Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako sa vyhnúť chorobám z podprsenky? Vyberte si tú správnu

Nosenie príliš tesných podprseniek spôsobuje bolesti pŕs a tým aj vyššie riziko rakoviny prsníka.
Nosenie príliš tesných podprseniek spôsobuje bolesti pŕs a tým aj vyššie riziko rakoviny prsníka.

Je vám podprsenka nepohodlná a tlačí vás? Nepodceňujte to! Zlou podprsenkou totiž riskujete svoje zdravie viac, ako si myslíte. V jednej štúdii dvaja britskí chirurgovia zistili, že u žien, ktoré nosia podprsenky, je väčšia pravdepodobnosť, že trpia pravidelnými bolesťami pŕs, ktoré sú spojené s väčším rizikom rakoviny prsníka.

 

Vyhnúť sa tomu môžete, ak ich vyradíte zo svojho šatníka alebo správnym výberom podprsenky.

Britský výskum zrealizoval profesor Robert Mansel z Fakultnej nemocnice v Cardiffe vo Walese a Simon Cawthorne z Frenchay Hospital v Bristole. Zúčastnilo sa ho 100 žien pred menopauzou, ktoré po dobu troch mesiacov nenosili žiadnu podprsenku a potom sa naspäť vrátili k ich noseniu na ďalšie tri mesiace. Počas tohto obdobia si mali zaznamenať rozdiely v tom, ako sa cítili. Ukázalo sa, že keď ženy odložili podprsenky, ich bolesti počas dní klesli o sedem percent.

Spôsobujú väčšie riziko rakoviny prsníka

Dve z piatich britských žien trpia kvôli podprsenke bolesťami pŕs a niektoré tiež majú cysty. Tieto bolesti pritom ženy veľmi obťažujú, obmedzujú ich pohyb a tiež kvôli nim nemôžu zdvihnúť svoje deti. Aby toho nebolo málo, bola preukázaná súvislosť medzi bolesťami pŕs a rakovinou prsníka. Francúzski vedci zistili, že ženy, ktorých celé mesiace boleli prsia z podprsenky, mali až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu tohto nebezpečného ochorenia.

 „Viem, že ženy, ktoré trpia bolesťami pŕs, nie sú schopné pracovať. Ide o veľmi častý prípad, no za to je ho veľmi ťažké liečiť,“ povedal profesor Mansel.

Preťažujú lymfatický systém

Podľa lekárskej antropologičky Sydney Singer spôsobujú hlavne tesné podprsenky preťaženie lymfatických uzlín, ktoré sú dôležitou súčasťou imunitného systému a tiež prvou obrannou líniou tela proti šíreniu rakoviny. Kvôli upchatým lymfatickým uzlinám sa nemôžu toxické odpady dostať z tela von. Preto sa tieto toxíny nahromadia v prsnom tkanive a vytvoria prostredie, v ktorom sa bunky stanú rakovinové.

Lekárska antropologička Sydney Singer tvrdí, že na celom svete je rakovina prsníka problémom v tých kultúrach, kde nosia podprsenky. Údajne okrem podpory pŕs pri športovaní, neexistuje žiadny dôkaz, že by podprsenka prinášala iné zdravotné výhody.

„Táto štúdia môže vystrašiť množstvo žien, keďže väčšina nosieva podprsenky. Ide o zaujímavú, ale malú štúdiu. Uvidíme, čo ukážu ďalšie výskumy v tejto oblasti,“ povedal profesor Mansel.

Aké majú ďalšie negatíva na zdravie ženy?

Dýchacie problémy

Zle padnúca podprsenka tlačí na kosti a svaly, čo môže spôsobiť problémy s dýchaním. Štúdia uvádza, že zle priliehajúce, pevné podprsenky s kosticou, podporujú prsia stlačením hrudného koša. Tak je dýchanie obmedzené a je vyvíjaný tlak na bránicu.

Dávajte si pozor hlavne na nosenie športových podprseniek po celú dobu, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti s dýchaním. Sú navrhnuté tak, aby držali prsia na mieste počas cvičenia, ale nemali by sa používať počas celého dňa, pretože tlačia viac než bežné podprsenky.

Syndróm dráždivého čreva

Módne podprsenky môžu zovrieť hrudný kôš o niekoľko centimetrov viac ako u bežných podprseniek. Tlak môže byť tak veľký, že by to mohlo mať vplyv aj na trávenie. Podľa British School Osteopathy podprsenky spôsobujú syndróm dráždivého čreva, ktorého príznakmi sú  zlé trávenie, nadúvanie, kŕče, bolesti chrbta, únava a mnoho iných.

Kožné problémy

Podprsenky, ktoré sú príliš tesné, môžu vyvolať zranenie alebo opuch kože. Môžu byť spôsobené háčikmi na zadnej strane podprsenky, ktoré tlačia do kože. Vyberte si radšej podprsenku s hrubým popruhom na chrbte, ktorá je polstrovaná na vnútornej strane háčikov.

Problémy s cirkuláciou krvi

Neustále nosenie športovej či priliehavej podprsenky môže tiež spôsobiť problémy s krvným obehom, obzvlášť vtedy, ak je okolo hrudného koša príliš tesná. Nechýba k tomu málo a môže obmedziť krvný obeh, ktorého následkom je poškodenie prsného tkaniva.

Bolesti chrbta

Sval trapezius spája krk k ramenu. Je známe, že zle priliehajúca podprsenka spôsobí stiahnutie svalu, aby zdvihla váhu pŕs. To môže viesť k bolestiam ramena, krku a chrbta, keďže je tento sval neustále napätý.

Ako si vybrať správnu podprsenku?

Aj keď výskum Dr. Mansela a Dr. Cawthorna ukázal, že najlepšie je vôbec nenosiť podprsenku, ruku na srdce. Ktoré z vás dokážu vyjsť von bez podrpsenky? Menšie riziko uvedených zdravotných problémov sa však dá znížiť aspoň správnym výberom podprsenky.

Až 80 percent z nich nosí zlú veľkosť. Pozrite sa, ako postupovať pri jej výbere.

Obvod

Myslite na to, že obvod by nemal byť príliš voľný a rátajte s elasticitou materiálu a postupným povolením. Zvoľte si pokojne obvod podprsenky menší o 5-10 cm, ako si zmeriate. Skontrolujte si zadnú časť podprsenky, ktorá by sa vám nemala pohnúť smerom nahor. Znakom toho, že máte zvolený väčší obvod je, že máte zapínanie až skoro za krkom. Zapnete pri skúšaní podprsenku na najvzdialenejší háčik a cítite, že vám pevne sedí? Taká by mala byť správna podprsenka.

Podprsenka by mala stále sedieť na svojom mieste, či už robíte akýkoľvek pohyb, mali by ste sa v nej cítiť pohodlne a nemala by vás tlačiť.

Ramienka

Pri výbere podprsenky nezabúdajte na jej ramienka. Ak vás tlačia a zarezávajú sa do kože, znamená to, že vám neposkytujú správnu oporu poprsia, preto jeho váha visí na ramienkach. Vyberajte si podprsenky s hrubšími ramienkami. Tie sú vhodné nielen pre majiteľky väčších pŕs, ale i pre tie s menšími prsiami, keďže veľmi tenké ramienka sa môžu aj im zarezávať.

Košíčky

Väčšina žien túži po veľkých prsiach, preto si zvolia menšie košíčky, aby ich prsia vyzerali sexy. No ani zďaleka to tak nebude. Tým si môžete vytvoriť tzv. efekt dvojitých pŕs, cez horný lem košíčkov vám budú pretekať. Nepekne by to vyzeralo hlavne pod úzkym hladkým tričkom.

Nesprávnu veľkosť podprsenky spoznáte aj tak, ak sa vám košíčky nejakým spôsobom deformujú i po tom, čo si v ňom upravíte prsia. Ak zistíte, že sa vám deformuje na jeho špičke, mali by ste si vybrať väčší košíček.

Kostice

To, že máte malý košíček, spoznáte tak, ak si môžete pod kosticu vsunúť dva až tri prsty. Táto metóda dvoch či troch prstov vám pomôže odhaliť problémy s veľkosťou obvodu.

Máte po vyzlečení podprsenky začervenané miesta? S veľkou pravdpodobnosťou máte malý košíček. V žiadnom prípade vám nesmú kostice spôsobiť otlaky a nepríjemné pocity pri nosení. Mali by presne kopírovať mäkkú tkáň pŕs po celej dĺžke, pričom správne končia až pri podpažnej jamke.

Celkový dojem

Skúste zdvihnúť ruky. Pohla sa vám podprsenka? To je zle. Ak sa vám kostice alebo zadný diel posunú smerom hore, budˇmáte príliš veľký obvod alebo malý košíček. Nezabudnite sa pozrieť aj zboku, ak spozorujete, že vaše prsia nesiahajú nižšie, než je spodný obvod podprsenky, neposkytuje vám dostatočnú oporu. Riešte to kúpou menšieho obvodu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9