Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príčina autizmu konečne odhalená?! Prekvapivé zistenie o najzáhadnejšej poruche

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Autizmus patrí medzi najzáhadnejšie ochorenia našej psychiky. Ľuďom s touto poruchou často chýba sociálna vrelosť a komunikačné schopnosti, čo im komplikuje fungovanie v spoločnosti. Ukazuje sa, že dôležitú úlohu pri vzniku a liečbe autizmu by mohli zohrávať baktérie tráviaceho traktu.

 

Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. Poukazuje na to aj štúdia zverejnená v odbornom magazíne Frontiers in Cellular Neuroscience, ktorá analyzovala vedecké články spred desaťročí. Moderné výskumy naznačujú, že autizmus často sprevádzajú črevné ťažkosti ako nadúvanie alebo vodnatá stolica.

Čítajte viac: Nové probiotiká? Významný vplyv orechov na ľudské telo, o ktorom neviete

„Viaceré klinické štúdie nedávno zistili, že liečba, ktorá upravuje črevnú mikroflóru, vedie k zlepšeniu príznakov spojených s poruchami autistického spektra,“ spresnili vedci v jednej z posledných štúdií pomerne záhadnej diagnózy. Autizmus je zrejme spojený so zvýšenou permeabilitou (priepustnosťou) črevného traktu, čo znamená, že toxíny produkované koliformnými baktériami môžu prenikať do krvi a následne do nervového systému.

Pomáha aj užívanie probiotík

V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dokážu dostať až do mozgu a zapríčiňovať abnormálne vzorce správania. Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena biómu tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy napomáhajú zmierňovať autistické symptómy.

Príčina autizmu konečne odhalená?!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Príznaky autizmu má v súčasnosti zhruba 15 detí z 1 000, úspešná liečba poruchy však neexistuje. Početné rehabilitácie, užívanie liekov či terapie môžu nadmerne zaťažovať rodinu aj po finančnej stránke, preto sa hľadajú nové cesty k účinnej liečbe. Z tejto perspektívy prináša nádej práve liečba pomocou úpravy črevnej mikroflóry.

Viac o téme: AutizmusTrávenieČrevná mikroflóra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9