Nové probiotiká? Významný vplyv orechov na ľudské telo, o ktorom neviete

Orechy pozitívne vplývajú na zloženie črevnej mikrobioty.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-29 12:00:00

O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík a aminokyselinu arginín, z ktorej vzniká látka s priaznivým účinkom na cievy (oxid dusnatý – NO).


Vďaka tejto silnej kombinácii priaznivých látok znižuje pravidelná konzumácia orechov hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, súčasne mierne zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnú ochranu pred voľnými radikálmi, ktoré v našom tele páchajú škody. Okrem toho je denná konzumácia orechov spájaná so zníženým rizikom ochorenia na srdcovo-cievne choroby, pomalším rastom tumorov (dokázané na zvieratách) a pomáha zachovať dlhodobo zdravie a správnu funkciu mozgu. Je tu však ešte jeden zásadný dôvod, prečo sa oplatí dať si denne za hrsť orechov.

Nový výskum (2017) vedený docentkou fyziológie Dr. Lauri Byerleyovou z Louisianskej štátnej univerzity ukázal, že orechy pozitívne vplývajú na zloženie črevnej mikrobioty a to tak, že pomáhajú zvyšovať počet prospešných črevných baktérii najmä rodu Lactobacillus.

Z predchádzajúcich výskumov vieme, že rôzne chronické ochorenia a metabolické poruchy, ako napríklad obezita a cukrovka sú spojené s dysbiózou = narušenie priaznivej črevnej mikrobioty, ktoré sa prejavuje napríklad menšou rôznorodosťou a nižším zastúpením prospešných črevných baktérií. Tímu docentky Byerleyovej sa podarilo dokázať, že orechy majú silný prebiotický efekt – teda podporujú rast a funkciu prospešných črevných baktérií. Priaznivé zloženie črevnej mikrobioty s prevahou prospešných baktérií je spájané s lepším zdravým.

Odporúčanie AKV: Denne konzumujte približne hrsť= 35 – 50 g naturálnych (nesolených, nesladených a nepražených) vlašských orechov. (Ale, prosím, dohodnime sa, že keksy, zákusky, zmrzlina a jogurty s orechovou príchuťou sa nerátajú!)

Zdroj: Lauri O. Byerley, Derrick Samuelson, Eugene Blanchard, Meng Luo, Brittany N. Lorenzen, Shelia Banks, Monica A. Ponder, David A Welsh, Christopher M. Taylor. Changes in the Gut Microbial Communities Following Addition of Walnuts to the Diet. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2017; DOI: 10.1016/j.jnutbio.2017.07.001

2017-09-29 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia