Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Postaví vás kurací vývar skutočne na nohy? Pravda o tom, či pomáha pri chrípke!

Pomôže vám slepačia polievka pri prechlaldnutí a chrípke?
Pomôže vám slepačia polievka pri prechlaldnutí a chrípke? (Zdroj: thinkstock.com)

O kuracom vývare sa hovorí, že je liekom pre dušu i telo. Pomôže pri chrípke či prechladnutí, kedy poskytne obrovskú úľavu. Považuje sa za chutný spôsob, ako zostať fit počas vírusového obdobia. Môžeme sa však naozaj spoliehať na tanier horúceho vývaru?


Aj keď ho ocenia tí, ktorí sú po náročnej noci plnej alkoholu, údajne preukáže svoju službu aj chorým, u ktorých zníži symptómy prechladnutia či chrípky. Môže za to vraj prírodná aminokyselina cysteín. Dokáže stenčiť povlak hlienu v pľúcach a urobiť ho menej lepkavým. Vykašliavanie je tak jednoduchšie.

Kurací vývar je mnohými vychvaľovaný, nakoľko predstavuje ľahko stráviteľný zdroj minerálov a bielkovín. Navyše, vďaka viacerým druhom koreňovej zeleniny je skvelou zásobárňou vitamínov. Niet pochýb o tom, že nášmu zdraviu neublíži...

Predĺži infekciu?!

Skeptický je však lekár Joel Fuhrman, odborník špecializujúci sa na prevenciu a liečbu ochorení. Podľa neho horúca polievka môže znížiť prejavy nádchy, ale len dočasne a trvanie infekcie neskráti. Upozorňuje skôr na opačný účinok, infekciu môže dokonca predĺžiť! Konzumáciou polievky potlačíte priechod hlienov a pohyb bielych krviniek. Ak teda máte chrípku, prechladnutie či iné vírusové ochorenie, nemali by ste sa spoliehať na tanier slepačej polievky. Tá vám ochorenie vyliečiť nepomôže. Keď už chlípate polievku, radšej dajte prednosť zeleninovej pred slepačou a vyhýbajte sa živočíšnym produktom.

Celaskon Limetka obsahuje vitamín C a rutín vo forme cmúľacích tabliet. Užíva na posilnenie odolnosti organizmu pri infekčných ochoreniach ako je chrípka a nachladnutie, ako doplnková liečba infekcií, najmä respiračných a ďalej ako podporný prostriedok pri zdĺhavom hojení rán a zlomenín.

Nie je až taká zlá

Liečba kuracím vývarom je márna i podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra, aj keď v niečom je prospešná..

Slepačia polievka nevylieči organizmus od chrípky alebo prechladnutia, za vyliečenie je zodpovedný imunitný systém. Ale teplá slepačia polievka veľmi vhodne napomáha organizmu, teda imunitnému systému, pri boji s patogénom, ktorý spôsobuje ochorenie,“ povedal Ing. Libor Javro.

Čo jesť, keď sme chorí?

Aby ste sa čo najskôr zbavili ochorenia, ktoré vám znepríjemňuje dni, odborník upozorňuje na stravu, ktorá vám v tom pomôže.

„Pokiaľ človek pociťuje prejavy ochorenia, má čo najskôr konať a napomôcť svojmu imunitnému systému čo najúčinnejšie odolávať patogénom. A to prostredníctvom stravy a vhodným správaním. V strave je potrebné zvýšiť prírodné antibiotiká cesnak, cibuľa, zázvor, mäta, soľné roztoky. Zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny by malo byť absolútnou prioritou prechladnutého človeka. K tomu dodať vhodný pitný režim prostredníctvom bylinných čajov je komplexným riešením stravovania, ktoré má napomôcť organizmu čo najskôr sa vyliečiť,“ dodal nutričný špecialista na záver.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9