Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zahryzol sa do vás krvilačný komár? Najlepšie tipy, ako zmierniť bolesť a svrbenie!

Uštipnutie komárom je nepríjemné, pokožka svrbí a bolí.
Uštipnutie komárom je nepríjemné, pokožka svrbí a bolí. (Zdroj: thinkstock.com)

Konečne sú tu dni, kedy si môžete užívať pobyt v prírode, no znepríjemňuje vám ho dotieravý hmyz? Komáre nás vedia riadne potrápiť. Niekedy ani repelent nestačí a vy si odnesiete z výletu štípance, ktoré svrbia a bolia! Ako si s nimi čo najrýchlejšie poradiť?

Ľad

Priložte na štípanec ľad! Chlad spomaľuje krvný obeh a brzdí reakciu na sliny.

Fenistil gél

Prvou pomocou je protialergický fenistilový gél, ktorý má príjemný chladivý účinok. Obsahuje účinnú látku – antihistaminikum s lokálnym pôsobením. Skladujte ho v chladničke. Zväčší sa jeho chladivý účinok a hneď pocítite príjemnú úľavu!

Ocot alebo levanduľový olej

Miesto vpichu si potrite octom alebo levanduľovým olejom, ktorý odstraňuje svrbenie. Má antimikrobiálne účinky. Vezmite si vatový tampón a namočte ho do levanduľového oleja. Priložte na poštípané miesto.

Jedlá sóda

Vyrobte si pastu z jedlej sódy a vody. Aplikujte ju priamo na miesto, kde vás bodol komár. Okamžite zmierni opuch a svrbenie.

Petržlenová vňať

Skvelým tipom je priloženie petržlenovej vňate na štípanec.

Sliny

Čudný spôsob, no účinný a lacný! Enzýmy v slinách zabíjajú baktérie, ktoré sa dostanú pod kožu po uštipnutí komárom.

Alkohol

Poštípal vás komár na opekačke s priateľmi? Využite to a kvapnite tvrdý alkohol na poštípané miesto. Hneď  sa vám uľaví od svrbenia. Navyše, alkohol dezinfikuje ranu a zabraňuje tak infekcii.

Aspirín

Výborným pomocníkom je aspirín. Rozdrvte jednu tabletu a zmiešajte s trochu vody, kým nevznikne kaša. Natrite ju na štípance, nechajte cez noc pôsobiť a ráno umyte. Keďže pôsobí protizápalovo, svrbenie a začervenanie by malo byť minulosťou!

Zubná pasta

Zubná pasta je nielen dobrá na zuby! Spoľahlivo zmierni svrbenie a podráždenie, vďaka svojim protizápalovým zložkám, mentolu a jedlej sódy. Najlepšie je použiť najlacnejšiu zubnú pastu.

Keď ide o niečo vážnejšie

Keď vás poštípe komár, väčšinou vám miesto vpichu opuchne, sčervenie, bolí a svrbí. Avšak v slinách komárov sa našli látky, ktoré môžu vyvolať na koži človeka nepríjemnú reakciu. Tá sa už podobá na alergiu. Prehnané reakcie na koži môžu znamenať pravú alergiu na bielkovinové zložky slín komárov, ktoré im pomáhajú pohodlne sať ľudskú krv. Dokonca je možný anafylaktický šok po poštípaní komárom. Avšak ide o veľmi ojedinelý prípad.

Ak sa vám dlho nehoja rany, môže to znamenať oslabenú imunitu alebo chronické infekčné ložisko v tele. Aj tak lekári odhalia zdravotný problém pacienta, ktorý inak nemal žiadne príznaky. Nepozdávajú sa vám štípance? Zájdite k imunológovi! Môžete vyskúšať aj antihistaminiká, ktoré minimalizujú rozsah kožných reakcií.

Ako spoznáte, že niečo nie je v poriadku?

  • Priemer štípanca presiahol tri centimetre.
  • Miesto vpichu je viditeľné viac ako dva týždne.
  • Opúcha vám krk, tvár, alebo pery.
  • Červenie vám iné miesto na tele, kde nedošlo k poštípaniu.
  • Ak keď ste zdravý a vyspatí, cítite malátnosť, únavu a vidíte zahmlene.
  • Dieťa má problémy s prehĺtaním a dýchaním.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9