýchlo ochladí. 

Jedzte teplé potraviny a nápoje

Dôležitá je konzumácia teplých potravín a nápojov, ktorá tak telu poskytne teplo. V zime sú navyše ideálne bylinkové čaje, ktoré vás dokonale zahrejú.

Ak ste sa vyzbrojili teplým oblečením, môžete si užiť i dlhšiu prechádzku na čerstvom vzduchu bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie.
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9