Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pískanie v ušiach trápi množstvo ľudí: Jednoduchý trik, ktorý stopne nepríjemné zvuky!

Ušné šelesty vám zmierni káva.
Ušné šelesty vám zmierni káva. (Zdroj: thinkstock.com)

Akoby za oknom spievali cikády. Nepríjemné cvrlikanie, syčanie či šumenie v ušiach už zažil takmer každý z nás. Čo však robiť vtedy, ak trvá dlhšie a neprestáva? Stačí vám k tomu jeden nápoj, ktorý si môžete ľahko spraviť v pohodlí domova a nemusíte chodiť do lekárne!

Čoraz častejšie sa objavujú príbehy o zázračných účinkoch tohto nápoja. Hovorí sa, že pomáha aj v prevencii pred niektorým druhmi rakoviny. Nová štúdia najnovšie hovorí o dobrých účinkoch proti šelestom v ušiach. Reč je o káve! Štúdia zistila, že pravidelné konzumovanie kofeínu znižuje riziko vzniku tinitu, čo je ušná šelest – hučanie, pískanie, či šumenie v ušiach.

Diagnóza tinitus

Tinitus je symptóm, ktorý sa u pacienta najčastejšie prejavuje šelestom, zvonením, hučaním alebo pískaním v uchu alebo v ušiach. Môže vzniknúť z celého radu príčin - od ušných zápalov, akustickej traumy až po úrazy v oblasti hlavy alebo krku. Tinitusom trpí asi 15 - 20% celkovej svetovej populácie a asi 5% z postihnutých majú kvôli nemu znemožnenú každodennú činnosť. Hluk, ktorý chorí počuje, vzniká priamo v jeho zvukovode alebo v jeho bezprostrednom okolí. Príčiny javu doteraz nie sú jasné a liečba je problematická.

Čo ukázala štúdia?

Nová štúdia sa zamerala na zhodnotenie údajov zo zdravotného prieskumu, ktorý trval 10 rokov. Zúčastnilo sa ho 65 000 žien, z ktorých podstatná časť prijímala viac kofeínu. Tie mali nižšie riziko vzniku tinitusu ako tí, ktorí prijímali za celé obdobie menej kofeínu. Účinok bol najsilnejší u žien, ktoré pijú tri alebo štyri šálky kávy denne. Pozor však na ich množstvo! Odborníci hovoria, že pitie 4 alebo viac šálok kávy denne spôsobuje nespavosť, nervozitu, nepokoj, podráždenosť, žalúdočnú nevoľnosť, či rýchly srdcový tep. Takže s kávou opatrne!

Sú potrebné ďalšie štúdie

Sú naplánované aj ďalšie štúdie, ktoré pomôžu lepšie pochopiť vzťah medzi kofeínom a šelestom v ušiach. Uvidí sa, či zvýšenie spotreby kávy u človeka s tinitusom by mohlo skutočne pomôcť v liečbe tejto poruchy. Je to však na dobrej ceste!

​Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9