V črevách žije až pol kilogramu užitočných mikróbov: Netušíte, čo všetko ich zabíja!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-03 20:00:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že baktérie, vírusy a parazity, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudských črevách, takzvané mikróby, ovplyvňujú imunitu a trávenie. V tele ich môže byť až pol kilogramu. Škodia im náhle zmeny stravovania alebo detoxikácie a prospieva pravidelný pohyb, kyslé mliečne výrobky, kapusta a vláknina, uviedli v Prahe zástupcovia českého Fóra pre zdravú výživu.

 

Podľa internistu a gastroenterológa pražskej Thomayerovej nemocnice Pavla Kohouta je pre zdravý mikrobióm dôležité mať dostatok pohybu a pestrú, vyváženú stravu obsahujúcu vlákninu. „Strava by mala byť, pokiaľ možno, čerstvá alebo konzervovaná metódami, ktoré zachovajú baktérie v strave, či už kysnutím alebo sušením, nie prevarením alebo konzervovaním chemickými látkami,“ povedal Kohout. Inak sa v ľudskom čreve vyskytne menej baktérií alebo menej rozmanitá skladba črevnej mikroflóry.

Čítajte viac: Neuveriteľné, ako vplýva stres na naše črevo: Spúšťa tieto zmeny!

„Ak nemáme pestrý mikrobióm a prenikne doň zvonku baktéria alebo vírus, telo sa s ním nedokáže vyrovnať,“ dodal. Telo je náchylnejšie na vírusovú alebo bakteriálnu gastroenteritídu, ako je črevná chrípka alebo rôzne iné hnačky a vracanie. Existuje tiež riziko poškodenia pečene a stav mikrobiómu súvisí aj s autoimunitnými ochoreniami a civilizačnými ochoreniami.

Ničia ich aj sterilné potraviny

Baktérie v ľudskom čreve sú rovnaké ako všetky ostatné bunky v tele, ale ich génov je stokrát viac. Každý jeden z nich je špecifický, rovnako ako odtlačky prstov. Sú ovplyvnené aj spôsobom pôrodu a dojčenia, deti narodené cisárskym rezom majú odlišné zloženie. Mikrobióm sa zhoršuje zvyšujúcim sa vekom.

Podľa Kohouta si baktérie v čreve ľudia ničia hlavne konzumáciou sterilných potravín, rôznymi chemickými konzervačnými látkami alebo antibiotikami. Ako pripomenula hlavná nutričná terapeutka Thomayerovej nemocnice Tamara Starnovská, problematická je aj zmena stravovania, napríklad počas dovolenky, alebo „módne diéty“ ako bezlepková. Škodí aj nadmerná hygiena.

Naopak, prospieva vláknina, ktorej odborníci odporúčajú konzumovať najmenej 30 gramov denne, napríklad v zelenine a ovocí, ktorého by sme mali denne zjesť okolo pol kilogramu. Človek by mal jesť aspoň trikrát denne a vypiť minimálne dva litre vody. Podľa odborníka na výživu športovcov Pavla Suchánka by sa mal každý hýbať aspoň trikrát týždenne vo vyššej intenzite alebo 60 minút denne s nižšou intenzitou. Baktérie v črevách tiež produkujú vitamín K, B a „hormón šťastia“ serotonín, ktorý je zodpovedný za regeneráciu a kvalitu spánku, preto je dôležité, aby sme prínosy črevnej mikroflóry využili vo svoj prospech.

Fotogaléria


Tagy:
črevná mikroflóra črevné baktérie

2017-08-03 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia