Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svetlá stránka antibiotík, s ktorou nikto nepočítal: Ako súvisia s autizmom!

Dieťa, trpiace autizmom.
Dieťa, trpiace autizmom. (Zdroj: thinkstock.com)

O antibiotikách sa v poslednom čase hovorí v súvislosti s rezistenciou. Niektoré z nich sa však najnovšie ukázali ako účinné zbrane na autizmus! Sú to antibiotiká s účinnou látkou amoxicilín, ktoré u chlapca zlepšili jeho autistický stav.

Zlepšili autistické prejavy!

Chlapec s autizmom mal streptokokový zápal v hrdle, tak mu lekár predpísal antibiotiká, konkrétne amoxicilín. Čo však nasledovalo potom, nikto nečakal! Nielenže sa zbavil zápalu v hrdle, ale zlepšil sa aj jeho autistický stav. Antibiotiká sa ukázali ako účinný liek na autizmus!

Malému chlapcovi sa po liečbe antibiotikami zlepšil očný kontakt i reč. Jeho rodičia tak prvýkrát zaznamenali výrazný posun, čo sa týka liečby autizmu. Jeho otec, molekulárny biológ, John Rodakis bol veľmi prekvapený, a snažil sa zistiť niečo viac o antibiotikách v súvislosti s liečbou autizmu. Svoje poznatky zverejnil vo vedeckom časopise Mikrobiálna ekológia v zdraví a chorobe, kde spomenul výskumy, ktoré ukázali vzťah medzi Asperengovým syndrómom, čo je porucha autistického spektra a črevnými baktériami a ako môžu pomôcť antibiotiká. Pri skúmaní lekárskej literatúry narazil totiž na viaceré štúdie vykonané v detských nemocniciach, ktoré ukázali podobný účinok antibiotík, ako zaznamenal u svojho dieťaťa.

Po tom, čo sa porozprával s ostatnými rodičmi a lekármi zistil, že podobných prípadov, kedy sa tieto lieky prejavili účinné v súvislosti s autizmom je niekoľko, no nikto ich podrobne nepreskúmal. Preto sa spojil s odborníkom a výskumníkom autizmu Richardom Frye, ktorý je vedúci programu výskumu v Arkansaskej detskej nemocnici a povedal mu o prípade.

"Takéto rodičovské pozorovania môže byť zásadné! Vo vede  sa toho chopíme, odborne to preskúmame a uvidíme, čo zistíme. Tak môžeme prísť k ukážkovým prevratným vedeckým objavom!" povedal Dr. Frye.


Bežný liek vyvolal u mladej zdravej ženy silnú alergickú reakciu. Pozrite sa, ako ju zmenil!


Nič ešte nie je isté

Aj keď je Rodakis ešte zdržanlivejší s vyhlásením, že antibiotiká dokážu vyliečiť autizmus , jeho správa však zdôrazňuje, že môžu byť užitočným nástrojom pre výskum autizmu u detí.

"Chceme byť opatrní s vyhlásením, aby rodičia teraz svoje deti liečili antibiotikami. Nechceme zatiaľ obhajovať užívanie liekov ako dlhodobú liečbu autizmu. Avšak ďalším výskumom sa môžeme dozvedieť viac o základnej biológii autizmu,“ povedal Rodakis.

Aj keď pred pätnástimi rokmi by tomu málokto veril, v dnešnej dobe existuje množstvo dôkazov, ktoré podporujú teóriu, že existuje vzťah medzi črevnými mikroorganizmami a Aspergerovým syndrómom. V minulosti sa robili výskumy, ktoré ukázali, že bakteriálna rozmanitosť v črevách je nižšia u detí s autizmom.

Čítajte tiež: Situácia okolo antibiotík v mäse je vraj kritická: Koľko ich jedávame a čo nám reálne môžu spôsobiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9