Obaly na teplé jedlo nás môžu zabiť: Neuveríte, čo sa v nich nachádza!

Polystyrénové obaly na jedlo obsahujú nebezpečný styrén, ktorý môže vyvolať rakovinu!
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-12 12:00:00

V dnešnej uponáhľanej dobe každý privíta hotovú kávu z automatu či obed priamo do práce. Kávu dostaneme v kelímku a obed v polystyrénovom obale. Vedeli ste však o tom, že sú veľmi nebezpečné? Americkí vedci varujú, že polystyrénové obaly môžu ohroziť naše zdravie!


Národná rada pre výskum upozorňuje, že v týchto nádobách a kelímkoch sa nachádza styrén, čo je chemická látka, ktorá sa bežne vyskytuje v obaloch na potraviny. Táto látka sa môže uvoľniť do jedla a spôsobiť rakovinu! Potvrdzuje to 10 expertov z oblasti medicíny, chémie a toxikológie.

"Je dôležité mať na pamäti, že sa jedná o riziko nebezpečenstva. Naša správa hovorí o tom, že táto chemikália by mohla znamenať veľký problém. Je však dôležité ešte posúdiť, aké veľké množstvo tejto látky škodí, než začneme uvažovať o regulácii týchto nebezpečných nádob," povedala doktorka Jane Henneyová, ktorý predsedala vo výbore Rady pre výskum.

Styrén sa často používa na výrobu polystyrénových výrobkov. Po celé desaťročia, predstavitelia potravinárskeho priemyslu trvali na tom, že produkty, kde sa používa styrén, sú bezpečné. No očividne sa mýlili!

Napodobňuje estrogén a vyvoláva rakovinu

"Styrén je endokrinný disruptor a jedným z chemikálií. Sme ním veľmi znepokojení," povedala Laura Weinbergová, prezidentka Great Neck Breast Cancer Coalition, ktorej ústrednou témou je rakovina prsníka.

Endokrinné disruptory sú chemické látky, ktoré môžu narúšať endokrinný systém ľudského tela a vyvolať nepriaznivé účinky (vývojové, reprodukčné, nervové a imunitné) na človeka. Chemická látka napodobňuje estrogén a má potenciál vyvolať rakovinu!

Kde všade sa používa?

Styrén je dôležitou priemyselnou látkou, ktorá sa používa prevažne na výrobu plastov, napr. polymérov (polystyrén) a kaučukov. Na celom svete sú vyprodukované miliardy ton tejto chemickej látky. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) zaradila styrén medzi možné ľudské karcinogény.

Používa sa v množstve  bežných výrobkov, ako sú nádoby na potraviny, kontajnery na prepravu, chladničky, počítače, koberce a množstvo iných bytových zariadení.  Styrén je klasifikovaný ako horľavá látka, ktorá je akútne toxická! Môže podráždiť pokožku, hlavne oči a tiež sliznice horných dýchacích ciest. Pri vyšších koncentráciách sa u človeka vyskytuje ospalosť, nevoľnosť a dokonca aj poruchy rovnováhy. Tieto zdravotné komplikácie sa však objavujú prevažne u pracovníkov chemických prevádzok.

Každý deň ju dýchame

Do kontaktu s touto chemickou látkou prichádzate častejšie ako ste si mysleli! Môže sa ľahko uvoľňovať do životného prostredia. Nachádza sa vo výfukových plynoch z motorových vozidiel či v cigaretovom dyme. Taktiež sa môže uvoľňovať do ovzdušia z nedostatočne kontrolovaných výrobných prevádzok. Každý s ním môže prísť do kontaktu pri konzumácii potravín zabalených v polystyrénových obaloch či pri domácom použití polyesterových živíc.

Nekvalitné obaly sú problém

Podľa výživového poradcu Libora Javra je problematika vniknutia cudzích látok do jedla z obalov veľmi častou témou, o to väčšia je pri obaloch z plastov.

"Pokiaľ výrobca chce ušetriť na kvalitných tvrdených plastových obaloch a využije nekvalitné, z ktorých sa najmä pri dlhodobom skladovaní alebo tepelnom ohreve dostávajú škodlivé látky do potravín, je problém. Preto by si mal spotrebiteľ kupovať alebo využívať iba také obaly z plastov, ktoré sú kvalitné a odolávajú deštrukcii aj pri vyšších teplotách a dlhodobom skladovaní," povedal Libor Javro.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-12 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, newsday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia