Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nebezpečné vyhrážky: Neznámi páchatelia hrozia, že v Česku rozšíria ebolu!

Ebola stále zúri vo svete a berie si ľudské životy!
Ebola stále zúri vo svete a berie si ľudské životy! (Zdroj: thinkstock.com)

Českej republike sa niekto vyhráža, že rozšíri na verejných miestach nebezpečný vírus eboly. Hlavným cieľom páchateľov je vyvolať paniku. Informoval o tom dnes námestník policajného prezidenta Zdeněk Laube.

Páchateľom hrozí v prípade zadržania a odsúdenia 12 rokov väzenia, napísal český spravodajský server iDNES.cz.

"Vyšetrujeme vydieranie štátu, keď nás neznámi páchatelia vydierajú, že rozšíria vírus eboly na verejných miestach. Pri komunikácii používajú sofistikované postupy. Páchatelia chcú od začiatku vyvolať paniku, je to ich cieľ," vysvetlil Laube.

Informáciu dnes najprv zverejnilo v tlačovej správe ministerstvo vnútra. Potom vystúpila na krátkom brífingu polícia, ale neumožnila novinárom klásť otázky a poskytla len základné informácie. Nie je teda jasné, čo vydierači od Česka požadujú.

Laubeho tím pracuje na prípade s Útvarom pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta oznámil, že prípad preverujú ako vydieranie a všeobecné ohrozenie.

Podľa hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu však hrozby nie sú priveľmi realistické. Vysvetlil, že získanie vírusu, jeho transport a šírenie iným spôsobom ako cez nakazené osoby je veľmi náročné.

"Masívne rozšírenie vírusu je nepravdepodobné aj kvôli klimatickým podmienkam v Českej republike," dodal hygienik, ktorého citovalo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

V súčasnosti neexistujú proti nákazlivej chorobe žiadne schválené lieky ani očkovacie látky - robia sa však testy niekoľkých sľubných preparátov. Dve nádejné vakcíny skúšajú v Európe, Afrike a USA, pričom výsledky majú byť známe v decembri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto predpokladá, že do polovice budúceho roka by sa mohli dostať do Afriky státisíce vakcín proti ebole. Práve Afrika, jej západná časť, je najhoršie postihnutá epidémiu eboly.

Vírus eboly patrí k najagresívnejším, s akými sa ľudstvo kedy stretlo. Inkubačná doba trvá od dvoch dní do troch týždňov.

Milióny eur na hľadanie očkovacej látky proti ebole

Európsky parlament (EÚ) a Európska komisia ako inštitúcie EÚ sa intenzívne zapájajú do celosvetového úsilia v boji proti šíreniu vírusu eboly. Potvrdil to slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH).

Slovenský poslanec, pôvodným povolaním lekár, uviedol, že v prípade eboly ide o veľmi vážnu vec, ktorú netreba podceňovať. Pripomenul, že aj AIDS začínal tak, že vírusové ochorenie zasiahlo iba jedného človeka v Afrike a neskôr choroba zasiahla celý svet.

"Aj tu ide o vírusové ochorenie, smrtiace. Nemáme zatiaľ zbraň proti nemu, ale dobrou správou je, že Európsky parlament spolu s Európskou komisiou ohlásili, že dajú 30 miliónov eur na výskum a vývoj urgentného zásahu pre liečenie eboly," upozornil Mikolášik.

Poslanec spresnil, že na úspech medzinárodného úsilia treba zabezpečiť dve veci - najskôr vyvinúť virostatikum, čiže liek, ktorý zastaví priebeh hemoragickej horúčky, a potom nájsť a vyrábať účinnú očkovaciu látku proti ebole. Suma 30 miliónov eur je podľa neho dostatočná suma a hľadanie lieku sa dá za túto cenu zvládnuť.

Mikolášik zároveň skonštatoval, že svetový boj proti ebole sa začal neskoro. Už tri západoafrické krajiny - Guinea, Libéria a Sierra Leone - sú ebolou postihnuté a prestávajú prakticky fungovať. Platí to najmä pre Libériu, odkiaľ prichádzajú správy o zrútení štátneho systému. Len v tejto krajine je podľa odhadov vyše 4500 chorých, pričom počet exponenciálne rastie a zvyšuje sa aj riziko prieniku eboly do ďalších krajín.

Slovenský poslanec uviedol, že treba vítať iniciatívy, ktoré vyvíja EÚ spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) alebo plány Spojených štátov vyslať do západnej Afriky vyše 3000 dobrovoľníkov a zdravotníckych pracovníkov. Je to krok správnym smerom, skonštatoval Mikolášik, ale nemožno tu poprieť "filozofický prístup" v duchu "vyriešme krízu v Afrike a nenechajme ebolu prísť ku nám".

"Ako lekár musím povedať, že je to správne. Vítam aj to, že bruselské letisko, ako jedno z mála v Európe, ktoré prijíma lety zo západnej Afriky, prijalo karanténne a epidemiologické opatrenia pre zabránenie vstupu infikovaných ľudí na európsku pôdu," uviedol Mikolášik.

O tom, že si Európa uvedomuje vážnosť situácie, svedčí aj skutočnosť, že ebola nie je len predmetom záujmu ministrov zdravotníctva, ale aj diplomatov a tiež premiérov a prezidentov, ktorí o ebole diskutovali na piatkovom summite EÚ. Zrejme zavážili aj slová generálnej riaditeľky WHO Margaret Chanovej, že treba prijať najvyšší možný stupeň výstrahy, pretože ebola je celosvetová záležitosť.

Mikolášik vyjadril obavy, že možno je už trochu neskoro, lebo zodpovedné úrady mali začať oveľa skôr s prijímaním potrebných opatrení. Zdôraznil, že súhlasí s názorom slovenského lekára a profesora Vladimíra Krčméryho z Univerzity sv. Alžbety, ktorý povedal, že lekári sú zatiaľ bezmocní, aj keď pracujú, ako vedia. Tí, čo mali ako prví nastúpiť ešte pred štyrmi mesiacmi, bola armáda a polícia.

"Tieto inštitúcie neprijali opatrenia a vírus sa šíril ďalej cez hranice a šíri sa dodnes," zhodnotil situáciu poslanec.

USA budú pomáhať Guinei

Americká vyslankyňa pri OSN Samantha Powerová prisľúbila obyvateľom africkej Guiney, že Spojené štáty im budú pomáhať v boji s epidémiou smrtiaceho vírusu ebola aj dlhodobo, napísala dnes agentúra AP.

Powerová je v týchto dňoch na návšteve krajín západnej Afriky, ktoré sú najviac postihnuté epidémiou eboly. Nákaza tam pripravila o život už takmer 5000 ľudí.

Vyslankyňa sa v nedeľu stretla s náboženskými vodcami v Guinei a povedala, že "musíme prekonať strach a stigmu, ktoré sú spájané s ebolou". Podľa AP Powerová odkazovala na strach, že ebola je automaticky rozsudkom smrti nad nakazeným.

Sociálna stigma nakazených spôsobuje, že sa musia skrývať vo svojich domoch a nevyhľadajú zdravotnú starostlivosť, čím prispievajú k šíreniu choroby.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že dosiaľ sa vírusom nakazilo približne 10.000 ľudí.

Chlapček s podozrením na ebolu

So symptómami podobnými nákaze vírusom ebola prijali dnes do nemocnice Bellevue v New Yorku päťročného chlapca, ktorý sa cez víkend vrátil z africkej Guiney, informovali americké médiá.

Chlapec mal pri prijímaní do nemocnice zvýšenú teplotu 39 stupňov Celzia, informovala televízia ABC. Podľa denníka New York Post chlapec predtým zvracal a do nemocnice ho z Bronxu, kde býva, previezla sanitka.

Televízia ABC dodala, že chlapčekovi nerobili testy na vírus ebola a nie je ani v karanténe.

Doposiaľ najhoršia zaznamenaná epidémia eboly vypukla vlani v decembri práve v Guinei, odkiaľ sa rozšírila do susednej Libérie a Sierry Leone. Situácia v týchto troch krajinách sa neustále zhoršuje: počet nakazených rastie a vírus sa stále šíri do nových oblastí. V Afrike sa ebolou nakazili aj traja občania USA.

V súvislosti s tým americký prezident Barack Obama pred desiatimi dňami poveril svojho bývalého poradcu Rona Klaina, aby koordinoval americké úsilie v boji proti epidémii eboly a opatrenia proti šíreniu vírusu v USA.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9