Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveriteľne silná alergia: Tento chlapec nikdy nič nejedol

Malý Finlay Doolan trpí vzácnou chorobou, ktorá vyvoláva alergické reakcie na každú potravinu.
Malý Finlay Doolan trpí vzácnou chorobou, ktorá vyvoláva alergické reakcie na každú potravinu.

Väčšina detí si pochutnáva na narodeninovej torte, na zmrzline počas horúcich dní či na sladkostiach, keď je Mikuláš. Šesťročný Finlay Doolan však nemá také šťastie. Na týchto dobrotách si nemôže pochutnať. Trpí totiž vzácnou chorobou, ktorá uňho vyvoláva alergiu na všetky potraviny. Je preto odkázaný na výživový roztok z hadičky, ktorú má stále prilepenú k telu.

Má alergiu na všetky potraviny

Malý Finlay trpí vzácnou nevyliečiteľnou chorobou zvanou eozinofilná ezofagitída, ktorá spôsobuje alergické reakcie na všetky potraviny. Chorobu mu diagnostikovali pred troma rokmi a na rozdiel od iných detí, nie je schopný zjesť žiadne jedlo. V opačnom prípade by každá potravina vyvolala bolestivé zápaly pažeráku a hrubého čreva.

Je to veľmi zriedkavý prípad

Ide o chorobu, ktorá postihuje jedného z 10-tisíc ľudí. U Finlaya má však inú podobu, je veľmi zriedkavá. U väčšiny chorých sa totiž nájdu aspoň niektoré potraviny, ktoré im nespôsobujú alergické reakcie. Finlay nemôže žiadnu potravinu, bez výnimky.

Niekedy je obmedzovaný

Kým mu lekári zistili túto vzácnu chorobu, predtým nemal žiadne zdravotné problémy. Netrápili ho choroby, bol zdravý ako rybička. Jeho matka chce teraz zvýšiť povedomie o tejto chorobe.

 „Finlay žije úplne normálny život. Niekedy však prídu chvíle, kedy je obmedzovaný. Napríklad, keď je s inými deťmi, ktoré sa stravujú. On jediný musí byť kŕmený hadičkou každé tri hodiny, ktorú má v ústach. Chce jesť normálne, ako ostatné deti. No po tom, čo sme mu skúšali dať jednotlivé potraviny, zakaždým mu prišlo zle. Keď jedol kurča, bol týždeň chorý,“ povedala jeho matka Vicky.

Nemôže hrať futbal

Malý Finlay žije spolu so svojou matkou Vicky, s otcom Jasonom a so štyrmi súrodencami vo Wythenshawe pri Manchestri. Normálne chodí do školy a rád pozerá rozprávky. Nemôže však hrať futbal ako ostatní chlapci. V opačnom prípade by mu jeho hadička mohla vypadnúť a spôsobiť bolesť.

So svojím ochorením malý chlapec bojuje statočne a snaží sa žiť normálny život.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9