Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pravda, ktorá zabolí: Najznámejší liek proti bolesti zlyhal!

Najznámejšie lieky vraj nezaberajú na bolesti chrbta.
Najznámejšie lieky vraj nezaberajú na bolesti chrbta. (Zdroj: thinkstock.com)

Patrí medzi najpredávanejšie lieky na trhu, je voľne predajný a nezaťaží nám peňaženku. Látka paracetamol v liekoch ako Paralen, Panadol či Coldrex zmierňuje bolesti a znižuje horúčku. Aspoň tak si to mnohí doteraz mysleli. Skutočnosť je však iná!

Nie je o nič lepší než placebo

Paracetamol je často prvý liek, po ktorom pacient s bolesťou siaha. Medzi jeho výhody patrí nízky výskyt nežiaducich účinkov, nízka cena a možnosť bezpečného užívania u pacientov s ochoreniami – diabetici, pacienti s vredmi, atď. Okrem toho, že ho mnohí užívajú hlavne pri chrípke na zníženie horúčky či zmiernenie príznakov prechladnutia, pomôcť by mal aj pri bolestiach chrbta. Pre tých, čo cítia v oblasti chrbta bolesti, napätie a stuhnutosť, by mal byť paracetamol účinným liekom. Preto je odporúčaný lekármi.

Štúdia však zistila, že nie je o nič lepší než placebo! Tento liek má len veľmi malý vplyv na bolesti v spodnej časti chrbta. Nepomôže trpiacim zotaviť sa rýchlejšie, zmierniť úroveň bolesti a zlepšiť tak kvalitu spánku i života.

Aký výskum to zistil?

Austrálska štúdia, publikovaná v časopise The Lancet, sa zaraďuje medzi najväčšie štúdie, ktoré porovnávajú účinnosť paracetamolu s placebom na zníženie bolestí chrbta. Predmetom výskumu bolo 1 652 jedincov s priemerným vekom 45 rokov s akútnou bolesťou chrbta, ktorí sa liečili v 235 centrách primárnej starostlivosti v Sydney. Štyri týždne dostávali pacienti paracetamol v pravidelných dávkach. Boli rozdelení do troch skupín. Jedna dostala liek trikrát denne (do 3 990 mg denne), druhá až 4 000 mg denne a tretia dostala placebo.

Aj keď sa ukázalo, že paracetamol nie je účinný pri bolestiach chrbta, to neznamená, že na iné bolestivé stavy by nefungoval. Poskytuje úľavu od bolestí hlavy, zubov, či od bolestí po operácií.

Prehodnotia odporúčania paracetamolu

Uvedené zistenie však vyvoláva otázky nad tým, prečo sa tento liek odporúča na bolesti chrbta.  

"Jednoduché analgetiká ako paracetamol, nemusia mať prvoradý význam v liečbe akútnej bolesti chrbta. Výsledky naznačujú, že musíme prehodnotiť odporúčanie paracetamolu ako liečby prvej línie v spodnej časti chrbta,“ povedal Dr. Christopher Williams z inštitútu George Institute for Global Health na University of Sydney.

Bolesti v dolnej časti chrbta sú pritom najčastejšou príčinou invalidity na celom svete.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9