Zdravá mikroflóra čreva: Ako na to?

02.06.2017 | Diskusia

Uprostred záujmu mnohých vedeckých výskumov dozvedieť sa viac o vplyve „čreva“ na celkový zdravotný stav človeka, sa pozornosť obracia na pátranie po spôsoboch a terapeutických prístupoch, ktoré podporujú zdravú flóru čreva (mikrobióm).

Strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny umožňuje prospešným baktériám dominovať a inhibovať rast tých bakteriálnych kmeňov, ktoré sú pre nás toxické alebo škodlivé. Aj keď sa výskumníci ešte jednoznačne nezhodujú v tom, čo vlastne buduje a udržiava náš optimálny mikrobióm, existujú isté všeobecné odporúčania, ktorými môžeme priaznivo ovplyvňovať svoju „črevnú záhradu“.

Ovocie a zelenina

Prevažne rastlinná strava bohatá na zeleninu, ovocie a strukoviny, s vysokým obsahom vlákniny a polyfenolov sa ukazuje byť pre mikroflóru veľmi prospešná. Tieto potraviny poskytujú črevným baktériám „palivo“ vo forme prebiotík. Cesnak a pór napríklad obsahujú prirodzené prebiotikum – inulín. Cesnak taktiež má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, čo môže pomôcť potláčať rast škodlivých baktérií a podporovať rast tých prospešných. Ďalšími výbornými zdrojmi prebiotík sú aj banán, ovsené vločky, kukurica, ryža natural, artičoky.

Fermentované potraviny

Hoci sa prospešné bakteriálne kmene žijúce vo fermentovaných potravinách nemusia usadiť v čreve natrvalo, aj tak pôsobia pozitívne: priaznivo ovplyvňujú gény prospešných baktérií, ktoré už v čreve existujú. Prirodzene fermentované potraviny ako jogurt, kefír, zakysanka so živými aktívnymi kultúrami, ale aj kyslá kapusta či tempeh majú vysoký obsah prospešných (Lactobacillus) baktérií. Aby nám tieto potraviny poskytli maximálne probiotický efekt, nemôžu byť pasterizované, pretože pasterizácia zabíja aj prospešné baktérie.

Čerstvosť a prirodzené potraviny

Konzumujte minimálne množstvo priemyselne spracovaných potravín a obmedzte príjem cukru a nezdravých tukov, najmä trans mastné kyseliny. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že spracované potraviny narúšajú prospešný mikrobióm, čoho výsledkom je chronický zápal v sliznici čreva a jej zvýšená priepustnosť.

Probiotické výživové doplnky

Užitočné môže byť aj užívanie kvalitných probiotík (s niekoľkými rozličnými kmeňmi Lactobacillus a Bifidobacterium druhmi, ako L. acidophilus, L. reuteri, B.longum a B. bifidum), obzvlášť počas a po užívaní antibiotík na obnovu mikrobiómu v tráviacom trakte. Keďže antibiotíká zabíjakú všetky baktérie, je najlepšie užívať probiotiká aspoň dve hodiny pred a po podaní antibiotík.

Zdroj: Food and Nutrition, máj/jún 2015

02.06.2017  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Diskusia