Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Množstvo ľudí to robí zle: Takto by ste mali správne prehĺtať tabletky!

O spôsobe užívania liekov sa radšej informujte.
O spôsobe užívania liekov sa radšej informujte. (Zdroj: thinkstock.com)

Zadovážili ste si liek z lekárne, rozbalíte ho, tabletku prehltnete, zapijete a čakáte až zaberie. Je to predsa také jednoduché! Napriek tomu množstvo ľudí robí chyby, kvôli ktorým lieky nemusia zabrať.

Na čo si dať pozor?

  • Tablety a kapsuly neprehĺtajte spoločne, vždy len samostatne.
  • Užívajte ich postojačky alebo v vzpriamenom sede.
  • Ak liek užijete poležiačky, môže sa prilepiť na sliznicu, čím sa spomalí jeho účinok.
  • Každý vie, že pred prehltnutím tabliet alebo kapsúl je najlepšie vypiť dúšok tekutiny. Vložte liek do úst a hneď na to zapite tekutinou. S jej množstvom to nemusíte preháňať, stačí toľko, aby sa pri následnom zaklonení hlavy tableta premiestnila do stredu koreňa jazyka.
  • Vhodnou tekutinu na zapitie lieku je prekvapivo mlieko. Zaisťuje lepšie kĺzanie tabliet v hltane. Neplatí to však u všetkých, niektoré z nich je nevhodné zapiť mliekom. Poraďte sa so svojim lekárom!
  • Ak chcete užiť tekutý liek, najprv potraste fľaškou. Tak užijete presnú dávku liečiva. V opačnom prípade sa účinná látka môže usadzovať na dne alebo na povrchu.

Iné je to s prehĺtaním kapsúl

Kapsuly sa prehĺtajú trochu odlišne ako tablety. Vložte kapsulu do úst a napite sa tekutiny. Avšak, hneď ju neprehltnite! Pár sekúnd si ju v ústach premiešajte s vodou. Tak vám nehrozí, že by sa kapsula nalepila v hltane. Budete prekvapení, ale aj to sa stáva! Taktiež by ste pri tom nemali zakláňať hlavu. Kapsuly totiž bývajú ľahšie ako voda, ak by ste zaklonili hlavu, nešli by tak ľahko prehltnúť. Pre istotu však môžete vyskúšať, či vo vode plávajú alebo klesajú.

Ktoré lieky môžete rozdrviť?

Nie všetky lieky môžete rozdrviť či rozpoliť! Ak má tabletka drážku, pokojne si ju rozpoľte, no pri ostatných to nerobte. Napr. z antibiotík sa účinná látka uvoľňuje postupne. Rozdrvením či rozpolením túto vlastnosť zničíte. Preto sa nesnažte nejakým spôsobom narušiť obal kapsúl či tabliet. Radšej sa poraďte so svojim lekárom!

Kedy vyradiť lieky?

Ak chcete užiť liek, ktorý ste našli vo svojej domácej lekárničke, skontrolujte si pre istotu dobu uplynutia. Cítite aspirínové a paracetamolové tabletky po octe? Vyhoďte ich! Takisto urobte aj vtedy, ak tekutiny, tablety, kapsuly, masti či krémy zmenili vôňu alebo vzhľad.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9