Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivý spôsob, ako znížiť cholesterol bez pomoci kardiológa: Stačí vám k tomu táto potravina!

Aj vďaka avokádu môžete schudnúť! Dokázal to výskum.
Aj vďaka avokádu môžete schudnúť! Dokázal to výskum. (Zdroj: thikstock.cz)

Keď máte vysokú hladinu cholesterolu v krvi, kedykoľvek môžete dostať srdcový infarkt či krvácanie do mozgu! Zachrániť vás môže ovocie, ktoré podľa najnovšej štúdie znižuje zlý LDL cholesterol.

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol nie je len jeden. Poznáme dva druhy - dobrý a zlý cholesterol. Dobrý  má skratku HDL a pre naše zdravie je dôležitý (jeho hladina by mala byť vyššia ako 1,3 mmol/l). Hladina tzv. zlého cholesterolu (LDL) by zase mala byť čo najnižšia (od 2,6 do 3 mmol/ l), v opačnom prípade by mohla spôsobiť upchatie ciev. Je dôležité poznať tieto hodnoty! Jedine tak viete, čo robiť a čomu sa vyhnúť.

Avokádo ako riešenie?

Jedným zo spôsobov, ako znížiť zlý cholesterol, je konzumácia určitých potravín. Výskumníci z Penn State University odhalili, že vám v tom pomôže avokádo!

"Avokádo je ovocie plné živín a mononenasýtených tukov. Obsahuje tiež vlákninu a antioxidanty. Výnimočný je aj vysokým obsahom draslíka, vitamínov a nízkym obsahom sodíka, cholesterolu a cukrov. Ak potrebujete ďalší dôvod, prečo ho zaradiť do jedálnička, presvedčí vás aj fakt, že podľa starovekých Aztékov je avokádo afrodiziakom," povedala Dr. Tara Narulaová, kardiologička z Lenox Hill Hospital v New Yorku.

Odborníci pozorovali 45 dospelých ľudí, ktorí mali nadváhu alebo obezitu. Podstúpili tri rôzne diéty na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Päť týždňov po jednotlivých diétach im boli namerané priemerné hladiny. Po strave s nízkym obsahom tuku mali zlý cholesterol nižší o 7,4 mg/dl. Po tom, čo prijímali jedlá so stredne vysokým obsahom tuku sa im znížil o 8,3 mg/dl a tí, ktorí mali ten istý jedálniček ako predošlí, no pridali doň avokádo, zaznamenali najväčšiu zmenu v hladine cholesterolu a triglyceridov. Zlý cholesterol sa im znížil o 13,5 mg/dl!

Podľa Dr. Patricka Moriarty avokádo obsahuje zložky nazývané fytosteroly. Podľa neho brzdia vstrebávanie cholesterolu v našich črevách.

Pozor na množstvo

Milovníci avokádo by sa však nemali predčasne tešiť. Aj keď sa potvrdili priaznivé účinky ovocia na zdravie, neznamená to, že by ste mali bežať do obchodu a kúpiť si hneď niekoľko kusov. Pozor na jeho množstvo, nakoľko obsahuje takmer 300 kalórií. Stačí, ak napr. polku avokáda pridáte do šalátu ako zdravý spôsob, ako zostať štíhly a zárovať si znížiť zlý cholesterol!

Krokomer OMRON Walking Style III má unikátny systém snímania, vďaka ktorému zaznamenáva iba kroky. Nepočíta žiadne otrasy, zobrazí vám aj spotrebovanú energiu a disponuje 7-dennou pamäťou vrátane všetkých údajov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9