Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľný zázrak: Novorodenca zachránilo sekundové lepidlo

Lekárom sa podarilo zachrániť malé bábätko pomocou sekundového lepidla.
Lekárom sa podarilo zachrániť malé bábätko pomocou sekundového lepidla.

Lekári sú niekedy skutočne vynaliezaví. Na to, aby zachránili ľudský život, sú ochotní pri liečbe i netradične postupovať. Len 20-dňové dievčatko Ashlyn Julianová malo zdravotné problémy a lekári jej diagnostikovali aneurizmu (výduť) uprostred mozgu vo veľkosti mandle. Keďže operácia by pri takom malom bábätku bola riskantná, vysporiadali sa s tým inak. Pomohlo im chirurgické sekundové lepidlo.

Veľa spala a vracala

Ashlyn Julianová sa narodila ako zdravé dieťatko 16. mája v Kansase. Avšak po návrate domov z nemocnice si jej rodičia všimli, že s ich najnovším prírastkom nie je niečo v poriadku.

„Mala asi len 10 dní, keď sme u nej spozorovali, že veľa spí. Chápem, že deti veľa spia. Ale toto bolo iné, párkrát sa stalo, že sme ju ani prebudiť nemohli. Potom sa jej správanie zrazu zmenilo. Z tichého dieťatka sa stalo ukričané, ktoré ešte k tomu často vracalo. V tej chvíli sme vedeli, že niečo nie je v poriadku,“ povedala matka Ashlyn.

Rodičia malej Ashlyn boli nútení dvakrát navštíviť pohotovosť v detskej nemocnici v Kansas City. Lekári zistili, že fontanela, teda vankúšik nad čelom, ktorý je dôležitý pre zdravý vývoj novorodenca, je zvýšená. Lekári preto urobili ultrazvuk. Napokon zistili, že má malá Ashlyn v mozgu aneuryzmu vo veľkosti mandle.

Klasickú liečbu by neprežila

„Nevedeli sme, čo robiť. Ak by sme sa pokúsili liečiť dieťa bez uzavretia výdute, pravdepodobne by to neprežila. Preto sme mali dôvod, aby sme vymysleli iný plán, ako dieťatko vyliečiť a uzavrieť aneuryzmu,“ povedal Dr. Koji Ebersole, endovaskulárny chirurg.

Štandardnou liečbou malej Ashlyn by bolo otvoriť jej lebku, ale vzhľadom na to, že je veľmi maličká, neprichádzala táto možnosť do úvahy. Navyše pri tom, aká je malá, by akákoľvek strata krvi mohla byť pre ňu fatálna. Preto boli lekári v nemocnici nútený siahnuť po inom spôsobe liečby.

Pomohlo chirurgické sekundové lepidlo

Rozhodli sa uzavrieť aneuryzmu pomocou chirurgického sekundového lepidla, čo používali doteraz len na dospelých. Ashlyn zaviedli katéter na postihnuté miesto a skrz ňu aplikovali pomocou mikrovlákna kvapku lepidla. Použili pritom katéter, ktorý bol vo veľkosti náplne do pera a mikrovlákno silné ako ľudský vlas. Zafungovalo to! Lekári boli doslova prekvapení účinkami tohto spôsobu liečby, dokonca jeden deň po tejto minimálne invazívnej operácii bola dýchacia trubica u Ashlyn odstránená, čo prekonalo očakávania lekárov.

„Sme nadšení! Dýchacie trubice boli odstránené hneď na druhý deň. Nečakal som, že bude robiť také veľké pokroky, všetci sme šťastní,“ povedal na záver Dr. Ebersole.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9