Temná stránka cesnaku, o ktorej sa príliš nehovorí: Nie vždy je účinným všeliekom!

Cesnak je síce všeliekom, ale môže mať aj nepriaznivé účinky!
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-12 20:30:00

Nazývame ho všeliekom, ktorý je po stáročia uznávaný ako ochranca pred rôznymi chorobami. Zrejme si pomyslíte, že toľko ospevovaný cesnak snáď ani nemá žiadne negatívne účinky. Opak je pravdou. Aj on má svoje mínusy, o ktorých sa príliš nehovorí.

Cesnak sa považuje za najcennejšiu potravinu na Zemi. Obsahuje látku alicín, ktorá ničí rakovinové bunky bez toho, aby poškodila zdravé tkanivo. Poradí si s vírusmi chrípky a nádchy, zmierňuje zápaly, znižuje vysokú hladinu cholesterolu, je účinný pri liečbe mykotických ochorení nôh a v neposlednej rade posilňuje imunitu organizmu. Aj preto je uznávaný ľudovými liečiteľmi i lekármi.

Bolesti brucha a hnačky

Táto liečivá potravina však môže mať aj negatívne účinky. Okrem toho, že každý vie o jeho nepríjemnom zápachu, ktorý spôsobujú olejové látky vylučujúce sa pľúcami a kožou po tom, ako ho človek skonzumuje, môže spustiť aj problémy so zažívaním! U citlivých ľudí spôsobuje nepríjemné bolesti brucha, nadúvanie i hnačky. Mali by sa mu vyhnúť pacienti s akútnymi chorobami tráviacimi, močovými a chorobami ženských pohlavných orgánov. Cesnak sa neodporúča tehotným ženám, keďže znižuje krvný tlak.

Profesor Libor Vítek, vedúci Hepatologického laboratória Ústavu biochémie a laboratórnej diagnostiky dokonca povedal pre Doma.cz, že sa vyskytli aj prípady bronchiálnej astmy. Môže za to pravdepodobne systémová alergická reakcia alebo rozvoj tzv. refluxnej choroby gastroezogageálnej, pri ktorej sa vracia kyslý žalúdočný obsah do pažeráka.

Kto by sa mu mal vyhýbať?

Keďže riedi krv, nemali by ho užívať ani ľudia, ktorí berú lieky na riedenie krvi, keďže cesnak zvyšuje riziko krvácania u týchto chorých pacientoch. Nevhodný je obzvlášť pre tých, ktorí majú pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Približne 7 až 10 dní pred operáciou by ho mali prestať užívať.

A to nie je všetko! Dokonca existujú jeho potenciálne škodlivé účinky, ak sa kombinuje s niektorými druhmi liekov proti HIV/AIDS. Objavujú sa aj správy o jeho možnom negatívnom pôsobení na červené krvinky, ovplyvňuje hladiny bielkovín a vápniku v krvi a sú obavy, že by mohol mať nepriaznivé účinky na vývoj spermií.

Čo na to odborník?

Aj podľa nutričného špecialistu Libora Javra nám nemusí cesnak vždy prospieť.

"Cesnak má množstvo blahodárnych účinkov na náš organizmus, najmä pri výpomoci nášmu imunitnému systému. Avšak sú aj niektoré výnimky, kedy nášmu organizmu priamo neprospieva. Vo zvýšenej miera sa jedná najmä o znižovanie krvného tlaku u ľudí, ktorí majú dlhodobo problémy s nízkym tlakom. Následné symptómy pri prejedení sa cesnakom môžu byť: závrat, bolesť hlavy, nevoľnosť, zvracanie. Tieto symptómy sa dajú veľmi rýchlo odstrániť napríklad vypitím pohára červeného vína alebo kávy," upozorňuje Libor Javro.

Napriek uvedeným negatívnym účinkom však možno cesnak i naďalej považovať za účinný liek. Nedajú sa totiž porovnať s množstvom pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, preto mu i naďalej patria prívlastky - zázračný a liečivý!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-12 20:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia