Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď potraviny označované za zdravé sú presným opakom: Odhaľte, pri ktorých reklamné kampane zavádzajú ľudí!

Pri nákupe známych potravín buďte radšej obozretní!
Pri nákupe známych potravín buďte radšej obozretní! (Zdroj: thinkstock.com)

Na obaloch sa "pýšia" označením "zdravé", pritom pravda je iná. Prečo nás takto zavádzajú? Príčinou je masívna reklamná kampaň veľkých potravinových korporácií, ktoré tieto potraviny vyrábajú.

Ovocné džúsy

O ovocných džúsoch si myslíme, že patria medzi zdravé potraviny. Mnohé z nich pritom majú malú nutričnú hodnotu. Výroba takýchto džúsov začína pasterizáciou, ktorá zničí dôležité vitamíny a enzýmy. Džúsy sa vyrábajú v obrovských množstvách a potom sa uskladňujú na dlhú dobu do zásoby.

Do niektorých džúsov sa pridávajú umelé príchute. Ak je minimálna trvanlivosť na výrobku uvedená dlhšie ako 60 dní, tak ide o vysoko rafinovaný džús. Ešte horšie na tom sú ovocné šťavy, pretože obsahujú veľké množstvo fruktózového sirupu a veľa ďalších umelých prísad. Pre ilustráciu si predstavte, že 2,5 dcl pohár džúsu obsahuje približne 8 čajových lyžičiek cukru! Bežná malinovka ich má pritom 10. Navyše, hrozí aj kontaminácia plesňami alebo inými škodlivými látkami, ktoré súvisia s dlhodobým skladovaním.

Aké ochorenia vám hrozia pri častej konzumácii takýchto sladených nápojov? Ide hlavne o vysoký krvný tlak, srdcovocievne ochorenia, ochorenia obličiek a iné. Ak dostanete chuť na ovocný džús, radšej si ho spravte doma. Tak budete mnať istotu, že jedinou zložkou v džúse je ovocie.


V ktorých potravinách je ukrytý cukor? Budete prekvapení, kde všade sa nachádza biely jed.


Rastlinné oleje

Tieto oleje neobsahujú takmer žiadnu nutričnú hodnotu a ich konzumácia narúša správny pomer medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Zlý pomer medzi nimi je príčinou chronických zápalov! Sójový olej patrí medzi najhoršie rastlinné oleje a môže spôsobiť dysfunkciu dôležitých telesných procesov. Tento olej sa vyrába z geneticky modifikovanej sóje, ktorá obsahuje vysoké hladiny toxínov z hnojenia. Dajte prednosť radšej panenskému olivovému oleju.

Margarín alebo maslo?

Priemyselne vyrábaný tuk - margarín je plný trans-mastných tukov, ktoré sa vyrábajú hydrolýzou esterových väzieb v tukoch. Pri dlhodobejšej konzumácii väčšieho množstva margarínu vám hrozia ochorenia srdca, rakovina, ochorenia kostí, hormonálna nerovováha alebo dokonca neplodnosť. Na raňajkový stôl radšej položte maslo, ktoré je plné vitamínov, minerálov, mastných kyselín, a iných výživných látok.

Raňajkové cereálie

Vďaka reklame vyzerajú zdrave, v skutočnosti obsahujú nezdravé ingrediencie! Hlavným obsahom niektorých cereálií sú obilniny, často kontaminované pesticídmi. Pochádzajú totiž z hospodárstva, kde sa pestujú GMO plodiny. Nezávislé testovanie raňajkových cereálií z roku 2011 preukázalo, že mnohé z nich, ktoré sa predávajú pod označením prírodné a BIO bez GMO zložiek, obsahovali veľké množstvo GMO obilnín. Rdašej si kúpte ovsené vločky, zmiešajte ich s bielym jogurtom, medom,  kúskami ovocia a orechov a zdravé a výživné raňajky sú na svete!

Čítajte tiež: Rozlúštite svoje chute: Toto sa v skutočnosti skrýva za vašou túžbou po kole alebo cigaretách!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9