Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baktérie trochu inak: Nespôsobujú len choroby, vedia aj pomôcť

Dajte si jogurt, ktorý je plný dobrých baktérií.
Dajte si jogurt, ktorý je plný dobrých baktérií.

O baktériách vieme hlavne to, že sú zlé. Sú spúšťačom rôznych chorôb a mali by sme sa im vyhýbať dostatočnou hygienou a zdravou stravou. Existujú však aj dobré baktérie, ktoré liečia a nedovolia tým zlým, aby nás „napádali“. Sú pre nás dôležité, lebo bez nich by sme boli chorí!

Baktérie v ľudskom tele

Dobré baktérie sú nevyhnutné pre fungovanie nášho tela. V tele dospelého človeka žije až kilogram baktérií, ktoré majú skutočne veľký vplyv na to, ako sa vo svojom tele cítime. Osídľujú pokožku, ústa, nos a tráviaci trakt, kde pomáhajú tráviť a tvoria potrebné vitamíny.

Využitie baktérií

Ľudia využívali baktérie už odnepamäti pri výrobe vína, piva, syrov, jogurtov i kyslej kapusty. Neskôr, keď ich začali spoznávať, začali ich využívať na liečenie. Používajú sa napr. pri očkovaniach, keď sa využívajú oslabené alebo mŕtve baktérie. Prospešné sú aj na likvidáciu odpadu v čističkách odpadových vôd a používajú sa aj pri odstraňovaní olejových škvŕn po nehodách tankerov s ropou.

Význam črevných baktérií

Jednou z najdôležitejších úloh dobrých baktérií je schopnosť zabraňovať patogénnym baktériám vniknúť do organizmu. Patogénne baktérie sú pôvodcami ochorení, ktoré sa cez potravu a vodu môžu dostať do tráviaceho traktu.

Dobré baktérie v tráviacom trakte inak nazývame ako črevné baktérie. Pomáhajú v tráviacom trakte rozkladať potravu. Majú tiež priaznivý vplyv na metabolizmus, kde bacily hrubého čreba Escherichia coli  - dôležité tráviace baktérie, tvoria mikroklímu čriev a produkujú vitamíny, ktoré potrebujeme. Stimulujú tiež zdravý vývoj lymfatického tkaniva.

Črevné baktérie vyrábajú vitamín K a vitamíny skupiny B, pomáhajú vstrebávaniu soli sodíka, draslíka a horčíka. Regulujú naše tráviace procesy, a tak predchádzajú nepríjemným ochoreniam ako sú hnačka a zápcha. Majú tiež obrannú funkciu, budujú barikády na črevnej stene a zabraňujú patogénom, aby sa uvoľňovali do krvného riečišťa.

Znižujú riziko rakoviny

Pomáhajú mobilizovať imunitný systém a protilátky, čím môžu znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Znižujú riziko vzniku alergií, keďže zmierňujú príznaky intolerancie laktózy.

Najväčší nepriateľ dobrých baktérií

Najväčším nepriateľom týchto cenných mikroorganizmov je antibiotická liečba. Antibiotiká hubia okrem choroboplodných baktérií aj tie, ktoré naše telo potrebuje. Dobrých baktérií sa môžeme zbaviť aj hormonálnymi prípravkami, pomocou zlej stravy s veľkým obsahom cukrov a zlého životného štýlu. Dlhodobejším nezdravým životným štýlom si môžeme ľahko privolať choroby, keďže dobré baktérie sú zničené a tým pádom nás nemá čo chrániť pred chorobami.

Ako získame dobré baktérie?

Náš organizmus si nevie obnoviť prospešné baktérie, ktoré ničia škodlivé, preto je potrebné užívať tzv. probiotiká. Nachádzajú sa v nich zdraviu prospešné baktérie, ktoré podporujú správne trávenie. Udržiavajú črevo zdravé a obnovujú poškodenú rovnováhu bakteriálnej mikroflóry. Sú výbornou preventívnou ochranou proti vzniku hnačky, zápchy, ale aj zápalu čreva. Veľkým plusom je, že posilňujú imunitu a pomáhajú pri liečbe alergií.

Prečo užívať probiotiká?

• Posilňujú imunitný systém.
• Pomáhajú obnoviť zdravú črevnú mikroflóru.
• Zvyšujú odolnosť čriev voči choroboplodným mikroorganizmom.
• Znižujú hladinu celkového a škodlivého LDL cholesterolu.
• Znižujú tvorbu bakteriálneho enzýmu v hrubom čreve.

Aké poznáme probiotiká?

Medzi probiotiká patria skupiny bifidobaktérie a laktobacilov, ale aj niektoré streptokoky, kvasinky rodu Saccharomyces a mnoho iných. Najznámejšie sú bifidobaktérie, s ktorým sa prvýkrát stretávame vďaka materskému mlieku. Nájdeme ich v jogurtoch a bývajú aj súčasťou probiotických doplnkov. Laktobacily tvorí kyselina mliečna, ktoré znižuje pH v čreve a na vaginálnej sliznici. Pôsobí preventívne proti zápalom a iným vaginálnym ochoreniam ako mykóza.

Kde ich získame?

Môžete sa rozhodnúť, či budete užívať probiotické baktérie nachádzajúce sa v jednotlivých potravinách alebo probiotiká obsiahnuté v doplnkoch výživy. Nájdete ich v jogurtoch, bryndzi alebo kefíre. Majú jednu výhodu. Okrem probiotických baktérií poskytujú telu aj výživu. Pravdou však je, že obsahujú menšie množstvo probiotík, ako je v doplnkoch výživy.

Ak chcete dodať vášmu telu optimálne množstvo probiotických kultúr, siahnite po doplnkoch výživy vo forme kapsúl. V jednej kapsule obsahujú probioká až okolo 4-10 miliárd účinných baktérií. Takéto probiotiká nájdete v ktorejkoľvek lekárni a ich cena sa pohybuje podľa toho, koľko kapsúl sa nachádza v jednom balení. Za probiotiká, ktoré obsahujú 60 kapslí, zaplatíte okolo 22 eur, čo nie je veľa v porovnaní s tým, ako sú zdraviu prospešné pre náš organizmus.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9