Pozor na all inclusive dovolenku: Prekvapí vás jej odvrátená stránka!

Užívajte si all inclusive dovolenku, ale pozor na zdravie!
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-23 20:00:00

Kto by netúžil po dovolenke, kde sa nemusí o nič starať? Hodiny strávené pri sporáku vymení za vylihovanie na pláži s osviežujúcim nápojom v ruke a dopraje si špeciality hotela. All inclusive je medzi ľuďmi stále obľúbené, no má svoje temné stránky!

Mnohí si za dovolenku radšej priplatia, aby mali pokoj. Aj keď je na to potrebný určitý rozpočet, na dovolenke už potom odpadajú starosti so strážením financií. Za všetko zaplatia vopred, čím si tak dovolenku môžu užívať na plné dúšky a nemusia sa starať o výdavky, pretože nikdy neminú viac, ako môžu. Chuť na vychladený nápoj, slanú alebo sladkú dobrotu? Stačí osloviť personál hotela bez toho, aby vytiahli peňaženku. O chvíľu si môžu užívať slnečné lúče a more na lehátku s drinkom a jedlom v ruke! Preto sú all inclusive dovolenky stále medzi ľuďmi obľúbené.

Šok po príchode domov

Jesť a piť, čo hrdlo ráči! Aj to sľubujú tieto dovolenky. Uvedomujete si však, že si tam koledujete o vážne zažívacie problémy? V priebehu 10 dní môžete pokojne pribrať aj niekoľko kíl navyše. Nie je ojedinelé, že keď sa dovolenkári postavia po príchode domov na váhu, čaká ich šok!

Hnačky a strata pamäti z prejedania

Hnačky či kŕče vás môžu postihnúť nielen v Tunisku či Turecku kvôli tomu, že sú v potrave iné baktérie ako u nás a voda z vodovodu nie je pre Európanov pitná. Prejedanie v rámci all inclusive za to môže! Ak do seba tlačíte všetko možné, pobyt vám môžu skomplikovať hnačky, ktorou a vlastne telo bráni. Chce vylúčiť toxíny z von, aby mu neublížili. Hnačky počas teplých dní len zdvojnásobujú riziko dehydratácie. Takže pitie tekutín v podobe obyčajnej balenej vody je na mieste.

Prejedanie dokonca zvyšuje riziko straty pamäti! Hrozí demencia, vrátane Alzheimerovej choroby. Vedci zistili, že sú ohrození tí, ktorí konzumujú viac ako 3000 kalórií denne. Kalórie totiž zaťažujú okrem žalúdku, aj mozog. Radšej si zákusok odoprite, aj keď sa na vás zbožne „pozerá“..

"Možnosť neobmedzenej konzumácie jedla a nápojov môže u niektorých ľudí vyvolať nadmerný príjem potravy, z čoho môžu vzniknúť okamžité gastrointestinálne obtiaže ako je nevoľnosť, zvracanie, hnačky, podráždenie žlčníka a podobne. Preto určite odporúčam optimálnu konzumáciu i v období, kedy máme množstvo príležitostí k tzv. prejedaniu, pretože v opačnom prípade môže vaša dovolenka skončiť pohromou," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Chuť na niečo, aj keď nie je hlad

Vďaka all inclusive dostane človek kedykoľvek chuť na nejaké jedlo bez toho, aby mal hlad. Švédske stoly, čašník a kuchár vždy po ruke. Niet sa čomu čudovať, ak sa u nás prejaví tzv. psychogénne jedenie, ktoré je často vinníkom za obezitu. Je rozdiel byť hladný, čo je normálna fyziologická potreba organizmu a mať na niečo chuť, čo je potreba mozgu. Vtedy ide o spomínané psychogénne jedenie.

Čo s tým?

  • Hľadajte iné zdroje uspokojenia. Ste na dovolenke pri mori, tak to využite! Choďte si zaplávať, zacvičte si na pláži alebo vyrazte za dobrodružstvom na nejaký výlet. Hneď prídete na iné myšlienky.
  • Využite all inclusive vo svoj prospech! K dispozícii máte nielen sladké, slané či mastné jedlá, ale aj rôzne šaláty, ryby či iné diétnejšie pokrmy. Vyskúšajte zdravšie špeciality hotela!
  • V žiadnom prípade nevynechávajte raňajky. Aj keď vás horúčavy už zrána vyháňajú na pláž, vždy si doprajte dostatok času na kvalitné raňajky.
  • Jedzte pravidelne a v rozumných dávkach.

Môže byť zdravou voľbou

All inclusive dovolenka nie je sama o seba zlá. Dovolenka je predsa na to, aby ste vypli, oddýchli si a aspoň jeden týždeň nemysleli na žiadne starosti. Máte na to právo. Záleží len od vás. Stačí si len stanoviť určitú hranicu a nepodľahnúť všetkým zákuskom a mastným jedlám, ktoré ponúkajú švédske stoly. All inclusive môže byť aj zdravou voľbou!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-23 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia