Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na čínsku misku na potraviny: Uvoľňuje sa z nej nebezpečný formaldehyd!

Rezort zdravotníctva varoval pred čínskou melamínovou miskou na potraviny! (Ilustračná fotografia)
Rezort zdravotníctva varoval pred čínskou melamínovou miskou na potraviny! (Ilustračná fotografia) (Zdroj: thinkstock.com)

České ministerstvo zdravotníctva varovalo dnes pred používaním melamínovej misky vyrobenej v Číne a označilo ju za nebezpečný produkt.

Príčinou je výsledok testov, ktorý ukázal, že z plastovej misky, určenej na uchovávanie a ohrievanie potravín, ktorú dováža jedna pražská firma, sa uvoľňuje nebezpečný formaldehyd v množstve viac ako dvojnásobne prekračujúcom povolené európske maximum.

Čo môže spôsobiť formaldehyd?

Miska je na vnútornej strane červená, na vonkajšej má čiernu farbu. Formaldehyd má dráždivé účinky na oči, vyvoláva slzenie, rýchlo sa vstrebáva do organizmu cez pokožku a môže spôsobiť podráždenie alebo aj alergické reakcie. Môže však stáť aj za bolesťami hlavy a zápalom nosnej sliznice, upozornil rezort zdravotníctva.

Iba v marci tohto roku slovenský Úrad verejného zdravotníctva na základe informácií partnerov zo zahraničia upozornil na škodlivú detskú melamínovú misku z Číny, ktorú stiahli z predaja.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9